El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al Ministeri de Sanitat que revise “com més prompte millor” la seua decisió que només 10 dels 24 departaments de Salut de la Comunitat Valenciana passen dilluns que ve a la fase 1 de la desescalada, una mesura que el Govern valencià rebutja.

“No compartim la decisió. Hem justificat amb criteris tècnics les condicions perquè tota la Comunitat Valenciana havia de passar a Fase 1 per a protegir a la societat valenciana. Demanem que s’estudie de nou el nostre pla per a revisar com més prompte millor la decisió”, va assenyalar Puig en un missatge de Twitter.

Pocs minuts abans, la seua consellera de Sanitat, la també socialista Ana Barceló, mostrava també el seu rebuig a la decisió del departament que dirigeix Salvador Illa i assegurava que no comparteix “en absolut” que la Comunitat no passe íntegrament a la fase 1 de la desescalada, malgrat reunir tots “els criteris i les exigències” tècniques del Ministeri, per les quals aquesta setmana li va posar per això, ha revelat, “matrícula d’honor”.

“No l’entenem. Estem en moltíssimes millors condicions que altres comunitats autònomes” que sí que passaran íntegrament de la fase 0 a la 1 a partir del pròxim dilluns, segons Barceló, qui ha insistit que ha demanat a Illa que li justificara “amb criteris objectius” les raons d’aqueixa decisió del Govern, però no ha rebut cap resposta ni escoltat “raó tècnica ni objectiva” que l’avale, però sí ha vist que altres regions passaran de fase.

Per part seua, Compromís i Unides Podem, els socis de govern del PSPV en el Govern valencià, han reaccionat de manera diferent a l’anunci del Ministeri de Sanitat de deixar passar a la fase 1 a només 10 dels 24 departaments de Salut de la Comunitat, el primer demanant una rectificació i el segon avalant que preval el criteri sanitari.

“No pot ser que el #RincónDeAdemuz (amb 0 casos de #coronavirus) es quede en la fase 0 i no passe a la fase 1, quan està envoltat de territoris que passaran a la següent fase. Demanem la rectificació de @sanidadgob @salvadorilla i que s’aplique el mateix criteri que Treviño”, assegura el compte oficial de Compromís en Twitter en una publicació retuitada, entre altres, pel diputat nacional de la formació, Joan Baldoví.

Per part seua, el vicepresident segon del Consell i membre de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, ha escrit en aqueixa xarxa social: “Diversos departaments de la Comunitat Valenciana intensificaran la desescalada a partir del dilluns. Uns altres hauran d’anar més a poc a poc. La vida i la salut de les persones han d’estar sempre en el centre de les decisions polítiques. #EstemAmbTu”.

Des de l’oposició, el PPCV ha assenyalat en Twitter que estan “decebuts” i lamenten “les expectatives que ha generat” el *president de la Generalitat, Ximo Puig, als valencians “en dir que estàvem preparats per a la Fase 1”.

També critiquen no haver pogut conéixer el document que la Generalitat, en concret la Conselleria de Sanitat, ha enviat al Govern, i demanen al Consell “prudència i humilitat” al mateix temps que li etziben que “no pot jugar amb les esperances dels valencians”.

Posteriorment, la presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, ha escrit en el seu perfil d’aqueixa xarxa social: “Puig ha jugat amb el futur de milers de negocis i ocupacions que s’havien posat en marxa per aquestes imprudents declaracions. Exigisc explicacions ja i una reunió per a aquest dissabte amb el president”.

I afig que “jugar amb la vida i l’economia dels valencians té un límit” mentre exigeix al *president “explicacions personals en nom dels valencians”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia