La portaveu del Govern Espanyol, María Jesús Montero, ha avançat aquest dimarts que els menors de catorze anys podran a partir del 27 d’abril acompanyar a un adult en les activitats que ja permet l’estat d’alarma, com anar al supermercat, a la farmàcia o al banc.

Es tracta d’un alleujament parcial del confinament, segons Montero, que ha advertit, no obstant això, que la prioritat del Govern és evitar un hipotètic avanç de la pandèmia, per la qual cosa ha apel·lat a la responsabilitat individual dels progenitors perquè durant aqueixes eixides garantisquen la seguretat dels xiquets, però també dels altres ciutadans.

El que es planteja en la pròrroga de l’estat d’alarma és que els xiquets puguen acompanyar a un adult a realitzar les activitats que ja prèviament es contemplaven en el decret, com ara anar al supermercat, a la farmàcia o a entitats financeres.

“Es tracta de preservar que l’eixida de les persones que abandonen el seu domicili estiguen taxades, que siguen per causes que ja estaven prèviament delimitades”, ha exposat la també ministra d’Hisenda.

La portaveu ha ressaltat que els supermercats “estan molt controlats” perquè no hi haja aglomeració de persones i perquè les entrades siguen ordenades i es guarden les distàncies de seguretat: “Igualment cal fer amb els xiquets”, ha dit.

Ha negat que els acords pel Consell de Ministres contradiga les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, quan va anunciar dissabte passat l’alleujament parcial del confinament dels xiquets.

“Potser això de respirar una mica millor l’aire fresc es referia, justament, a la capacitat de poder abandonar els seus domicilis persones que, com no treballaran i no tenen col·legis, no han vist la llum” durant el confinament, ha dit Montero.

Ha recordat que la majoria dels xiquets ha romàs en els seus domicilis des que es va decretar l’estat d’alarma i que, tenint en compte la fase evolutiva de la pandèmia, la probabilitat que estiguen contagiats o puguen transmetre la malaltia és “realment baixa”.

També ha insistit que l’eixida dels menors de catorze anys -els majors d’aqueixa edat ja poden fer-ho- haurà de ser controlada, complint “de manera escrupolosa” les normes d’higiene i distanciament social, i que aquest alleujament parcial del confinament no significa que s’estiguen relaxant les mesures de contenció.

La decisió de permetre als menors acompanyar a un dels seus progenitors, ha reiterat, s’ha pres seguint la recomanació dels experts i “fent ponderació del risc i benefici del moment que ens trobem”.

Sobre si hauran de portar o no màscares, la portaveu ha dit que l’evidència científica posa de manifest que en els xiquets és menys eficient, ja que és complicat que no es toquen la cara o que les mantinguen posades, entre altres dificultats.

Montero ha matisat que si hi ha una persona que no conviu habitualment amb el xiquet, “cal evitar aqueix contacte efectiu i, per tant, no produir-lo”.

La portaveu ha assenyalat que en els pròxims dies Sanitat i la vicepresidència de Drets Socials elaboraran un document que tracte de donar resposta de manera “amena i intuïtiva” a les preguntes més freqüents sobre aquest assumpte, que, no obstant això, no serà un substitut del “sentit comú”.

A més, ha assenyalat que la sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig contempla, així mateix, que el Ministeri de Sanitat puga dictar ordres, instruccions o guies sobre les activitats i desplaçaments permesos i que puga ampliar o restringir territorialment els llocs, establiments o activitats permesos pel decret d’alarma.

D’aquesta manera, es farà un procés de desescalada “que pot ser diferent” en funció de l’evidència científica i del seguiment epidemiològic de cada territori, regit per un sistema de marcadors que permetrà prendre decisions a cada moment.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia