(EFE)  El President del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts el pla de desescalada del coronavirus. Aquest pla s’estructura en quatre fases després de les quals, si tot va bé, el país podria entrar en una etapa de “nova normalitat” a la fi de juny.

L’anomenat “Pla per a la transició cap a una nova normalitat” s’aplicarà de manera gradual, asimètrica i coordinada, i tindrà com a referència territorial la província o l’illa, amb limitacions a la mobilitat entre elles fins que s’arribe al final del procés.

Les quatre fases per a la transició cap a la nova normalitat previstes en el pla aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres tindran una duració mínima de dues setmanes, que és el període d’incubació del virus, per la qual cosa, en el millor dels casos, el pla tindrà una duració mínima de sis setmanes.

Aquestes són les quatre fases del pla:

1.- “Fase 0” o fase de preparació de la transició. És la fase actual en la qual, a més de les mesures d’alleujament comuns per a tot el país, com les eixides regulades dels menors de 14 anys des de diumenge passat, o les previstes per a dissabte que ve, dia en què es podrà eixir a fer una passejada o a fer esport de manera individual, “s’obriran xicotetes escletxes d’activitat econòmica”.

Com a exemples, el president ha citat l’obertura de locals amb cita prèvia per a atenció individual dels clients; la de restaurants per a portar menjar a domicili sense consum en el local; l’obertura d’entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats; i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

2.- “Fase 1” o inicial. Es permetrà en cada espai territorial definit, en principi la província, l’inici parcial de certes activitats, com el xicotet comerç amb condicions estrictes de seguretat; en restauració, l’obertura de terrasses amb limitació al 30 per cent d’ocupació; en hostaleria, l’obertura d’hotels i allotjaments turístics excloent zones comunes i també amb determinades restriccions.

En aquesta fase, s’inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys; en el sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions; els llocs de culte podran obrir limitant el seu aforament a un terç; en l’àmbit esportiu es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment i es permetrà l’entrenament en lligues professionals.

.-“Fase 2” o intermèdia. S’obrirà l’espai interior dels locals amb una ocupació d’un terç de l’aforament i garanties de separació de taules; encara que el curs escolar no començarà fins a setembre, es reobriran els centres educatius per a activitats de reforç, per a garantir que els menors de 6 anys puguen acudir a ells si tots dos pares han de treballar presencialment i per a la *Ebau.

Es preveu la represa de pesca i caça esportiva; l’obertura de cinemes i teatres amb un aforament limitat a un terç; seran possibles visites a monuments o exposicions amb un terç d’aforament; llocs de culte amb un aforament al 50 per cent; actes i espectacles de menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç d’aforament i, si és a l’aire lliure, amb menys de 400 persones i totes assegudes.

4.-“Fase 3” o avançada. Es flexibilitzarà la mobilitat general encara que es recomanarà l’ús de la màscara fora de la llar i en els transports públics. Es limitara l’aforament al 50 per cent i una distància mínima de dos metres en l’àmbit comercial; se suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació en restauració, encara que es mantindran estrictes condicions de separació entre el públic.

La desescalada de l’estat d’alarma que ha de concloure en el que el Govern denomina “la nova normalitat” començarà el pròxim 4 de maig, es farà de manera asimètrica per territoris -la referència és la província- i es durà a terme en les citades quatre fases de quinze dies fins a finals de juny.

En aquest temps la mobilitat entre províncies estarà restringida, excepte per a circumstàncies excepcionals, fins al terme del procés, i dins de la província es permetrà una major mobilitat, com per exemple per a acudir a una terrassa en determinades condicions, però no per a visitar a les seues cases a amics o familiars.

Quatre illes, les canàries de la Gomera, El Ferro i La Graciosa, i Formentera, a Balears, anticiparan la desescalada una setmana, ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, qui en conferència de premsa ha explicat que es mesurarà “setmana a setmana cada pas en cada lloc” abans de continuar avançant en les seues fases.

“A diferència del que ha succeït durant el confinament general, en la desescalada no avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí que ho farem amb les mateixes regles”, ha indicat Sánchez en la roda de premsa per a explicar el “Pla per a la transició cap a una nova normalitat”.

Cada setmana, ha dit, es mesuraran els avanços en cada territori, i “abans de continuar avançant” en les diferents fases es consolidaran “els passos anteriors”.

“Descendirem en equip, descendirem a diferents velocitats de manera asimètrica, però ho farem de manera coordinada”, ha assegurat, de manera que s’avançarà “en cada lloc tan ràpid com ho permeta el control de l’epidèmia i tan lent com ho exigisca la protecció de la salut”.

Aquesta asimetria es deu al fet que la pandèmia ha “colpejat” de diferent forma a les diferents regions espanyoles i a l’organització territorial del país, ha indicat el president.

“L’inici de la fase 1, el trànsit a la fase 2 i d’aquesta a la fase 3, així com la desescalada total, no seran uniformes en tot el territori”, ha dit Sánchez, que ha concretat que la unitat territorial per a articular les mesures serà la província, però que també cabran excepcions a aquesta norma “motivades per les comunitats autònomes” si l’autoritza el Ministeri de Sanitat.

Conforme aquest periòdic sàpia més detalls, anirem informant sobre aquest tema,

Imprimir article
Comenta aquesta notícia