(EFE) Els treballadors de la Comunitat Valenciana s’han sumat a la manifestació virtual convocada pel Primer de Maig penjant imatges seues sols o en família amb cartells escrits a mà en defensa dels serveis públics des dels seus balcons, terrasses o sofàs. També han penjat vídeos que difonen missatges amb la reivindicació d’un altre model econòmic i social.

Des de primeres hores del matí els sindicats CCOO PV i UGT-PV han llançat en les xarxes socials missatges d’anomenada a la cibermanifestació del Dia del Treball amb l’etiqueta #UnAltreModelÉsNecessari, que enguany se celebra sota el lema “Treball i serveis públics. Un altre model social i econòmic és possible”.

A partir del migdia, els treballadors han difós en xarxes socials imatges preses a l’interior de les seues cases i als balcons i terrasses, sostenint cartells escrits a mà reivindicant un nou model econòmic, o condicions de treball dignes i salaris suficients, així com missatges d’ànim com “*Açò també passarà” o “Eixirem d’aquesta junts”.

També hi ha hagut els qui han utilitzat les pantalles dels seus mòbils o tauletes per a mostrar el cartell realitzat pels sindicats de l’1 de Maig i uns altres amb cartells en els quals mostraven la seua adhesió a la mobilització treballadora amb l’etiqueta #YoSoy1deMayo.

S’han pogut veure en les xarxes fotografies de la manifestació als carrers d’altres anys, imatges de treballadors de serveis essencials i en defensa dels drets de les dones, aquesta última reflectida en una samarreta habitada d’UGT Feminista.

En el seu compte de Twitter, CCOO PV ha recordat que aquest Primer de Maig està dedicat a les persones treballadores de la sanitat pública en primera línia, malgrat el risc de contagi i dels mitjans de protecció deficients, que garanteixen el funcionament dels serveis fonamentals, “vertaders protagonistes d’aquesta crisi”.

També ha difós un missatge enllaçat a Youtube en homenatge als treballadors i les treballadores dels serveis essencials.

Des d’UGT-PV han indicat que aquesta crisi ha deixat “molt clar” que un altre model és necessari, han demanat parar les retallades en serveis públics i han defensat la sanitat pública.

El sector de l’hostaleria i la restauració ha demanat millors condicions i ha recordat que a les províncies de Castelló i València segueixen sense conveni, i des de la indústria s’ha reclamat el compliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

Les xarxes socials també han sigut utilitzades pels polítics que habitualment participen en la manifestació del Primer de Maig a València per a expressar els seus desitjos i peticions, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mantingut aquest matí una reunió per videoconferència amb els secretaris generals de CCOO PV, Arturo León, i d’UGT-PV, Ismael Sáez.

En xarxes socials, Ximo Puig ha comentat que la resposta a la situació actual no pot ser la precarietat laboral ni la desprotecció social dels treballadors. “Hem aprés la lliçó de fa una dècada”, assegura.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recordat que amb dos anys va assistir per primera vegada a una manifestació de l’1 de Maig, i que la va recórrer completa i sense consentir que el seu pare la portara en braços. Des de llavors no s’ha perdut cap, i enguany se li fa “estranya” la jornada virtual.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que eixir d’aquesta crisi també vol dir que ningú aprofite per a “maltractar” als treballadors ni per a retallar sobre els més febles, ni tampoc per a *precarizar a les dones, i ha destacat la defensa del públic.

La patronal CEV ha assegurat que el diàleg social és “important sempre, i ara més” i és “una arma poderosa, la millor”, recollint les paraules del president de la CEOE, Antonio Garamendi.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia