El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut diverses reunions per videoconferència aquest dimecres, 29 d’abril, amb les síndiques i els síndics dels grups parlamentaris de les Corts.

Puig ha destacat l’acord existent entre tots els grups parlamentaris per a la constitució en Les Corts d’una Comissió per al Futur de la Comunitat Valenciana que s’encarregarà d’analitzar la crisi sanitària, econòmica i social causada per l’epidèmia de *COVID-19 i les propostes per a la recuperació i rellançament del territori valencià.

El responsable del Consell ha subratllat l'”acord general” aconseguit entorn d’un “espai comú” per a “buscar solucions a la crisi econòmica i social produïda per la crisi sanitària” que permeta donar respostes, no sols a curt termini, sinó també a mitjà i llarg termini, ja que la pandèmia de COVID-19 condicionarà de manera “excepcional” tota la dècada.

El president ha destacat que, en els pròxims dies, s’avançarà en Les Corts en la definició del pla de treball d’aquesta comissió, amb la previsió que puga tindre llistes les seues conclusions a mitjan juliol, i ha precisat també que es donarà veu en ella, no sols als grups parlamentaris, sinó també a persones expertes i a representants de la societat civil, d’acord amb les propostes que es formulen també per part de les forces polítiques de la Cambra.

Ximo Puig ha anunciat en aquest context que ha encarregat ja un informe de situació a l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), que dirigeix el catedràtic Francisco Pérez, document que, tal com ha subratllat, pot servir de “punt d’arrencada” per a un debat “fructífer”, donat el prestigi nacional i internacional d’aquest organisme.

El responsable del Consell ha emfatitzat a més que l'”acord ha de ser del conjunt de la Comunitat Valenciana”. “El diàleg, en si mateix, ja és un valor afegit, un intangible potent d’una societat que s’escolta, que vol treballar en comú”, ha subratllat Puig, que ha afegit: “Som conscients de les enormes dificultats econòmiques i socials que patirem en els pròxims mesos i hem de ser sincers amb la societat valenciana”.

D’altra banda, Puig ha anunciat que el Ministeri d’Hisenda ha transferit aquest dimecres 120 milions com a nova bestreta de la liquidació del model de finançament corresponent a 2018 que hauria de rebre’s al juliol i que el pla de liquiditat fixat en 2.200 milions per al primer semestre d’enguany amb la finalitat d’atendre l’emergència està avançant de manera satisfactòria.

En concret, ha destacat que fins ara ja s’han aconseguit 1.423 milions d’euros: 223 milions procedents de l’actualització dels lliuraments a compte i anticipades a març i abril; 128 milions pertanyents a l’activació del FLA ordinari; 72 milions d’euros en ajudes extraordinàries per a despeses relacionades amb la COVID-19; 350 milions en bestretes de la liquidació; i 650 milions corresponents a l’operació de refinançament amortitzable al juliol i vinculada també a la liquidació del model.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia