El president del Govern, Pedro Sánchez, ha abordat amb els presidents autonòmics en la videoconferència d’aquest matí amb ells l’anunci d’un procediment per a la “cogobernança” de la desescalada, així com els detalls del fons de 16.000 milions d’euros per a la reconstrucció.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge que la Comunitat Valenciana estarà en condicions de passar a la fase 1 a partir de la setmana vinent, ja que s’està produint una “avanç important” en l’evolució del coronavirus en aquesta autonomia.

Després de la reunió que han mantingut els presidents autonòmics amb el president del Govern, Pedro Sánchez, Puig ha insistit que la base per a la desescalada siguen els departaments de salut, encara que ha dit que no farà un motiu de confrontació d’aquesta qüestió.

L’objectiu, segons Puig, és que tota la Comunitat Valenciana puga avançar i eixir junta de la desescalada i “al més prompte possible”, i per a això, ha dit que és possible l’agrupació de departaments de salut, amb la finalitat que generar la mínima confusió als ciutadans.

El president està convençut que, amb les dades actuals, la Comunitat Valenciana complirà els criteris establits pel Govern per a passar a la fase 1 de la desescalada.

Sobre aquest tema, ha destacat que en els últims set dies han augmentat un 20% les altes (un 65% en dues setmanes i s’han multiplicat per tres en tres setmanes); sis de cada deu contagiats ja s’han curat, i només tres de cada deu casos estan actius, quan a principis d’abril eren nou de cada deu.

Ha afirmat també que en dues setmanes han baixat a la meitat els ingressos en les UCI i un 40% els ingressos hospitalaris, i que la incidència acumulada en 14 dies és de 16 casos per 100.000 habitants, menys d’una tercera part de la mitjana espanyola.

La incidència total del coronavirus és “menor a la meitat de la taxa mitjana d’Espanya”, i la taxa de mortalitat és també inferior a la meitat de la mitjana espanyola, al mateix temps que s’han fet 119.000 PCR i més de 42.000 test ràpids, segons Puig.

Ha assegurat que es tracta de “paràmetres fonamentals per a afirmar que estem en condicions de passar a la fase 1”.

El president ha insistit a defensar que la base per a controlar la desescalada han de ser els departaments de salut, però ha assegurat que estan disposats a parlar “d’altres unitats territorials”, perquè l’objectiu, ha dit, és “eixir el més junts possibles tots els departaments i tota la Comunitat Valenciana”.

En aquest sentit, ha apuntat que pot haver-hi una agrupació de departaments de salut, amb la finalitat de “caminar els més junts possible” i “no marejar als ciutadans”, i ha assegurat que no farà d’això un tema de confrontació ni de discussió permanent.

“Treballarem conjuntament per a buscar una solució que servisca al control que vol establir el Govern i l’eficiència en l’actuació”, ha afirmat Puig, qui ha indicat que la base serà el departament de salut, i una altra cosa és que aquests s’agrupen i coincidisquen amb la província.

Durant la seua intervenció, Puig ha agraït tota la ciutadania de la Comunitat el seu esforç, persistència i responsabilitat durant el confinament, i encara que ha advertit que la recuperació que ara s’inicia serà “difícil, lenta i injusta”, ha assegurat que aquest poble “és capaç de tot”.

Al seu torn, ha demanat bandejar “els falsos tòpics” que associen als valencians amb “el llevant feliç” i el “*meninfotisme”, i ha instat a la ciutadania a perdre “la por a la por” i a abordar aquesta etapa amb esperança i confiança, perquè la Generalitat treballarà perquè ningú quede al marge i per a reactivar l’economia i l’ocupació.

D’altra banda, el president ha demanat al Govern la posada en marxa de mesures per a impulsar sectors econòmics fonamentals per a la Comunitat Valenciana com el turístic i el de la mobilitat i ha plantejat en aquest sentit la necessitat d’aprovar un pla específic integral per al turisme i actuacions extraordinàries per a la renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic.

Puig ha recordat la importància del turisme per a la Comunitat Valenciana, i ha reivindicat la necessitat d’adoptar mesures per a flexibilitzar els expedients de regulació temporal d’ocupació en aquest sector, facilitant la reincorporació de part de la plantilla, i continuar amb la implicació de l’Institut de Qualitat Turística d’Espanya per a consensuar i adaptar en cada territori els protocols dels diferents subsectors turístics.

Puig considera, especialment, “fonamental” comptar amb un pla específic integral per al turisme en la línia del plantejat per *Exceltur i altres organitzacions representatives del sector, així com que existisca un protocol únic europeu sobre destinacions turístiques segures que done garanties a la ciutadania.

A més, s’ha mostrat partidari d’adoptar també mesures extraordinàries en un altre sector fonamental com és el de la mobilitat. Referent a això, ha reclamat l’activació d’un pla per a dotar de recursos econòmics a les empreses públiques de transport i també ha defensat que “és el moment d’accelerar la renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic”, tant de cotxes com de camions, autobusos i furgonetes.

També ha sol·licitat rebaixar l’IVA del 21% al 10% en les bicicletes, bicis elèctriques, patinets com una manera d’impulsar l’ús d’aquests vehicles i la mobilitat sostenible.

Dades actualitzades afectades per Covid-19

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat fins al moment 7.447 altes de persones amb *coronavirus (160 des de l’actualització d’aquest dissabte), la qual cosa es tradueix en què un 59% dels casos diagnosticats s’han curat ja de la malaltia. Per províncies, es distribueixen en 995 a Castelló, 2.788 a Alacant i 3.664 a València.

S’han detectat 172 nous casos positius que eleven a 12.686 el total de positius des que va començar la pandèmia. D’ells, 72 es troben a la província de Castelló, 28 en la d’Alacant i 72 en la de València. En aquests moments, es troben actius 3.965 casos, és a dir, un de cada 3 casos diagnosticats.

Per províncies, el nombre total de casos positius és de 1.828 a la província de Castelló, actius 639 (65 hospitalitzats, 15 d’ells en l’UCI), 4.309 a la província d’Alacant, actius 1.070 (167 hospitalitzats i 42 d’ells en l’UCI), i 6.549 a la província de València, actius 2.256 (402 hospitalitzats i 61 d’ells en l’UCI).

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.274 defuncions en la Comunitat Valenciana: 194 a la província de Castelló, 451 a l’Alacant i 629 en la de València.

El nombre de professionals de la Sanitat que han rebut ja l’alta són 1.500 persones. El nombre total de positius és de 2.251, dels quals 751 romanen actius en aquest moment (76 a la província de Castelló, 283 en la d’Alacant i 392 a la província de València).

Quant al nombre de proves realitzades per a la detecció de *coronavirus, s’han dut a terme un total de 161.966 (119.297 a través de *PCR i 42.669 a través de test ràpids). De totes elles, han donat un resultat negatiu 134.029 (95.328 amb PCR i 38.701 per test ràpids).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia