El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puigha mantingut una reunió de treball aquest dilluns per videoconferència amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a conéixer amb detall la situació de la Tresoreria de la Generalitat per a fer front en aquests moments a la urgència provocada per l’expansió del SARS-CoV-2, després de l’anunci que va fer aquest diumenge el president del Govern, Pedro Sánchez, d’injecció de liquiditat a les comunitats autònomes i el treball realitzat en les últimes setmanes amb la Presidència del Govern i també amb els ministeris d’Hisenda i d’Economia.

Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana ha aconseguit ja 1.303 milions d’euros de liquiditat per a afrontar aquest semestre l’emergència de la COVID-19, una quantitat que representa quasi el 60% del total quantificat pel Consell com a necessari per a aquests mesos, i ha afegit que el Govern valencià està negociant amb l’Executiu central per a rebre “com més prompte millor” el FLA extraordinari, que suposarà fins a 1.550 milions d’euros.

El president, després de recordar que va identificar unes necessitats de liquiditat de 2.200 milions per a fer front a les actuacions enfront de la pandèmia en aquest semestre, destaca que ja s’ha aconseguit 1.303 milions, quasi el 60%, al que s’afegirà el que s’aporte a través del FLA extraordinari, via que suposarà fins a 1.550 milions.

Per tant, “encara que la insuficiència financera de la Comunitat Valenciana és un problema estructural que patim els valencians i valencianes, en aquests moments tenim garantit un escenari de liquiditat per a atendre durant aquests mesos les actuacions d’emergència”, ha dit.

“Les comunitats autònomes hem de ser part de la solució i no un problema”, ha indicat el president, que ha remarcat que la Generalitat pot així contribuir a millorar la situació de les empreses i el pagament a proveïdors.

En concret, tal com ha exposat, la Tresoreria de la Generalitat disposa ara mateix de 1.231 milions de liquiditat avançada, que se sumen a altres 72 milions d’ingressos addicionals transferits pel Govern per a actuacions enfront de la COVID-19 en sanitat, serveis socials, alimentació infantil i lloguer d’habitatge. En total, 1.303 milions per a atendre la urgència ara.

Els 1.231 milions incorporen 128 milions d’euros corresponents al *FLA ordinari del primer i segon trimestre d’enguany. Precisament aquest dilluns s’ha signat amb l’Institut de Crèdit Oficial el préstec.

A més, el divendres es va cobrar el segon pagament de l’actualització dels lliuraments a compte, que, en total, suposa altres 223 milions. I, finalment, ja s’ha aconseguit, entre transferències directes i una operació financera, que s’avance quasi el 50% de la liquidació del sistema de finançament, que normalment es paga al juliol, la qual cosa suposen 880 milions d’euros de liquiditat avançada.

Puig ha destacat en concret l’operació a tres bandes entre la Conselleria d’Hisenda, la Tresoreria General de l’Estat i les entitats financeres per a disposar ara de 650 milions per als mesos entre abril i juliol.

Abonaments de transport gratuït al personal farmacèutic i ampliació del seu període de validesa

La conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i l’Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), han acordat ampliar el període de validesa dels abonaments de transport gratuïts per al personal sanitari i social. D’aquesta manera, els i les professionals beneficiaris podran utilitzar aquest abonament de manera gratuïta mentre dure l’estat d’alarma per a accedir i desplaçar-se als seus centres de treball a través de *Metrovalencia, *Tram d’Alacant, *Tram de Castelló, EMT i autobusos interurbans.

A més, la Conselleria ha anunciat que el personal farmaceútico (farmacèutics, farmacèutiques i auxiliars) també podrà beneficiar-se igualment d’aquests abonaments de transport gratuït. En aquest cas, els col·legis oficials de farmacèutics seran els encarregats de distribuir els bons de transport directament entre els i les professionals del sector que així ho desitgen.

Cal recordar que la Conselleria de Mobilitat ha facilitat ja dos lots de 5.000 unitats d’abonaments transporte tant a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública com a la Vicepresidència del Consell per a repartir entre els i les professionals de la salut i el personal social.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha insistit que “es facilitarà la quantitat d’abonaments que siguen necessaris, en funció de la demanda” i ha recordat que aquesta mesura pretén facilitar el desplaçament diari en transport públic de farmacèutics i farmacèutiques, personal sanitari i social als seus centres de treball, “és un gest més de gratitud cap a tots els treballadors i treballadores que vetlen per la nostra salut en aquesta crisi sanitària. Ara, més que mai, hem de cuidar als qui ens cuiden”.

Dades actualitzades sobre el Covid-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que s’han donat un total de 4.629 altes (82 des de l’actualització d’aquest diumenge): 494 a la província de Castelló, 1.701 en la d’Alacant i 2.434 a la província de València.

A més, s’han detectat 89 nous casos positius, que eleven a 10.339 el total de casos positius, dels quals es troben actius en aquests moments 4.626. Del total, 1.039 es troben ingressats a l’hospital i 217 d’ells en l’UCI.

Dels 89 nous casos positius, 2 es troben a la província de Castelló, 29 en la d’Alacant i 58 en la de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 1.325 a la província de Castelló, actius 687 (140 hospitalitzats, 30 d’ells en l’UCI), 3.577 a la província d’Alacant, actius 1.475 (267 hospitalitzats i 81 d’ells en l’UCI), i 5.437 a la província de València, actius 2.464 (632 hospitalitzats i 106 d’ells en l’UCI).

El nombre de professionals de la Sanitat que han donat positiu en total és de 1.626 (217 a la província de Castelló, 632 en la d’Alacant i 777 a la província de València). De tots ells, han rebut ja l’alta 781 persones.

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.084 defuncions en la Comunitat Valenciana: 144 a la província de Castelló, 401 a l’Alacant i 539 en la de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 71.982 (62.865 a través de PCR i 9.117 a través de test ràpids).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia