El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha tingut aquest diumenge la setena reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de l’actual crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia de COVID-19.

Puig ha subratllat que les dades de l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que la Comunitat Valenciana -ha precisat que no pot concretar si el termini serà de 10 o de 15 dies- estarà preparada per a complir amb els quatre requisits establits per l’Executiu central per al començament de la desescalada, ja que tindrà capacitat suficient en atenció primària i en UCI i també per a la detecció precoç de nous casos i per al suport fora del domicili a les persones malaltes que hagen d’estar confinades.

Tal com ha exposat Puig, mantenint totes les cauteles i la prudència, “hi ha senyals per a l’esperança” en els indicadors que es registren en la Comunitat Valenciana, ja que en les dues últimes setmanes no s’han detectat casos positius en 337 municipis, la qual cosa representa el 62% del total.

A més, les altes continuen augmentant, atés que en 12 dies el nombre total de persones curades s’ha duplicat, i en 15 dies, quasi s’ha triplicat.

Així mateix, més de la meitat de les persones diagnosticades, el 55%, ja s’han curat, de manera que són més de 6.200 les que han superat la malaltia. De fet, de tots els casos diagnosticats, només 3 de cada 10 estan actius. A principis de mes eren 9 de cada 10, i el nombre de persones ingressades en hospitals i en les UCI s’ha reduït a la meitat també en dues setmanes.

Puig ha destacat també que la incidència acumulada registrada en els últims 14 dies és de 26 casos per 100.000 habitants, una tercera part de la mitjana d’Espanya, i que només quatre de les 17 autonomies posseeixen una taxa més baixa que la de la Comunitat Valenciana. A més, s’han fet més de 102.000 proves PCR i més de 20.000 test ràpids.

El president ha iniciat, no obstant això, la seua intervenció traslladant un “missatge de reconeixement, pesar i tristesa”, en nom de tota la societat valenciana, en memòria de les persones mortes a causa de la COVID, i transmetent ànim i esperança als qui combaten el virus des de l’hospital o des de casa.

El responsable de la Generalitat ha subratllat, d’altra banda, que, en el moment actual, d’especial dificultat, el disseny del procés cap a la nova normalitat, ha de realitzar-se compatibilitzant la unitat d’acció, que “ha funcionat” i que ha de dur-se a terme des de l’acord, amb una “*singularización” adaptada als territoris, i a més avançar cap a mesures de corresponsabilitat ciutadana. “Hem de confiar més en la ciutadania”, perquè la societat “ha demostrat la seua maduresa”, ha manifestat.

En aquest àmbit, Puig ha traslladat també en la reunió amb el president del Govern que “els indicadors han de ser clars i determinants per a tots”, que “ha de definir-se una estratègia clara de testatge” i que cal buscar una “harmonització” per a “donar seguretat” a la ciutadania. Així mateix, ha incidit en la necessitat de fomentar la resposta tecnològica per a afavorir la detecció precoç de nous contagis, amb la col·laboració entre totes les comunitats autònomes.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat a més que el gran pacte valencià que propugna per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat té tres vessants: una política, entorn dels partits; una altra, relacionada amb el diàleg social, i una tercera de caràcter territorial, que concerneix els municipis.

Puig ha demanat una “revolució administrativa” per a agilitar la resposta burocràtica als problemes. Les administracions, considera el president, han de canviar la seua manera de treballar i ser més ràpides.

El cap del Consell ha sol·licitat a més que les comunitats autònomes i les regions europees tinguen una participació directa en el desplegament del Pla Marshall i ha reivindicat el protagonisme que ha de tindre la UE en l’eixida de la crisi. La disjuntiva és, en la seua opinió, “Europa o misèria”.

Puig ha tornat a insistir, d’altra banda, en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies amb solucions estructurals a l’infrafinançament de comunitats com la valenciana, i ha defensat que, en l’actual escenari de crisi, és necessari assumir la “corresponsabilitat fiscal” i utilitzar els recursos amb “eficiència”, un dels valors “fonamentals” per a la recuperació.

Informació actualitzada sobre afectats pel Covid-19

La Comunitat Valenciana ha registrat en les últimes 24 hores 249 nous positius i 18 defuncions més per coronavirus, amb un total de 6.243 altes acumulades, 210 més que aquest dissabte.

Així ho ha informat aquest diumenge la Conselleria de Sanitat, destacant que des de l’inici de la pandèmia s’han donat 11.372 casos positius, dels quals hi ha actius 3.939, i un total de 1.190 morts, 431 d’ells en residències.

Actualment romanen ingressats un total de 792 pacients, dels quals 154 es troben en l’UCI.

Dels 249 nous casos positius, 49 es troben a la província de Castelló, 67 en la d’Alacant i 133 en la de València

S’han donat un total de 6.243 altes (210 des de l’actualització d’aquest dissabte): 756 a la província de Castelló, 2.376 en la d’Alacant i 3.111 a la província de València.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 1.591 a la província de Castelló, actius 658 (90 hospitalitzats, 14 d’ells en l’UCI), 3.823 en la d’Alacant, actius 1.014 (192 hospitalitzats i 64 en l’UCI), i 5.958 en la de València, actius 2.267 (510 hospitalitzats i 76 en l’UCI).

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.190 defuncions en la Comunitat Valenciana: 177 a la província de Castelló, 433 a l’Alacant i 580 en la de València.

Les proves que han donat un resultat negatiu fins al moment són 98.550 (79.898 a través de PCR i 18.652 a través de test ràpids).

Respecte a les residències de majors, hi ha casos positius en 96 centres (16 a la província de Castelló, 19 en la d’Alacant i 61 a la província de València) i en total han donat positiu 1.784 residents i 546 treballadors i s’han produït 431 defuncions d’usuaris des de l’inici de la pandèmia.

En aquests moments, es troben sota vigilància activa de control sanitari 33 residències en la Comunitat Valenciana: 9 a la província de Castelló, 9 a la província d’Alacant i 15 a la província de València.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia