(Efe) Investigadors valencians treballen en un nou sistema de Realitat Virtual Intel·ligent per a millorar el benestar psicològic durant el confinament. Per a això, utilitzen els resultats d’un programa que fa un dècada va ajudar els astronautes a afrontar les exigències psicològiques dels 520 dies d’un vol simulat a Mart.

Els sis membres d’aquesta tripulació van romandre confinats a l’interior d’uns mòduls que simulaven una nau espacial interplanetària i ho van fer acompanyats de tecnologia valenciana que els va ajudar a afrontar l’aïllament i que ara es replicarà per a ajudar a superar el confinament per la crisi de la COVID-19.

L’aplicació va ser desenvolupada per investigadors del Laboratori de Neurotecnologías Immersives (LabLENI) de l’Institut d’Investigació i Innovació en Bioingenieria (I3B) de la Universitat Politècnica de València (UPV), al costat d’un equip de la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló.

Fa ara deu anys, els investigadors de la UPV van participar en el desenvolupament d’una aplicació de realitat virtual (RV) per al programa internacional Mars500, promogut per l’Agència Europea de l’Espai (AQUEIXA, en les seues sigles en anglés) i l’Institut Rus de Problemes Biomèdics (IBMP).

Durant 520 dies sis astronautes van participar en la primera simulació en temps real d’una missió tripulada a Mart i ara apliquen els resultats obtinguts llavors per a ajudar a la millora del benestar psicològic durant la situació de confinament per l’estat d’alarma.

Partint d’aquell projecte, l’equip del LabLENI de la UPV treballa ara en la seua “actualització” i han ideat un nou sistema per a la millora del benestar psicològic de la població durant aquestes setmanes de confinament en les nostres llars, segons explica el director del LabLENI-I3B, Mariano Alcanyís.

“La realitat virtual és un gran aliat per a aquesta mena de situacions i pot contribuir a pal·liar les situacions d’ansietat, les possibilitats de conflicte o estrés que poden arribar a sorgir aquests dies”, sosté l’investigador.

El sistema ideat en els laboratoris del LabLeni es basa en la línia d’investigació de “entorns virtuals intel·ligents”, que persegueix millorar notablement les capacitats dels actuals sistemes de realitat virtual mitjançant la incorporació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (*IA).

Entre les millores plantejades per l’equip investigador cal assenyalar la capacitat de convertir vídeos en temps real en ambients immersius, la qual cosa es coneix com “immersive streaming” o la possibilitat d’interactuar i navegar pels entorns virtuals mitjançant comandos de veu.

A més, segons incideix l’investigador de la UPV, un aspecte crucial del sistema que estan actualitzant és la seua capacitat de “intel·ligència emocional”.

Gràcies a aquesta intel·ligència emocional, el sistema serà capaç de detectar l’estat emocional de l’usuari a través de la interacció del mateix amb el món virtual i sense l’ús de sensors, destaca Mariano Alcanyís.

Aquesta detecció permetrà modificar elements de l’entorn virtual, la qual cosa contribuirà a millorar l’estat d’ànim dels usuaris.

“El sistema es troba en fase de desenvolupament i s’espera poder començar a fer proves pilot en breu”, indica el director de Laboratori de *Neurotecnologías Immersives de la UPV.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia