(EFE) La Comunitat Valenciana ha sigut la tercera Comunitat autònoma amb major increment de l’atur en termes absoluts, només superada per Catalunya i la comunitat de Madrid, després de l’augment de la desocupació d’un 9,49%. Al seu torn, la província de València és la tercera de les 52 d’Espanya on més va pujar la desocupació, després de Madrid i Barcelona.

Segons dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, durant el primer mes complet de l’estat d’alarma pel coronavirus, l’atur va pujar en les tres províncies de la Comunitat, sobretot en la de València (18.830 persones i un 9’69% més), seguida d’Alacant (15.282 aturats i un 9’27% més) i Castelló (4.003 persones i un augment del 9’39%).

A Espanya, l’atur registrat en els serveis públics d’ocupació (SEPE) va registrar un fort increment a l’abril amb 282.891 aturats fins a aconseguir els 3,83 milions de persones, un nivell que no es veia des de maig de 2016 i que suposa un augment del 7’97% respecte a març.

Dels 439.942 aturats que té en aquests moments la Comunitat Valenciana, 213.209 corresponen a la província de València; 180.122 a la d’Alacant i 46.611 a la de Castelló.

L’augment interanual de l’atur ha sigut del 19’32% a la província de València (34.519 persones més que a l’abril de 2019); del 22’31% en la d’Alacant (32.853 aturats més) i del 18’96% en la de Castelló (7.429 aturats més).

El nombre d’aturats estrangers registrats en la Comunitat Valenciana ascendeix a 71.363, un 12,46% més que el mes anterior i un 28’42% més que a l’abril de 2019, amb un total de 30.547 aturats comunitaris i 40.816 extracomunitaris.

Del total de persones parades que hi ha en la Comunitat Valenciana, 251.939 són dones i 188.003 són homes, mentre que, per edats, hi ha 37.630 persones desocupades que són menors de 25 anys.

Per sectors, és el dels serveis el que acumula el major nombre de persones en atur (306.062), seguit a gran distància de la indústria (58.134), la construcció (36.774) i el col·lectiu sense ocupació anterior (25.174), mentre que el sector que menys aturats registra és l’agricultura, amb 13.798.

A l’abril, 26.249 treballadors del sector serveis van ser a les llistes de l’atur, enfront dels 5.433 de la construcció, els 3.495 de la indústria, els 2.437 del col·lectiu sense ocupació anterior i els 501 de l’agricultura.

Pel que respecta a la xifra de contractes signats durant abril, es van registrar un total de 61.881 (dels quals 55.559 van ser temporals), la qual cosa suposa una caiguda del 49’25 per cent respecte al mes anterior i 60.046 contractes menys, i un descens del 61’87 per cent i 100.412 contractes menys que a l’abril de 2019.

En total, en la Comunitat Valenciana es mantenen vigents 492.877 contractes, el 11’79% d’ells de caràcter indefinit (58.101 contractes) i el 88’21% temporals (434.776).

Després de conéixer les dades, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat que la prioritat de l’acció de Labora i de la Conselleria d’Economia serà “protegir als treballadors i al teixit productiu valencià, i fer-lo de manera àgil, garantint drets i assegurant l’accés als recursos necessaris”.

L’increment d’aturats està relacionat “amb la situació d’emergència sanitària que vivim, que ha colpejat fortament les expectatives i la capacitat de negoci de les empreses valencianes”, ha manifestat.

Des de la CEV han lamentat l’enfonsament de l’activitat econòmica i empresarial a l’abril, que ha elevat la xifra de l’atur registrat, amb una dada de març-abril de 111.795 aturats més, i han indicat que la repercussió està sent més aguda en la Comunitat que en la mitjana nacional.

A més, la patronal indica que aquestes dades no incorporen als afectats pels ERTE i encara no reflecteixen la repercussió real de la crisi sanitària sobre l’economia, les empreses i les famílies.

Per a CCOO PV, ara “toca avançar” en les mesures de reconstrucció econòmica i social, que passen pel reforç de les polítiques actives d’ocupació (orientació i formació, especialment enfocada a salvar la bretxa digital) i la reactivació econòmica amb la inversió en sectors industrials i reconversió d’empreses per a la producció nacional, “sense tornar a models de precarietat laboral”.

CSIF ha alertat que les dades poden empitjorar en els pròxims mesos si es confirmen “les negres perspectives sobre el turisme”, i ha reclamat actuacions “immediates i contundents” del Consell per a promoure la creació d’ocupació, també públic per a garantir els serveis essencials.

Intersindical Valenciana ha exigit aprofundir en les mesures socials, laborals i econòmiques per a protegir i garantir els drets laborals dels treballadors, i aposta per un pla de xoc social que contemple les necessàries per a evitar que siguen els treballadors els qui paguen aquesta crisi.

El portaveu d’Ocupació del PP en Les Corts, Juan Carlos Caballero, ha qualificat de “dramàtics” les dades d’atur i s’ha preguntat “què més ha de passar, quants valencians més han de perdre la seua ocupació perquè Ximo Puig reaccione i prenga mesures”.

Segons el diputat de Ciutadans (Cs) en Les Corts Tony Woodward, l’augment de l’atur demostra que les polítiques d’ocupació del Consell “han prevalgut la temporalitat i la baixa qualitat”.

Per part seua, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat que la prioritat màxima de l’acció de *Labora i de la Conselleria d’Economia Sostenible serà “protegir a les persones treballadores i al teixit productiu valencià i fer-lo de manera àgil, garantint drets i assegurant l’accés als recursos necessaris”.

Nomdedéu ha manifestat que, per a fer front a aquesta situació d’emergència, “des de *Labora i la Generalitat, ens hem centrat plenament en la provisió d’informació i en la posada en marxa de mesures d’urgència per a fer costat a les empreses, els autònoms i els treballadors i treballadores”.

“Amb la col·laboració de l’Estat -ha informat- hem agilitat al màxim els tràmits per a la gestió dels ERTE, automatitzant l’alta a les oficines de *Labora i fent un esforç molt important per a resoldre els expedients el més prompte possible”.

A més, el director general de Labora ha avançat que, en breu, es llançarà una convocatòria extraordinària d’ajudes directes per al personal autònom que ha hagut de tancar o ha patit una disminució del negoci del 75%, amb una dotació de més de 57 milions d’euros.

“En aquest període d’excepcionalitat, el compromís del Servei Valencià d’Ocupació i de la Generalitat és clar: no deixarem a ningú arrere i ens deixarem la pell”, ha afirmat Nomdedéu.

Dades de desocupació a Bétera

Les últimes dades dades que el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ofereix de la localitat de Bétera corresponen al mes de març de 2020. Durant aquest mes el nombre total d’aturats era de 1.400, concretament 562 homes i 838 dones, la majoria majors de 45 anys i pertanyents al sector serveis.

Estem a l’espera que es facen públiques les xifres del mes d’abril.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia