El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha reunit aquest diumenge amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la crisi del coronavirus.

Puig ha assenyalat que “és imperatiu superar el període de confinament amb tota la seguretat sanitària” per a impedir els “danys irreversibles” a la població i al teixit social i econòmic. Referent a això, ha indicat que “confrontar l’activitat econòmica amb la seguretat sanitària és un immens error” i s’ha mostrat partidari de “dotar de la màxima seguretat sanitària a l’activitat econòmica”.

Tal com ha defensat, “cal establir un sistema d’obertura i tancament dinàmic”, ja que no és possible esperar a tindre “totes les certeses” per a “començar el desconfinament”. Per això, ha advocat establir aqueixa flexibilitat, amb la seguretat sanitària com a prioritat i amb rapidesa en la detecció de nous focus.

“Aquest sistema ha de tindre bases comunes a Espanya i adoptar-se des de la unitat d’acció, però, al mateix temps, ha de permetre una descentralització efectiva en la seua execució”, ha afegit el president, que considera també “crític per al sistema sanitari dotar-se de capacitat d’ampliació temporal” perquè cal buscar la transició a la normalitat en l’espai sanitari i atendre les patologies que han quedat en un segon pla per la pandèmia.

Per tot això, “cal plantejar-se el desconfinament atenent raons de cáracter geogràfic, sectorial i demogràfic”, ha insistit el cap del Consell, que ha remarcat: “el centralisme mai és intel·ligent”.

En aquest sentit, ha subratllat que la resposta no necessàriament ha de ser homogènia fins i tot dins de cada comunitat, perquè “cap centralisme és intel·ligent” i resulta, per tant, imprescindible “adaptar-se al mapa real de la pandèmia”.

D’altra banda, el president considera positiu l’anunci realitzat pel president del Govern respecte a la injecció a les comunitats autònomes de 14.000 milions extra de liquiditat, una decisió, tal com ha remarcat, està en la línia del sol·licitat per la Comunitat Valenciana en aquestes reunions multilaterals.

El cap de l’Executiu valencià ha assegurat en aquest sentit que aquest mateix dilluns mantindrà una reunió amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per a concretar les aportacions i l’itinerari que seguirà la Generalitat per a traslladar aquesta liquiditat al teixit productiu.

Puig ha subratllat que, a més d’aquestes mesures, la Generalitat continua defensant la necessitat de garantir la suficiència financera de les comunitats autònomes i l’equitat per a enfortir l’estat de benestar, alguna cosa que, ha advertit, no serà possible “sense el canvi estructural del model de finançament”.

“Si hi ha acords d’Estat ha de configurar-se la necessitat de la suficiència financera de les comunitats autònomes”, ha dit Puig, que, davant l’escenari de “atomització” de les polítiques fiscals, ha sol·licitat també en la reunió que s’assumisca la “corresponsabilitat” de les autonomies en aquest àmbit. “No es pot demanar, d’una banda, que s’augmente la despesa i, per un altre, *desproteger absolutament d’ingressos a l’Estat; és absolutament contradictori”, ha manifestat.

A més, el *president també estima “fonamental” que els fons procedents de la Unió Europea arriben a totes les empreses i totes les comunitats autònomes.

El president ha iniciat la seua intervenció recordant que la reunió d’aquest diumenge coincideix amb la jornada de dol oficial decretada en la Comunitat Valenciana, un gest amb el qual la que la societat oficialitza la “profunda tristesa” que ja està mostrant diàriament “per cadascuna de les 1.065 persones que ens han deixat com a conseqüència de la pandèmia”.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia