La fase 0 de la desescalada enfront de la pandèmia del coronavirus comença aquest dilluns amb activitats progressives que donaran pas a altres mesures a partir de l’11 de maig, si la contenció de la pandèmia ho permet, segons el Govern.

Tot el país comença el camí del desconfinament en la fase 0 excepte les illes de la Gomera, El Ferro, La Graciosa i Formentera, que seran l’avançada de la fase 1.

A les primeres mesures d’alleujament -les eixides de xiquets primer i la pràctica esportiva individual, els passejos d’adults i l’accés als horts després- se sumisquen en la fase 0 o de “preparació de la desescalada” altres com són l’obertura de perruqueries i xicotets comerços o de restaurants que venguen menjar per a portar.

Es tracta de mesures amb un risc associat de contagi molt baix o nul, segons el “Pla per a la transició cap a una nova normalitat” del Govern, l’objectiu del qual és recuperar de manera gradual l’activitat econòmica i la cotidianeïtat alhora que es preserva la salut pública.

De l’avanç de l’epidèmia -i d’altres indicadors que ha establit l’Executiu- dependrà que les províncies i les illes puguen avançar cap a la fase 1 el dilluns 11 de maig.

A continuació es detallen les activitats permeses en la fase 0, que entra en vigor a les 0 hores del dilluns 4 de maig:

-Passejos: tots els ciutadans -excepte aquells que estiguen en quarantena o tinguen símptomes de coronavirus– poden eixir des del dissabte a caminar una vegada al dia a una distància màxima d’1 quilòmetre del domicili.

Està permés anar acompanyat d’un convivent i les eixides estan ordenades per franges d’edat: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores, poden eixir les persones d’entre 14 i 70 anys. Els xiquets, de 12 a 19 hores i els majors de 70 anys o els dependents amb el seu cuidador podran eixir de 10 a 12 i de 19 a 20 hores.

-Esport individual: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores en el terme municipal en el qual es residisca.

Tant els passejos com les eixides per a fer esport en les localitats de menys de 5.000 habitants podran fer-se sense atendre franges horàries, això sí, entre les 6 i les 23 hores.

-Atenció d’horts familiars, d’autoconsum o municipals sempre que estiguen en el mateix terme municipal del domicili o en un adjacent a aquest.

-Obertura de restaurants i cafeteries que puguen servir comandes per a portar: aquests hauran de realitzar-se per telèfon o per internet.

-Obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients (un empleat per client). S’exigirà mantindre la distància mínima de 2 metres. Els establiments hauran de desinfectar-se dues vegades al dia i hauran de tindre dispensadors de gel hidroalcohòlic.

S’establirà un horari d’atenció o un corredor preferent per a persones majors de 65 anys.

Per norma, les compres hauran de fer-se en el mateix municipi en el qual es resideix, si bé es permetrà el trasllat entre localitats xicotetes -no tenen per què ser confrontants- en el cas que no es puguen trobar determinats productes.

-Les perruqueries podran obrir sempre que puguen concertar cites prèvies.

Els professionals de fisioteràpia, de centres d’estètica i de perruqueria hauran de portar equips de protecció individual i garantir la distància mínima de dos metres entre clients.

-Els esportistes professionals podran fer entrenaments individuals a l’aire lliure i dins de la seua província.

Aquells que practiquen modalitats d’esport adaptat o de caràcter paralímpic, podran comptar amb l’acompanyament d’un altre esportista per a realitzar la seua activitat esportiva.

En tots dos casos podrà estar present un entrenador que no podrà acostar-se a menys de dos metres i haurà de portar màscara.

Quan l’esport implique la utilització de bicicletes o patins, la distància de seguretat serà de deu metres.

Per part seua, els esportistes federats podran realitzar entrenaments de manera individual, a l’aire lliure, dues vegades al dia entre les 6.00 i les 10.00 hores i entre les 20.00 hores i les 23.00 hores, sempre dins del seu terme municipal i sense entrenadors.

-S’obriran els arxius, que prestaran els seus serveis preferentment per via telemàtica, ara bé, quan siga absolutament imprescindible els ciutadans podran sol·licitar la consulta presencial de fins a deu documents.

-En aquesta fase serà obligatori l’ús de màscara en transport públic (autobús, ferrocarril, metre, marítim, aeri i taxi) i recomanable en tota mena d’activitats fora de la llar.

L’escassa incidència de la pandèmia a les illes canàries de la Gomera, El Ferro i La Graciosa, i Formentera, a Balears, permet que siguen l’avançada de la desescalada i anticipen una setmana la fase 1.

En aquesta fase 1 pròxima es permetran:

-Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d’higiene relativa a rentada de mans i “etiqueta respiratòria”.

-Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d’un mateix domicili.

-Obertura de terrasses al 50% de la seua capacitat. Haurà d’haver-hi una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients tindran un màxim de deu persones. A més, caldrà desinfectar les taules entre un client i un altre i no es podran utilitzar cartes d’ús comú ni tovalloneres.

-Obertura de botigues de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia. L’aforament màxim per als comerços serà del 30%, serà necessari mantindre una distància de seguretat mínima de dos metres i s’haurà d’establir un horari d’atenció preferent a majors. Haurà de procedir-se a la desinfecció del local dues vegades al dia.

-Vetles per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l’aire lliure o deu en espais tancats. La comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació del mort es restringeix a un màxim de quinze persones i, en el seu cas, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

-Mercats ambulants a l’aire lliure en la via pública, amb condicions de distanciament entre llocs i delimitació del mercat ambulant per a correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l’aforament.

-Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l’entrada fins a un terç de la seua capacitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia