(EFE) El Govern ha decidit ampliar al 50 per cent l’aforament permés a les terrasses dels establiments hostalers a partir de la fase 1 de la desescalada. Cal recordar que al principi s’havia plantejat només un 30 per cent.

Segons han explicat fonts del Govern, s’ha decidit ampliar el percentatge previst perquè es considera compatible amb les degudes garanties de seguretat en matèria de salut pública.

Les mateixes fonts han explicat que el número màxim de deu persones per a reunions que es permetrà en la fase 1 val tant per a les trobades en domicilis com en terrasses.

I podran obrir, al 50 per cent de la seua capacitat, tant les terrasses que estiguen en la via pública com les que es troben dins de l’espai de l’establiment hostaler, sempre que siga a l’aire lliure.

Així constarà en les ordres que publicarà el Govern en el BOE d’aquest diumenge per a regular les condicions tant de l’hostaleria en fase 1 com del comerç en fase 0 o de l’activitat esportiva, entre altres qüestions.

L’obertura de comerços minoristes que permetrà el Govern a partir del dilluns (fase 0 encara en la majoria d’Espanya) serà per a establiments de fins a 400 metres quadrats, als quals els clients hauran d’acudir sempre amb cita prèvia, i en els quals s’ha de garantir l’atenció individual -un empleat per client-.

Haurà de mantindre’s en aquests locals la distància mínima de dos metres i hi haurà franges horàries i/o corredors preferents per als majors de 65 anys.

Les compres han de fer-se dins d’un mateix municipi, encara que permetran desplaçaments entre les localitats xicotetes si no tenen determinats productes -i no té sempre que ser el confrontant, pot ser un altre municipi de la zona si així es necessita-.

Aquests locals hauran de netejar-se dues vegades al dia i els uniformes dels treballadors han de llavar-se diàriament. Si s’utilitzen els emprovadors hauran de netejar-se cada vegada que un client els use i no es podran emprar les condícies més que en els casos d’urgent necessitat.

La roba que es proven els clients deurà també desinfectar-se abans de tornar a la línia de venda.

En aquests comerços xicotets no podran treballar els empleats que tinguen qualsevol tipus de simptomatologia compatible amb el coronavirus o que hagen de mantindre quarantena per haver estat en contacte amb algun malalt.

Totes aquestes normes es refereixen als comerços que poden obrir en fase 0. Segons l’Executiu, en la fase 1 podran obrir els altres comerços (de més de 400 metres) i en la fase 2 podran operar ja els parcs i centres comercials, encara que sense utilitzar les zones comunes.

Quant a les perruqueries, que poden obrir a partir del dilluns ja en fase 0 i on no es poden guardar els dos metres de distància, serà obligatori l’ús de màscares tant per al client com per a l’empleat de l’establiment.

El Govern també ha explicat les condicions per a l’ús de vehicles. En la fase 0 es mantenen les actuals -en un vehicle de cinc persones només pot haver-hi una persona per cada fila i en diagonal, mai una darrere de l’altra-.

I per a la fase 1 es permetrà que les persones d’un mateix domicili puguen compartir vehicles de fins a nou places i si no conviuen en el mateix domicili hauran de tindre la màxima separació possible -com en l’actualitat- i a més usar màscara.

En total seran cinc les ordres que el Govern publica demà per a regular les primeres fases de l’escalada.

Demà entraran directament en fase 1 El Ferro, La Graciosa i La Gomera a Canàries i Formentera a Balears, mentre que la resta d’Espanya es mantindrà en fase zero.

El Govern balear havia proposat Eivissa per a entrar en aquesta fase i l’Executiu l’està valorant però de moment no l’ha autoritzat.

En Moncloa recorden que la unitat territorial continua sent la província i que les comunitats autònomes han de sol·licitar el salt a la següent fase dels seus territoris amb una setmana d’antelació.

La previsió és que la majoria dels territoris puguen entrar en fase 1 el dia 11 de maig, encara que en l’Executiu han recordat tots aquests dies que perquè això siga possible s’hauran de complir determinats paràmetres.

Reunions de màxim 10 persones

D’altra banda, el Govern permetrà reunions d’un màxim de 10 persones, sense importar si són del mateix nucli familiar o no, durant la fase 1 de la desescalada, a la qual accediran ja aquest dilluns 4 de maig les illes canàries del Ferro, La Graciosa i La Gomera així com Formentera, a Balears.

El Govern fixarà a través d’una ordre ministerial que es publica demà el nombre màxim de persones que es podran reunir en tots aquells territoris que accedisquen a la Fase 1 del pla de desescalada, segons informen fonts de l’Executiu.

Es preveu que, amb caràcter general, la resta de províncies accedisca a la fase 1 el pròxim 11 de maig, una setmana després que aquestes quatre illes en les quals l’afecció de la pandèmia és ara mateix reduïda.

Les deu persones hauran de guardar les distàncies personals i les normes d’higiene contra la *COVID-19 com són la rentada de mans, segons informen fonts de l’Executiu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia