El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reclamat aquest dimarts “discriminació positiva i flexibilitat” per a garantir la seguretat del sector turístic de la Comunitat Valenciana i, per a això, ha considerat, “és imprescindible una garantia europea que harmonitze la credibilitat sanitària”.

Així mateix, el cap de l’Executiu valencià ha defensat, en la seua intervenció en el ‘Fòrum Alacant’ , la necessitat d’articular “amb celeritat” i “des de la concertació amb els representants del sector” un pla específic, perquè “estan en joc centenars de milers d’ocupacions i el progrés de la nostra societat.

El màxim responsable del Consell ha proposat per al sector, que en la Comunitat Valenciana representa el 16% del PIB i arriba al 24% a la província d’Alacant, “una iniciativa turística espanyola que sume incentius des d’una visió estratègica”.

A més del repte de la gestió de l’àrea del turisme, un altre dels desafiaments per a la post-crisi de la pandèmia de COVID-19 apuntats per Ximo Puig en la seua conferència s’ha centrat en l’àmbit laboral i empresarial. En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat d’evitar que els expedients de regulació temporal d’ocupació (*ERTE) es convertisquen en expedients de regulació d’ocupació (ERE). “Per a això -ha indicat- hem d’ajudar a les empreses amb tot el finançament possible i totes les facilitats administratives de les quals siguem capaces, sempre en el marc del diàleg social”.

El màxim responsable del Consell també ha tingut paraules de reconeixement per a empresaris i autònoms que “han demostrat estar a l’altura del moment” amb l’oferiment d’hotels i mitjans de transport o la reconversió de la seua producció en material sociosanitari. “Les empreses no sols creen riquesa i ocupació; creen llaços que uneixen a una societat”, ha asseverat Puig.

El president de la Generalitat també ha reflexionat sobre “l’avantatge de comptar amb un sector primari” que ha pogut proveir a la societat “i una cadena alimentària que ha respost correctament” i, per això, ha instat a conscienciar-se de la importància estratègica del futur agroalimentari valencià.

El cap de l’Executiu autonòmic ha exposat també la necessitat d’un pla de reactivació econòmica “ambiciós” i “potent”, per a “des de la col·laboració públic-privada”, s’aconseguisca “la creació d’ocupació” estable i digna.

Un altre repte remarcat pel *president Puig ha sigut la importància de defensar el projecte europeu, enfortir “l’essència política de la Unió” i propiciar “una major adhesió ciutadana” en el moment de “convulsió socioeconòmica” que comportarà la pandèmia de coronavirus.

Puig ha recordat en la seua exposició com un altre dels reptes la necessitat de “preservar la salut democràtica”, assumir amb “responsabilitat i consciència” aquest “moment històric” i mostrar “una actitud constructiva”, “d’escolta permanent” i “de cerca de consensos des dels governs” per a “avançar sense fer fallida la convivència”.

Finalment, el cap de l’Executiu valencià, qui ha recordat la importància de continuar “lluites en curs” com el feminisme, la sostenibilitat enfront de l’emergència climàtica o el foment de la diversitat multicultural, s’ha referit a la ciència, la innovació i la investigació, per a les quals ha reclamat “l’atenció necessària de les administracions” per “decència” i “intel·ligència.

El president de la Generalitat ha realitzat un esbós de les lliçons que, en la seua opinió, ha deixat la pandèmia i, entre elles, ha destacat la necessitat de comptar amb “uns serveis públics forts i amb capacitat de previsió i reacció ràpida enfront de qualsevol adversitat”. “Necessitem un sistema sanitari de qualitat; és qüestió de vida o mort”, ha declarat.

Una altra dels ensenyaments esmentada pel cap de l’Executiu valencià ha sigut la de la responsabilitat compartida, “ni els governs sols, ni els ciutadans i els agents socials en solitari, podem superar les grans adversitats. La corresponsabilitat ha sigut el gran èxit de la resposta col·lectiva en aquesta pandèmia”, ha argumentat.

A més, davant situacions de crisis com l’experimentada, el màxim *resposable del Consell ha recordat lliçons apreses com la necessitat de no dependre exclusivament de les importacions i d’un únic mercat en qüestions estratègiques “per a la nostra seguretat sanitària o alimentària”; la importància d’enfortir la Formació Professional per a disposar de “professionals fonamentals i insubstituïbles per a l’engranatge del sistema”, o la impossibilitat de “tolerar cap *negacionismo, ni tan sols un mínim relativisme, davant l’emergència climàtica”.

Arcadi España advoca per la creació de reserves estratègiques de material sanitari per a garantir el subministrament de manera permanent

Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat la necessitat de crear reserves estratègiques de material sanitari per a adaptar-nos a la nova realitat després de la pandèmia patida per la *COVID-19, que permetria disposar d’existències de material sanitari de manera permanent i que s’utilitzaria en cas de crisi, com ja succeeix en altres països.

Així ho ha manifestat el conseller en el seminari web gratuït ‘Transport i logística en temps de *COVID-19’, organitzat per la Càtedra Transport i Societat, en el qual també han participat el president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo; el comissionat del Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira; la representant de CEO Walter’s Dons Pepa Torres; la directora comercial de *TIBA, Belén Carratalá, i l’eurodiputada del grup Socialistes i Demòcrates Inmaculada Rodríguez Piñeiro. El seminari ha estat moderat pel director de la Càtedra Transport i Societat, Tomás Ruiz.

En la seua intervenció, Arcadi España, ha partit del fet que, durant la pandèmia, la reducció del moviment de béns i persones ha posat a prova les cadenes tradicionals de subministrament que proveïen els mercats, i també “ha evidenciat la rigidesa del nostre sistema de transport i de logística”. “Tots dos s’han erigit més que mai com a sectors essencials per a garantir el subministrament de béns a la població i també de material sanitari en aquesta crisi”.

En conseqüència, ha afirmat que el sistema de transport ha de ser “eficient, pròxim, respectuós amb el medi ambient i sobretot versàtil per a fer front a qualsevol imprevist, crisi sobrevinguda o a un hipotètic rebrot de la crisi sanitària”. Perquè així siga, el conseller ha apostat per l’establiment d’una cadena de subministraments més pròxima i per adaptar les nostres infraestructures a un àmbit geogràfic “macroregional”.

La consellera de Sanitat indica que la Comunitat Valenciana està en condicions de passar a la fase 1

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat aquest dimarts que la Comunitat Valenciana es troba en condicions per a poder passar a la fase 1 de desescalada el dia 11 de maig ja que compleix amb el criteri de capacitat de llits UCI i de test *PCR per als centres d’Atenció Primària.

Barceló ha informat, en roda de premsa per videoconferència, que la Generalitat Valenciana està ultimant els estudis per a redactar la proposta que enviarà demà al Ministeri de Sanitat, per la qual cosa no ha volgut donar detalls fins a presentar-la abans al Govern central.

Aquest document, ha assenyalat, contempla la capacitat assistencial de la Comunitat, tant hospitalària com d’atenció primària, la vigilància epidemiològica, “que ens permetrà obtindre informació per a la presa de decisions”, així com els sistemes d’identificació i contenció de les fonts de contagi.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia