(EFE) El Govern de l’Estat va presentar aquest dimarts la seua estratègia de desescalada i ja hi ha respostes per a algunes de les qüestions dels ciutadans…

Repassem alguns terminis establits per a recuperar activitats quotidianes, considerant que la seua execució dependrà del fet que cada territori es trobe en la fase concreta que la permeta: 0, 1, 2 o 3 (cadascuna d’elles durarà aproximadament dues setmanes).

La fase 0 comença el 4 de maig i per a l’11 de maig està prevista la fase 1. Cada fase pot durar mínim dues setmanes. Podeu consultar totes les fases ací: Fases

Quan es pot reprendre l’activitat social?

A partir de la fase 1 es podrà establir el contacte social amb altres persones que no siguen majors, ni tinguen patologies prèvies ni siguen vulnerables.

El nombre màxim de persones que podran trobar-se o mantindre una cita no està determinada i es limitarà en una futura ordre ministerial.

Les trobades podran ser tant al carrer com en llars o locals.

En els establiments es limitarà l’aforament: el 30% per a terrasses en la fase 1, el 30% per a locals tancats en la fase 2 i el 50% en la fase 3.

Una ordre ministerial precisarà com es poden produir les visites a majors en el futur, per a evitar el risc de contagi per contacte social.

Quan es podrà visitar als ancians que viuen en residències de majors?

No podrà fer-se fins a la fase 3 i les condicions en què es podran realitzar aqueixes visites hauran de definir-se.

I les visites als centres de discapacitat i a habitatges tutelats?

En la fase 2.

Quan podran eixir al carrer les persones majors de 65 anys o vulnerables al coronavirus?

A partir del dilluns 4 de maig, en la fase 0, els majors i els col·lectius vulnerables a la COVID-19 podran eixir a fer passejos de duració i distància limitats.

Quan podrà haver-hi “velatoris”?

En la fase 1 amb un xicotet grup de familiars i amb protocols de distància física i seguretat i en la fase 2 s’ampliarà el nombre de persones que poden acomiadar a un ser estimat que ha mort.

En quin moment podran celebrar-se noces?

En la fase 2, però amb garanties de seguretat i distanciament.

En quin moment obriran les perruqueries?

Les perruqueries podran obrir en la fase 0 sempre que puguen concertar cites prèvies i el personal dispose d’equips de protecció individual. Hauran de complir les mesures exigides d’aforament.

Si no ofereixen cita prèvia, hauran d’esperar a la fase 1 per a recuperar la seua activitat.

S’ha determinat el moment per a tornar als gimnasos?

Si les instal·lacions esportives són a l’aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme), es podrà acudir en la fase 1.

També en aqueix moment es podran realitzar activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquen contacte físic ni ús de vestuaris.

No obstant això, l’ús d’instal·lacions l’espai de les quals siga tancat s’haurà de posposar a la fase 2 i només quan l’esport es faça sense públic i no requerisca contacte físic.

Quan podré asseure’m en una terrassa a prendre alguna cosa?

En la fase 1 s’obriran terrasses però amb el 30% de les taules permeses en la llicència municipal de l’establiment, o més si l’ajuntament permet més espai disponible. En la fase 3, aquest percentatge augmentarà al 50%.

Quan podré anar de botigues?

En la fase 1 ja es podran obrir locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients, però amb mesures de protecció, com a mampares.

Quan està prevista l’obertura de cinema i teatres?
En la fase 2 cinemes, teatres, auditoris i espais similars podran obrir però amb butaca *preasignada i amb una limitació d’aforament de 1/3.

Es reprendrà el curs escolar?

Els alumnes de 4t d’Això, 2n de Batxillerat, 2n d’FP de grau Mitjà i Superior i últim any d’Ensenyaments de règim especial podran tornar a les aules en la fase 2 amb caràcter voluntari i dividits en grups de no més de 15 estudiants.

Quan es podrà anar a la platja o a la piscina?

El gaudi del bany a les platges serà en la fase 3 i requerirà una gran implicació de les autoritats locals.

Quant a l’ús de piscines, es requerirà en el futur un nivell de detall més important per a permetre-ho.

I l’obertura de fronteres?

L’Executiu aborda amb molta prudència aquest assumpte, que necessitarà del treball conjunt amb els socis de la Unió Europea.

Quan es podrà viatjar entre províncies?

Només en la fase quatre, això és, quan s’aconseguisca l’anomenada “nova normalitat”.

Es pot anar a la segona residència?

En la fase 2, però només si es troba en la mateixa província en la qual es resideix.

Quan obriran els hotels?

En la fase 1 ja hi haurà alguns usos autoritzats, sense permetre el gaudi de zones comunes, per la qual cosa el bufet estarà en aqueix moment prohibit, i sempre garantint les mesures de seguretat.

Quan es podrà tornar a cuidar l’hort?

En la fase 0 si es tracta d’horts familiars, d’autoconsum o municipals sempre que estiguen en el mateix terme municipal que el del domicili o en un adjacent al mateix i s’adopten les degudes precaucions higièniques o de distanciament social.

Quan es recuperarà l’atenció a les persones amb discapacitat i les teràpies d’atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?

En la fase 1, quan també es tornarà a parar atenció domiciliària i seguiment continu a persones majors que no visquen en residències.

Adjuntem l’Annex II del BOE:Anexo II FASES

Es tracta només d’una previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions d’àmbit nacional establides en l’estat d’alarma, en funció de les fases de transició a una nova normalitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia