El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat hui dissabte que la Comunitat Valenciana té un sistema d’informació i una qualitat assistencial “molt bons”, però “uns factors associats a la transmissió de la pandèmia” que en alguns departaments de salut no permeten passar a fase 1.

“No queda molt, queda molt poc”, ha afirmat Simón, qui agregat que “no és una qüestió de si és hui o demà”, sinó “de fer-ho bé”, i ha assegurat que el “principi de prudència” és prioritari en aquesta situació i per això es va entendre que en alguns departaments “seria millor esperar uns dies”.

Segons ha avançat, “pot ser qüestió d’una setmana”, perquè si el dilluns que ve les dades i la valoració que es faça d’ells ho permeta, la resta de departaments de la Comunitat Valenciana que no ho han fet “passaran de fase”.

Ha demanat que no es tracte la desescalada com una carrera entre comunitats autònomes i ha apel·lat al principi de prudència perquè “això no s’ha acabat” i existeix un “altíssim risc de tornar arrere”.

Ha valorat les “bones dades” en la tendència descendent que registra la corba del coronavirus en les últimes 24 hores, en les quals s’han reduït els casos nous d’infecció que sumen 604, 491 menys que ahir, i també el descens del número de morts, ja que els 179 notificats suposen cinquanta menys que el divendres.

En aquest sentit, ha destacat que hi ha 10 de les 19 comunitats autònomes i ciutats autònomes que han donat menys de 10 casos nous i que 7 hagen tingut dos o menys morts; també els ingressos en UCI, que 13 de les regions han tingut dues o menys, i d’hospitalitzacions, que és menor de dues en deu comunitats.

Respecte al nombre de professionals sanitaris afectats 47.481, que són els que han donat positiu en algunes de les proves, “la gran majoria estan ja donats d’alta, però és cert és una xifra important” i l’ha atribuït al fet que s’estan fent molts garbellats aquests dies per a reduir el risc que algunes persones en estat infectiu no estiguen en contacte amb els pacients.

Simón ha destacat que “l’evolució va bé, però encara hi ha un risc important de rebrot que pot suposar una catàstrofe important”.

Per això, ha apel·lat a la responsabilitat personal per a evitar contagis i per a extremar les mesures de protecció.”Si les garantim això evolucionarà ràpid i prompte estarem on a tots ens agradaria estar i si no les apliquem hi ha un alt risc que hàgem de fer un pas arrere amb les conseqüències que això implicaria”.

Respecte al grau d’acceptació del pas de fase o no per part de les comunitats autònomes, Simón ha destacat que “en aquest procés anem tots junts, si suspén un, suspenem tots”, encara que considera que en el procés de la desescalada “ningú ha suspés” i totes les CCAA han fet “un treball excepcional”.

“M’agradaria que això no es plantejara com una carrera, estem tots en el mateix vaixell”, ha asseverat Simón. “A veure si per córrer més del compte hem de tornar a confinar, tindria un impacte altíssim en la població”, ha dit, qui ha opinat que “seria probablement més dur que el que hem tingut fins ara”.

Dades actualitzades sobre *Covid-19
El Racó d’Ademuz, fins i tot pertanyent al Departament de Salut Arnau-Llíria, passarà aquest dilluns, 11 de maig, a la fase 1 de desescalada, tal com reflecteix aquest dissabte el Boletín Oficial del Estado (BOE).

Així s’estableix en la resolució de 6 de maig de 2020, del Congrés dels Diputats, per la qual s’ordena la publicació de l’acord d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma declarat pel Reial decret 463/2020, de 14 de març.

La citada resolució estipula, en el seu apartat cinqué, que, “durant l’emergència sanitària causada pel *COVID-19, i als seus efectes, aquells municipis que constitueixen enclavaments rebran el tractament propi de la província que els circumda, sense que siga obstacle que aquesta pertanga a Comunitat Autònoma diferent a la d’aquells”.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que les altes a persones amb *coronavirus en la Comunitat Valenciana s’han incrementat un 24% en l’última setmana. En les últimes 24 hores s’han donat 615, per la qual cosa el total de persones curades ascendeix ja a 8.796, la qual cosa representa el 64% dels casos positius detectats. Per províncies, es distribueixen de la següent manera: 1.213 en la de Castelló, 3.150 en la d’Alacant i 4.433 en la de València.

A més, s’han detectat 169 nous casos positius: 42 a través de *PCR i 127 a través de test ràpid, que eleven a 13.676 (10.661 per *PCR i 3.015 per test ràpid) el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies, es reparteixen així:

· 33 a Castelló (6 per *PCR). Total: 1.988

· 68 a Alacant (7 per *PCR). Total: 4.671

· 68 a València (29 per *PCR). Total: 7.011

· Total (no nous): 6 persones desplaçades (5 per PCR)

Quant a les hospitalitzacions, continua la tendència a la baixa i se situen en 488 persones (49 menys des de l’última actualització): 43 a la província de Castelló, 140 en la d’Alacant i 305 a la província de València. De tots ells, 92 persones es troben en UCI (4 menys respecte al dia anterior): 11 a la província de Castelló, 45 en la d’Alacant i 36 a la província de València.

Fins a l’actualitat s’han produït un total de 1.328 defuncions en la Comunitat Valenciana: 200 a la província de Castelló, 470 a l’Alacant i 658 en la de València. Són 6 defuncions des de l’última actualització. La consellera ha informat que, per segon dia consecutiu, no s’ha produït cap defunció a la província de Castelló. Des del 23 d’abril no s’havia produït aquesta situació. D’altra banda, tampoc s’ha registrat cap defunció a la província d’Alacant, alguna cosa que no ocorria des del 16 de març.

El nombre de professionals de la Sanitat que han rebut ja l’alta són 1.854 persones. El nombre total de positius és de 2.617 (1.809 a través de *PCR i 808 amb test ràpid), dels quals 763 romanen actius en aquest moment (64 a la província de Castelló, 315 en la d’Alacant i 384 a la província de València).

Quant al nombre de proves realitzades per a la detecció de coronavirus, s’han dut a terme un total de 201.843 (137.302 a través de *PCR i 64.541 a través de test ràpids).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia