Tots els ciutadans podran eixir al carrer des d’aquest pròxim dissabte, 2 de maig, a fer passejos i practicar esport individual una vegada al dia, mantenint la distància de seguretat i sempre dins del municipi en el qual es resideix, excepte aquells que presenten símptomes i estiguen en aïllament. No obstant això, per a evitar les aglomeracions s’han establit diferents franges horàries per a grups de població: les persones majors i dependents; els xiquets fins a 14 anys; i la resta d’adults i adolescents (de 14 a 70 anys).

Així, les persones d’entre 14 i 70 anys, podran eixir entre les 6 i les 10 del matí o entre les 8 i les 11 de la nit; aquests passejos hauran de fer-se en un radi d’un quilòmetre respecte al domicili, amb una hora de duració i amb una persona amb la qual es convisca.

Els dependents que hagen d’anar acompanyats d’un cuidador i majors de 70 anys, poden eixir entre les 10 i les 12 o entre les 7 i les 8 de la vesprada, mentre que per als xiquets menors de 14 anys es restringeix la franja horària que s’havia permés fins ara: podran eixir entre les 12 del migdia i les 7 de la vesprada (aquesta setmana ha sigut entre les 09.00 i les 21.00 hores)

“El límit de distància per a l’esport és el propi municipi i per al passeig, un quilòmetre del municipi”, ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador *Illa, després de recordar que no hi haurà franges horàries per a les poblacions de menys de 5.000 habitants (on viu el 12 per cent de la població aproximadament), que es podran fer entre 06.00 a 23.00 hores.

Una altra de les mesures d’alleujament en el marc de la desescalada anunciada aquest dijous és que es permet les activitats en els horts individuals dins del mateix municipi, encara que es podrà excedir aqueix límit per a la cura d’animals, amb la recomanació de fer els mínims desplaçaments possibles i complir sempre amb les normes d’higiene i protecció.

Durant la seua compareixença en la Moncloa, el ministre ha dit també que és una “constatació” que l’estat d’alarma ha funcionat i que, per a poder implementar adequadament el procés de desescalada, “fa falta restringir la lliure circulació”, moment en el qual ha aprofitat per a recordar que s’ha passat d’un increment diari de contagis del 35 per cent el passat 14 de març al 0,6 per cent corresponent a les últimes 24 hores.

Per aquest motiu haja insistit que és “imprescindible” mantindre les restriccions a la circulació durant el procés de desescalada, que ha qualificat de molt complet i per al qual “no hi ha manual d’instruccions”.

El Govern no entrarà en retrets amb ningú, perquè té “un únic adversari”, la COVID-19, i està centrat en combatre’l, segons el ministre, qui ha recordat que el president, Pedro Sánchez, ha fet reiterats oferiments amb la “mà tendida” per a combatre’l amb unitat i centrar els esforços col·lectius en la reconstrucció del país una vegada superada la pandèmia.

Hores abans, durant la seua compareixença en el Congrés, el titular de Sanitat ha contestat als grups de l’oposició, que en bloc han criticat el pla de desescalada del Govern, que han qualificat de nyap, i han lamentat que en aqueixa cita parlamentària no se’ls haja detallat els detalls de les eixides que el ministre posteriorment ha explicat des del Palau de la Moncloa.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia