El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puigha destacat que les dades que la Generalitat ha oferit al Govern central acrediten que el sistema valencià de salut ofereix totes les garanties d’assistència sanitària perquè el conjunt de la Comunitat Valenciana puga passar a la fase 1 de desescalada a partir del pròxim dia 11 de maig.

Ximo Puig s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa per a donar a conéixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, la presidenta del CSIC, Rosa María Menéndez, i el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, per a desenvolupar en la Comunitat Valenciana l’eina SARS, que permet detectar els rastres gènics del CoV2 en aigües residuals.

Puig ha informat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana té capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic i el privat, així com capacitat per a aconseguir 18.992 llits d’aguts, comptant les disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

A més, en Atenció Primària, entre altres recursos, es disposa de 13.400 professionals en plantilla i s’han realitzat 746 contractes de reforç durant la pandèmia, als quals se sumen mesures per a incorporar a residents, així com a estudiants que estiguen en últim any de carrera d’infermeria.

En atenció hospitalària, tal com ha exposat el president, es disposa de 37.000 professionals, i s’han realitzat 4.107 contractes nous. D’altra banda, igual que en Primària, s’ha obert un procés extraordinari per a permetre la continuïtat en l’exercici de 595 facultatius i facultatives i de 80 professionals d’infermeria. A més, en aquests moments, en atenció hospitalària existeix una ocupació del 51% en llits d’aguts.

Per al diagnòstic, tal com ha exposat el president, al començament de la pandèmia es van instal·lar 7 laboratoris en les tres províncies (a l’Hospital General de Castelló, Clínic, La Fe, Doctor *Peset, General de València, General d’Alacant i Elx). En l’actualitat s’ha estés la xarxa de laboratoris a l’Hospital Arnau de Vilanova-Llíria, La Ribera, Gandia i Xàtiva Ontinyent, i l’objectiu és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb Dénia i Alcoi.

A més, s’han acreditat per a l’anàlisi de mostres Fisabio, l’Institut d’Investigació La Fe, Sanitat Animal i la Universitat Jaume I. I estan en procés d’acreditació el Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat Miguel Hernández i Isabial.

Així mateix, segons ha precisat, actualment existeix una capacitat de realització de 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, d’acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 més.

“Estem en condicions d’abordar aqueixa transició cap a la fase 1”, ha conclòs el *president, que també s’ha referit a la necessitat de “flexibilitzar” les franges horàries establides per a les eixides de la població durant la desescalada per a atendre les “singularitats” de comunitats com la valenciana.

En aquest sentit, ha indicat que “l’horari s’ha de compassar a la realitat climatològica”, de manera que no s’expose a la població infantil a les hores de major calor. D’altra banda, el president també ha mostrat la seua intenció de negociar amb el Govern per a permetre com més prompte millor el bany a la platja amb les mesures de prevenció i distanciament social adequades.

Generalitat utilitzarà una eina de detecció precoç del coronavirus basada en la presència del *SARS-*CoV-2 en aigües residuals

D’altra banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la posada a la disposició del sistema valencià de salut de l’eina SARS, desenvolupada per l’empresa Global *Omnium i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), permetrà monitorar rastres gènics de virus CoV2 inactiu en aigües residuals, alguna cosa que reforçarà la capacitat de detecció primerenca de la COVID-19 en la Comunitat durant la desescalada.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa per a donar a conéixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; i el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, per a desenvolupar en la Comunitat Valenciana l’eina SARS, que permet detectar els rastres gènics del CoV2 en aigües residuals.

En la compareixença davant els mitjans de comunicació han participat també el ministre Pedro *Duque, que ha destacat el caràcter pioner de la implantació d’aquest projecte, així com el president de Global *Omnium i la investigadora del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Gloria Sánchez.

“Es tracta d’una actuació enormement estratègica, ja que ara entrarem en una nova fase de la pandèmia en la qual serà decisiu tindre la capacitat d’avançar-se a l’aparició de nous brots a través d’instruments de detecció precoç de casos”, ha subratllat el president.

“Aquesta eina ens permetrà detectar rastres gènics de virus inactiu tant en l’entrada de les depuradores com en els embornals; els punts de mostreig poden arribar al detall de barri o edifici”, ha indicat el president, que ha destacat que la importància de comptar amb un àmbit d’anàlisi centrada en els departaments de salut com el que permet aquesta eina, “desenvolupada conjuntament des de fa tres anys pels laboratoris de Global *Omnium al costat del CSIC per a la detecció de la presència de virus en aigües residuals”.

“Tota aquesta investigació prèvia ha fet possible ara adaptar el coneixement adquirit a la lluita contra la *COVID-19 i ens permetrà conéixer l’evolució de la pandèmia a través de les aigües residuals”, ha agregat Puig, que ha incidit en què l’eina permetrà obtindre informació addicional a la qual proporcionen les proves i instruments d’anàlisis amb els quals ja compta la xarxa de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Puig ha subratllat que la iniciativa es desenvolupa en una primera fase a la ciutat de València i s’estendrà pròximament a les altres dues capitals de província amb la voluntat d’ampliar-la progressivament a tota la Comunitat Valenciana, en funció de les prioritats que dicte la Conselleria de Sanitat.

Durant l’acte, el president de Omnium i la investigadora Gloria Sánchez han presentat els detalls i les possibilitats d’aquest model que contribuirà a detectar de manera primerenca l’evolució de la malaltia a través de les aigües residuals, tant en l’entrada de les depuradores com en el clavegueram.

Tal com exposen les persones responsables de desenvolupar aquesta iniciativa, el *SARS és un mètode validat pel *IATA-CSIC que determina quantitativament el nombre d’unitats genòmiques del virus que provoca la *COVID-19 presents per litre d’aigua i, per tant, d’establir la corba de l’epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis. La seua metodologia permetrà anticipar-se a alguns dels indicadors a l’ús i creuar les dades amb uns altres que recapten les autoritats sanitàries per a obtindre informació addicional sobre la progressió o la reculada de la pandèmia.

D’acord amb les explicacions del personal encarregat del projecte, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies i és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que la persona siga asimptomàtica. D’aquesta manera, el sistema podria detectar focus de contagi abans que la població afectada començara a manifestar símptomes que implicaren el seu ingrés hospitalari.

Per això, gràcies al sistema desenvolupat per Global Omnium i verificat pel CSIC, pot monitorar-se l’evolució de la pandèmia i sectoritzar les dades per a controlar la progressió de la COVID-19 a diferents nivells.

Segons han indicat en la roda de premsa, Global Omnium disposa de la capacitat per a realitzar anàlisis quantitatives de material genètic de SARS-CoV2 en l’aigua de les xarxes de sanejament. Els laboratoris de Global Omnium col·laboren des d’octubre de 2017 amb el CSIC, any en què van signar un acord per a la detecció de virus infecciosos en aigües residuals dins d’un programa per a la detecció de virus infecciosos (NoV GI, NoV GII i HAV) en aigües residuals i regenerades.

Des de llavors s’ha aprofundit en la metodologia per a identificar aquest tipus d’elements patògens. Des de l’inici de la pandèmia, s’ha realitzat un seguiment de la seua evolució i ajustant les dades com a material de treball amb la premissa de col·laborar en les investigacions que s’estaven produint, mètode que s’ha posat ara a la disposició de la Generalitat.

Dades actualitzades sobre afectats per Covid-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que el nombre d’altes continua superant al de nous casos.

Fins al moment, s’acumulen un total de 8.010 altes (263 des de l’actualització d’aquest dimecres). Per províncies: 1.079 en la de Castelló, 2.952 en la d’Alacant i 3.979 en la de València.

En relació als ingressos en UCI, aquest dimecres va ser el primer dia amb zero ingressos en les unitats de crítics, però aquest dijous, i a causa de l’increment en les altes, són menys de 100 els o les pacients que requereixen aquestes cures: 98 persones.

Per províncies: 11 en la de Castelló, 43 en la d’Alacant i 44 a la província de València. Quant a les hospitalitzacions, continua la tendència a la baixa i se situen en 558 persones: 53 a la província de Castelló, 152 en la d’Alacant i 353 a la província de València.

A més, s’han detectat 247 nous casos positius: 55 a través de PCR i 192 a través de test ràpid, que eleven a 13.311 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies:

· 47 a Castelló (5 per PCR). Total: 1.932

· 100 a Alacant (14 per PCR). Total: 4.521

· 94 a València (31 per PCR). Total: 6.852

· 6 desplaçats (5 per PCR)

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.315 defuncions en la Comunitat Valenciana: 200 a la província de Castelló, 466 a l’Alacant i 649 en la de València. Són 13 defuncions des de l’última actualització (12 confirmats prèviament amb PCR i 1 amb vincle epidemiològic).

El nombre de professionals de la Sanitat que han rebut ja l’alta són 1.770 persones. El nombre total de positius és de 2.502 (1.795 a través de PCR i 707 amb test ràpid), dels quals 732 romanen actius en aquest moment (67 a la província de Castelló, 291 en la d’Alacant i 374 a la província de València).

Quant al nombre de proves realitzades per a la detecció de coronavirus, s’han dut a terme un total de 187.144 (130.333 a través de PCR i 56.811 a través de test ràpids).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia