La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, al costat de les universitats públiques Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d’Elx i la Universitat de València, impulsarà un programa de monitoratge i detecció precoç de la presència del coronavirus SARS-CoV-2 (causant de la COVID-19) a través de les aigües residuals en tot el territori de la Comunitat Valenciana.

L’Administració autonòmica coordina aquest projecte de recerca amb l’objectiu de facilitar els recursos de presa de mostres i l’accés compartit a les anàlisis i resultats per part dels diferents equips d’investigació.

Dins del marc de la col·laboració, s’han reunit la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, el gerent de l’EPSAR i els Vicerectors de les tres Universitats participants, a més de representants dels equips investigadors.

L’objectiu de l’estudi és establir l’anàlisi de les aigües residuals sense depurar com a mètode de vigilància epidemiològica, un sistema que, en cas de consolidar-se, permetrà fer un seguiment del coronavirus amb la finalitat de detectar nous repunts o la disminució de la incidència en una determinada àrea geogràfica, en funció de la presència i concentració de material genètic del SARS-CoV-2 per litre d’aigua residual.

El suport de la Conselleria abasta tres vessants, ja que a l’ampliació pressupostària afegeix l’accés a les depuradores d’EPSAR, indispensable per a la presa de mostres, i les tasques de gestió central per a fer dels resultats una informació de servei públic que contribuïsca al disseny de polítiques públiques de lluita contra el virus.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha valorat aquest tipus d’acords de col·laboració així com “l’aposta per vies de desenvolupament científic-tecnològic que sumen esforços i línies d’actuació en la lluita contra aquesta epidèmia”.

Ara, investigadors preveuen analitzar altres depuradores de la Comunitat Valenciana així com mostres recollides en diferents dates, per a detectar canvis en la presència del virus al llarg del temps i en diferents punts geogràfics.

Les noves anàlisis se sumaran als ja realitzats a Elx, amb dotació econòmica de la Conselleria, i en l’àrea metropolitana de Valenciana amb la col·laboració de l’EPSAR que va posar a la disposició de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) -concretament de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (ISysBio) i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA)- l’accés a les aigües residuals sense depurar de les plantes de Pinedo 1 i 2 i de Quart-Benàger.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia