El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte l’ordre que regula la flexibilització de les mesures de restricció de moviments i activitats de la fase 1 del pla de desescalada, que s’estendrà a partir del dilluns per a bona part del territori i un poc més de la meitat de la població. Es pot accedir al document, a través del següent enllaç: https://www.boe.es/boe/dias/2020/05/09/

L’ordre afecta al territori complet de Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura i Múrcia, així com de Canàries i Balears, on se sumen totes les illes a les quals ja estaven en fase 1 en tots dos arxipèlags, i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Madrid, Catalunya i Castella i Lleó, amb xicotetes excepcions en els seus territoris, seguiran en la fase 0 o de preparació, en la qual també romandran de moment les províncies castellàmanxegues de Toledo, Ciudad Real i Albacete, les andaluses de Màlaga i Granada i 14 dels 24 departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana.

L’ordre permet en aquesta primera fase permet reunions de fins a 10 persones dins o fora del domicili, l’obertura de terrasses de bars fins al 50% de la seua capacitat i de xicotets comerços sense cita prèvia, vetles amb un nombre limitat d’assistents o llocs de culte amb un terç de fidels.

Al seu torn, el BOE publica aquest dissabte el reial decret que estableix la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, que conclourà el 24 de maig, així com l’autorització del Congrés dels Diputats a aquesta última extensió.

El Congrés dels Diputats va validar dimecres passat la nova pròrroga de l’estat d’alarma, que es va activar per reial decret el 14 de març i conclourà a les 00.00 hores del 24 de maig.

El text d’aquesta última ampliació del termini incorpora diverses novetats, com el principi de ‘cogobernanza’ en la gestió de la desescalada amb les comunitats autònomes o un apartat en l’article 7 que permet desenvolupar eleccions autonòmiques malgrat estar vigent l’estat d’alarma -hi ha comicis pendents a Galícia i País Basc després de ser suspesos a l’abril-

La quarta extensió del període d’aplicació de l’estat d’alarma va obtindre el menor suport de totes les pròrrogues -178 vots a favor- i va ser recolzada per PSOE, Unides Podemos, Cs, PNB, Teruel Existeix, Coalició Canària, Nova Canàries, PRC, Més País i Compromís.

La tercera pròrroga havia comptat amb 269 vots a favor d’un total de 350 escons -es van abstindre ERC, EH Bildu i BNG, i van votar en contra Vox, JxCat i la CUP-.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia