El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut aquest dimecres davant la Diputació Permanent de les Corts per a informar sobre l’impacte sanitari, econòmic i social de la pandèmia de COVID-19, les mesures adoptades pel Consell per a fer front als seus efectes adversos i les actuacions que es duran a terme després de l’emergència.

El president ha iniciat la seua intervenció recordant als més de mil valencians i valencianes i als més de 20.000 espanyols i espanyoles que han mort a causa de la pandèmia de COVID-19, una crisi sanitària que ha definit com “la major catàstrofe de salut pública” viscuda per les actuals generacions, però s’ha mostrat convençut que la societat “resistirà, ressorgirà i continuarà progressant”.

Puig ha reivindicat la necessitat d’un “gran acord valencià” que unisca als partits polítics i a tota la societat entorn del “propòsit comú” i la “destinació compartida” de “recuperar el benestar del poble valencià en una situació d’emergència històrica” com la propiciada per la pandèmia de COVID-19, tot això per a dur a terme la “reconstrucció” de la Comunitat.

El president ha convidat a les forces polítiques i socials a aconseguir un acord que permeta conduir a un triple objectiu: propiciar la creació de treball i prosperitat, consolidar a les classes mitjanes i treballadores sense que ningú es quede arrere i enfortir l’estat del benestar. La societat valenciana espera de les seues governants “seguretat sanitària, treball i protecció social”, ha resumit.

 341 milions d’euros per a combatre la pandèmia

El president ha subratllat que les accions posades en marxa pel Consell per a combatre la pandèmia comporten una dotació global de 341 milions d’euros ja gastats o compromesos per la Generalitat, que es distribueixen de la següent manera: 145 milions en mesures sanitàries. (D’ells, 52,5 milions corresponen a la compra de material sanitari), 123 milions per a l’impuls de l’economia, 41 milions per a mesures d’inclusió, investigació i cooperació, 27 milions en accions educatives, culturals i de noves tecnologies i 5 milions en mesures de neteja, desinfecció i informació.

“Aquesta és la primera part de la factura a la qual hem de fer front”, i serà necessari comptar amb noves aportacions, però la Generalitat “serà garant dels drets dels valencians i les valencianes”, ha garantit.

En l’àmbit sanitari, Puig ha citat entre altres mesures, l’increment de les plantilles en hospitals i centres d’atenció sociosanitària en 3.362 professionals més des de l’inici de la pandèmia, la contractació de personal jubilat i de persones graduades sense especialitat o la posada en marxa d’un canal fiable de consecució de material sanitari procedent de la Xina a través de l’Operació Ruta de la Seda, que suma ja 14 vols contractats per la Generalitat carregats amb 456 tones de productes sanitaris.

El president, que ha recordat que la Comunitat Valenciana va aconseguir establir aquesta ruta quan pràcticament cap Administració tenia accés a material suplementari, la qual cosa ha permés obtindre 17,7 milions de màscares, 7,2 milions de guants, 1,1 milions d’equips de protecció EPI, 597.000 ulleres de protecció ocular, 50.000 bates i 20.000 termòmetres. Tal com ha detallat, s’han encarregat 48 milions d’unitats de material sanitari, dels quals s’han rebut 30 milions, i els 18 milions restants de productes sanitaris aniran arribant en les pròximes dates. En concret, el quinzé vol arribarà aquest dimecres a Barajas i el dijous al centre logístic de València.

Mesures econòmiques i socials duta a terme

Puig també ha desgranat les mesures per a reactivar els sectors productius, amb, entre altres actuacions, tres acords de gran impacte social, adoptats després de les sis reunions mantingudes amb la patronal i els sindicats.

S’ha referit en aquest sentit a accions com les ajudes directes de 150 euros per a les persones afectades per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, amb un pressupost de 30 milions d’euros; tres milions més en ajudes de fins als 600 euros per a persones que s’han vist obligades a reduir la seua jornada laboral per atenció de menors, majors o dependents i ajudes directes i immediates de 750 euros i 1.500 euros per a persones treballadores per compte propi afectades per la pandèmia, amb una línia total de 57,5 milions d’euros.

També ha subratllat que l’obtenció, ja, de transferències per part de l’Estat de 1.303 milions d’euros en liquiditat avançada, repercutirà en ingressos per a nombroses empreses a curt termini. De fet, ha anunciat que la Generalitat ha abonat entre l’1 de març i el 20 d’abril 1.295 milions en subvencions i 85.293 factures pendents, i que només al març es va pagar a pimes i proveïdors quasi el doble que el març de l’any passat: 586 milions enfront dels 331 de fa un any.

També s’ha referit a les mesures socials desplegades, entre altres àmbits, en l’educatiu, on s’ha habilitat el Model Unificat Lectiu d’Activitats No Presencials per a ensenyar a distància en totes les modalitats, cursos i cicles de l’educació valenciana; el ‘val beca menjador’ per a 59.000 estudiants o la distribució en préstec de 14.000 tauletes tàctils amb connexió 4G perquè l’alumnat que no tinga dispositius puga seguir el curs en línia.

Igualment, s’ha referit a altres mesures com l’exoneració del pagament del lloguer durant tres mesos a totes les famílies que habiten les 14.000 habitatges del parc públic de la Generalitat o els 11,5 milions per a subvencions directes a 231 entitats locals que presten serveis socials d’atenció primària en dos fronts: prestacions bàsiques i alimentació infantil.

Sistema dinàmic per a superar el confinament

El responsable de l’Executiu valencià ha defensat també la necessitat de superar el confinament amb un sistema dinàmic de tancament i obertura per a impedir danys irreversibles sobre l’estructura social i econòmica de la Comunitat, amb una desescalada que atenga criteris geogràfics, d’edat i per activitat econòmica i adopte una execució descentralitzada.

Per això, s’ha mostrat partidari de, a partir del 9 de maig, “tornar, progressivament, a la nova normalitat, amb la major obertura possible, i sense córrer riscos per a la salut”, perquè “el confinament total també té un elevat cost”.

“Ara cal acumular talent i sumar veus experimentades, i, per això, una comissió oberta de 13 experts en àrees crucials d’aquesta pandèmia ja està aportant idees per a la via valenciana a la transició. Professionals de l’epidemiologia, la microbiologia, el ‘*big data’, la psiquiatria, la química o la geografia ja estan dissenyant l’eixida que hem de prendre per a la nostra seguretat sanitària”, ha recordat.

Puig ha reivindicat en aquest context el “dret de la Comunitat Valenciana a adaptar el *desconfinamiento a la seua realitat particular”, és a dir, a una gestió per comunitats autònomes, i, dins de la valenciana, per territoris locals, partint de quatre principis: la protecció de la població amb més risc, el màxim dinamisme, la velocitat en la detecció de possibles nous focus, potenciant al màxim l’atenció primària, i la facilitat en la comunicació i execució del tancament o l’obertura.

El president ha assegurat també que és necessari, garantir, de manera urgent, assistència econòmica i financera a empreses i persones treballadores per compte propi i per compte d’altri per a ajudar-los a recuperar-se del ‘xoc’ i, a aquest, temps, desenvolupar una programació d’actuacions a llarg termini que assegure la reconstrucció. “Necessitem insuflar respiració assistida a curt termini als més vulnerables de la nostra economia i de la societat per a poder realitzar una autèntica reconstrucció”, ha remarcat.

Disculpes als ciutadans

Ximo Puig ha considerat necessari realitzar un “acte d’humilitat” i s’ha disculpat, com *president de la Generalitat, “per no haver arribat a temps”, per a facilitar la protecció que mereixien els i les professionals que han lluitat contra el *coronavirus sense les suficients garanties davant un “tsunami” que “ha sobrepassat a tots”. ”

“Reitere les meues disculpes, ara, ací, i les vegades que faça falta”, ha subratllat el cap del Consell, que ha afegit: “aqueixa lliçó del personal sanitari i sociosanitari és la que ha de marcar-nos el camí de la reconstrucció a tots” per a actuar “sense por, amb esperança en el futur i confiança en les nostres capacitats”.

El responsable del Consell ha subratllat que, en l’actual conjuntura extraordinària, “el secret està a escoltar, escoltar a tots, perquè ningú podrà eixir d’això tot sol. Ningú ho sap tot. Ningú ho pot tot”, sinó que “cada veu pot ajudar en la causa comuna que ens germana: eixir d’aquesta desgràcia col·lectiva”.

Puig també ha mostrat un profund agraïment a la ciutadania, “que ha assumit amb determinació la seua responsabilitat”, des de “aquelles persones més exposades, com és el personal sanitari i el de les residències de majors”, fins a “tots aquells treballadors, treballadores i empreses que estan en la primera línia mantenint els serveis públics essencials”.

Compareixença de la Vicepresidenta del Consell

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha comparegut a petició pròpia en la Diputació Permanent de les Corts *Valencianes, on ha mostrat el seu agraïment a “cadascuna de les persones que treballa en el sistema públic de serveis socials per la seua generositat”, així com l'”encomiable esforç” de tota la societat. Especialment, ha dit, “mereixen un reconeixement els xiquets, xiquetes i adolescents” per la “lliçó de vida i maduresa difícil d’oblidar”.

En aquest punt, ha fet “esment especial” a les persones afectades pel *coronavirus i ha recordat als 1.112 valencians i valencianes que han mort, 386 són persones majors en les residències, perquè “res pot pal·liar la pèrdua d’una persona estimada”.

Així, Oltra ha defensat que la gestió realitzada des del seu departament amb motiu de la pandèmia per *COVID-19 s’ha centrat en “previndre i protegir a les persones afectades pel virus, contindre l’avanç del mateix i donar una resposta àgil i eficaç a les noves situacions de vulnerabilitat generades per aquesta situació”.

Durant la seua compareixença, ha fet un repàs cronològic de les actuacions, des del 26 de febrer amb la primera reunió en el Palau de la Generalitat per a posar en comú la situació, passant per les primeres recomanacions de prevenció del Ministeri de Sanitat remeses al IVASS i organitzacions representatives d’empreses i entitats del sector social el 6 de març, ampliades el 12 de març amb la restricció total de visites a centres.

La vicepresidenta ha detallat el treball realitzat per la seua Conselleria tant en els centres residencials com en els serveis socials, que han sigut decretats com a essencials, i que estan treballant per a “evitar que l’emergència sanitària es convertisca també en una emergència social”.

Amb aquest objectiu, ha explicat, es continuarà “prioritzant i reforçant” les polítiques socials, amb mesures com l’ampliació del crèdit de la renda valenciana d’inclusió social amb 18,7 milions d’euros, i treballant per a pròximes modificacions pressupostàries en la mateixa línia.

En aquest marc, també ha anunciat que s’incrementaran els crèdits destinats a infraestructures socials, com a centres d’acolliment temporal, l’equipament de centres i habitatges tutelats, en 2 milions d’euros, perquè l’objectiu és eixir d’aquesta crisi “sense deixar a ningú arrere”.

D’altra banda, en un repàs per les diferents accions posades en marxa per Igualtat des d’abans de la declaració de l’estat d’alarma, ha recordat que totes s’han adoptat de manera coordinada i consensuada amb la Conselleria de Sanitat Pública i Salut Universal, amb la qual s’ha mantingut un contacte “diari” que ha guiat les diferents decisions que s’han adoptat en els centres residencials.

Així, ha recordat que si bé ja es van limitar les visites la primera setmana de març, el 10 de març es va elaborar un protocol complementari amb Sanitat en el qual es van restringir encara més, reduint-les a les estrictament necessàries i limitant-les a una única persona, i en el qual també s’establia l’obligatorietat dels treballadors i treballadores de consultar amb els serveis sanitaris de prevenció per si presentaven simptomatologia respiratòria, per a poder valorar la seua continuïtat en el lloc de treball.

Centres residencials

La vicepresidenta ha recordat que el treball conjunt amb Sanitat va portar a adoptar la decisió que els centres residencials de persones majors dependents que es troben afectades per la COVID-19 queden sota les ordres conjuntes de la Direcció General de Recursos Humans i de la Direcció General d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Oltra ha ressaltat que les línies de treball en aquest àmbit han sigut el repartiment de materials de protecció, la recopilació i flux d’informació amb Sanitat i l’atenció a les persones residents i les seues famílies.

En aquest sentit, ha concretat que, el mes de març, es van repartir aproximadament 356.000 màscares, 14.000 litres d’hidrogel i 67.000 guants, i ha explicat que “gràcies a la col·laboració amb la Conselleria d’Economia, el *Ivace i la Xarxa d’Instituts Tecnològics i al gran esforç d’empreses valencianes”, des de l’1 d’abril s’han repartit per part d’Igualtat 407.646 equips de protecció (260.735 màscares; 22.015 botelles d’hidrogel; 95.300 guants; 29.306 protectors facials; més 120 termòmetres; 20 equips de protecció i 50 tapabotes.

Aquesta distribució, ha garantit, “ha arribat a tota classe de centres” i ha desglossat els números totals per província. A la província de Castelló s’han distribuït 47.550 unitats, en la de València 199.750 i en la d’Alacant, 160.156.

Entre les mesures adoptades en l’àmbit residencial, ha recordat també mesurades com l’elaboració d’un protocol de baixa voluntària de persones majors en situació de dependència i persones amb diversitat funcional que desitgen deixar els seus centres residencials o habitatges tutelats, sempre que es garantisca el seu benestar.

El personal de l’àmbit residencial han sigut igualment objecte d’instruccions concretes, prohibint, en aquest últim cas, les eixides i entrades de personal alié al centre així com les eixides de les persones residents, excepte aquelles que per una vulnerabilitat específica, o per qualsevol patiment requerisquen eixir del confinament.

Reforç dels serveis socials

Oltra ha assenyalat que, amb l’objectiu d’atendre les situacions de vulnerabilitat derivats de la pandèmia, s’han acordat “mesures extraordinàries de gestió dels serveis socials, amb l’objectiu de posar a la disposició de la Generalitat els mitjans i recursos socials i sociosanitaris, siga com siga la naturalesa i el règim jurídic d’aquests”.

La finalitat, ha incidit, és “dotar de la musculatura necessària i de la capacitat d’acció i reacció en matèria de protecció social que requereix una situació com l’actual”, i ha afegit que sota aqueix mateix principi s’ha dictat instruccions concretes dirigides a diferents àmbits, com els serveis socials municipals per a atendre les persones sense llar i s’han obert espais específics per a la seua atenció.

La vicepresidenta també ha apuntat a una resolució dictada per a organitzar els serveis socials d’atenció primària amb motiu de l’estat d’alarma i en la qual s’estableix el manteniment dels serveis i prestacions essencials, prioritzant la tramitació dels expedients de dependència i renda valenciana d’inclusió que el requerisquen per especial vulnerabilitat.

Totes dues ajudes podran tramitar-se a pesar que no es compte amb tota la documentació necessària, que es remetrà una vegada acaba l’estat d’alarma, ha assenyalat Oltra, qui també ha destacat l’aprovació d’un decret per a la concessió directa de subvencions a entitats locals titulars dels serveis socials d’atenció primària per a fer front a l’impacte de la *COVID-19.

Aquest decret compta amb una dotació global de 11,5 milions d’euros destinats a reforçar les polítiques socials i d’atenció a famílies, especialment a aquelles en situació de vulnerabilitat, que s’articularan a través de prestacions bàsiques com a ajudes per al servei de proximitat domiciliària i actuacions per a garantir el dret bàsic d’alimentació de xiquets i xiquetes.

En aquest últim cas, les famílies podran arribar a rebre 120 euros al mes per cadascuna de les persones menors d’edat al seu càrrec, dels quals es descomptarà, en el cas que existisca, l’import que reben per part de la Conselleria d’Educació.

La vicepresidenta ha assenyalat que també s’ha treballat per a atendre les persones majors que continuen vivint en el seu domicili, i en aquest sentit ha indicat que s’ha ampliat el servei de “*Menjar a casa” amb una inversió de 160.572 euros assumits íntegrament per la Conselleria d’Igualtat. Aquest servei atén 3.125 persones, que gràcies a l’ampliació tindran servei els caps de setmana i festius.

En aquest àmbit d’accions per a fer costat als més vulnerables, la vicepresidenta ha recordat que s’han prorrogat els títols i carnets de famílies nombroses i monoparentals per un any; el que beneficiarà a 19.323 famílies. Aquesta ampliació també s’ha aplicat als certificats de reconeixement de grau de discapacitat, la qual cosa ajudarà a 4.834 persones.

La vicepresidenta també ha assenyalat que en l’àmbit de la infància s’ha elaborat un protocol per a l’atenció immediata de xiquets, xiquetes i adolescents amb necessitats de protecció derivada de la pandèmia, en el qual s’estableix mecanismes per a adoptar “ràpidament mesurades de protecció i establir pautes d’atenció psicològiques” en aquells casos en què siga necessari.

Criar, cuidar

“Les crisis són també una oportunitat perquè afloren les nostres febleses, les nostres amenaces i fortaleses. Si una lliçó hem de traure d’aquesta situació i de la gestió perversa de la crisi de 2008, és que els serveis socials són fonamentals per a sostindre les quatre potes de l’estat del benestar -juntament amb l’educació, la sanitat i les pensions-“.

Oltra ha posat èmfasi en el fet que la crisi ha visibilitzat la importància dels serveis “sense els quals la vida no pot seguir: criar, cuidar i curar”. Justament, ha reflexionat, són activitats que no computen en les estadístiques econòmiques i que estan majoritàriament protagonitzades per dones.

La vicepresidenta ha finalitzat la seua intervenció advertint que serà necessària una “potent reconstrucció social, reorientant inversions, repensant molts dogmes i certeses que pensàvem que eren immutables” perquè “un microorganisme al límit de la vida ens ha posat la vida al límit”.

Protecció a les víctimes de violència de gènere

Els serveis d’atenció ambulatòria, com les oficines Orienta d’atenció al col·lectiu LGTBI o la xarxa de Centres d’Atenció a les Dones Víctimes de Violència de Gènere, també van tancar però mantenint l’atenció telefònica i realitzant una atenció presencial en els casos més urgents, complint sempre les normes de seguretat i de protecció.

“Una de les preocupacions màximes que estem tenint és la de protegir a les dones víctimes de violència de gènere, ja que difícilment es pot concebre una situació pitjor que la d’estar tancada a casa amb el teu agressor”, ha manifestat la vicepresidenta.

La vicepresidenta també ha recordat altres mesures adoptades com el tancament dels 34 centres especialitzats d’atenció a persones majors, la suspensió de les activitats i viatges d’oci, culturals o similars, organitzats per centres socials de qualsevol nivell; així com el tancament dels centres d’atenció diürna que atenen col·lectius com a persones majors, diversitat funcional o infància.

La Conselleria ha garantit el pagament íntegre de totes les places concertades i contractades en aquests centres de dia, “garantint així que els usuaris continuen rebent el suport que necessiten en els seus domicilis” i que es mantinguen els llocs de treball, ja que les empreses i entitats han de mantindre els requisits i ràtios de personal establits per l’Administració per a percebre el pagament, ha explicat.

La vicepresidenta ha conclòs que ampliar la protecció social, com s’ha estat fent al llarg de la legislatura passada, és “imprescindible” i ha incidit en què “ampliar pressupostàriament en serveis socials és necessari”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia