La fase 1 del pla de desescalada de les mesures de contenció del coronavirus, que s’activa aquest dilluns en una franja de territori amb més del 51% de la població, començarà després que el sistema sanitari haja registrat la xifra diària de morts per la malaltia més baixa des del 18 de març, 143.

La fase 1 es va activar dilluns passat en quatre illes de Balears i les Canàries i s’estén hui dilluns a la totalitat d’aquests arxipèlags, Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura i Múrcia, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i zones de Castella-la Manxa, Andalusia i algunes zones de la Comunitat Valenciana.

L’ampliació d’aquesta fase, que permet major contacte amb els afins i una activitat comercial més intensa, es produirà després que el nombre de víctimes mortals haja ascendit a 26.621 i un lleuger repunt del número de contagiats confirmats per *PCR, 621 nous casos que eleven el total a 224.390.

En la vespra d’un nou pas en la desescalada, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va tornar a cridar a la prudència malgrat destacar el “camí favorable” de la progressió en la gestió de la pandèmia en totes les comunitats, i ha indicat que algunes, com la Comunitat Valenciana, podrien estar llestes pròximament per a canviar de fase.

Precisament va ser el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, un dels dirigents autonòmics més crítics en la novena reunió per videoconferència entre el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i els presidents de les comunitats i ciutats autònomes. Puig va lamentar que la Comunitat Valenciana no haja passat aquest dilluns en el seu conjunt a la fase 1 per un canvi de la regles de joc “a meitat de partit”, i ha instat a les autoritats que revertisquen aqueixa decisió al més prompte possible.

“Estem actuant amb un principi de prudència molt gran; es prenen decisions molt controvertides, difícils i de gran pes de responsabilitat”, ha assenyalat sobre aquest tema Fernando Simón, mentre que la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha posat l’accent que “forçar el ritme” pot “costar molt car” tant des del punt de vista sanitari, en vides humanes, com a econòmic.

Montero ha demanat “no traslladar falsos greuges” entre territoris durant la desescalada, i, encara que entén la decepció en els territoris que seguiran en la fase 0, ha insistit en la prudència: “Córrer més del que podem ens pot retornar a aqueixa casella d’eixida, i això no ens ho podem permetre ni com a país ni com a societat”.

Així mateix, a partir de hui, es reunirà el Consell Interterritorial de Sanitat i es començarà a estudiar peticions com la de reconsiderar mesures per a l’Espanya rural i flexibilitzar algunes activitats com la caça o la pesca.

Una altra de les propostes que el Govern estudiarà amb una “unitat de criteri”, malgrat que no hi ha “cap decisió presa”, és la de posar en marxa alguna aplicació mòbil de suport a les labors de vigilància d’infectats per coronavirus.

L’entrada en vigor en la fase 1 permetrà, entre altres mesures, la reunió en grups d’un màxim de 10 persones en determinades condicions i vetles d’un màxim de 15, així com l’assistència a llocs de culte.

També l’obertura de locals comercials amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats, amb un 30% de l’aforament total, i instal·lar terrasses a l’aire lliure amb el 50% de les taules, amb una ocupació màxima de 10 persones per taula.

Algunes respostes a les preguntes més habituals sobre la Fase 1:

L’ordre que flexibilitza les activitats permeses en la fase 1 de la desescalada de les mesures de confinament pel *coronavirus permet una major mobilitat als ciutadans i determina la reobertura de nombroses instal·lacions i serveis encara que amb restriccions.

Les principals mesures de l’ordre, publicada aquest dissabte en el BOE i recollides a més en una guia publicada per l’Executiu, són les següents:

POBLACIÓ AFECTADA

– Les mesures afecten la població dels territoris que passen a la fase 1, amb l’excepció de les persones que presenten símptomes, estiguen en aïllament domiciliari o quarantena per un diagnòstic per *COVID-19 o ser contacte estret.

– Les persones vulnerables podran fer ús de les noves condicions sempre que la seua condició clínica estiga controlada i baix rigoroses mesures de protecció.

MESURES LABORALS

– Sempre que siga possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball. Per als quals vagen als seus centres, s’hauran d’adoptar les mesures necessàries per a complir les mesures d’higiene i/o prevenció per als treballadors.

– Garantir disponibilitat de gels *hidroalcohólicos, substituir la petjada en el fitxatge per un altre sistema o desinfectar el dispositiu i quan no puga garantir-se la distància de seguretat interpersonal assegurar equips de protecció adequats al nivell de risc.

-Si hi ha símptomes, col·locar al treballador màscara i contactar amb el telèfon habilitat o centre de salut, havent d’abandonar el seu lloc de treball fins que la seua situació mèdica siga valorada per un professional sanitari.

– Ajustos horaris en entrades i eixides per a evitar concentracions.

MESURES SOCIALS

– Circulació de grups màxim de 10 persones en la mateixa província, respectant la distància de dos metres i higiene de mans.

– Vetles amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o 10 persones en espais tancats

– Assistència a llocs de culte sempre que no se supere un terç del seu aforament

COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS

– Obertura de locals amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats, amb un 30% de l’aforament total, garantint distància mínima de dos metres entre clients.

– Horari d’atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

– Concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i els centres de jardineria i vivers de plantes podran reobrir al públic, preferentment mitjançant la utilització de la cita prèvia.

– Es podran obrir mercats a l’aire lliure, amb una limitació al 25% dels llocs habituals i afluència inferior a un terç de l’aforament habitual.

HOSTALERIA I RESTAURACIÓ

– Terrasses a l’aire lliure amb el 50% de les taules, amb una ocupació màxima serà de 10 persones per taula.

– Neteja i desinfecció entre un client i un altre, *mantelerías d’un ús i dispensadors de gels.

– Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitarà l’ús de cartes de menú

SERVEIS SOCIALS

– Obertura de tots els centres recollits en el Catàleg de Referència de Serveis Socials, per a atendre de manera presencial a aquells ciutadans que el necessiten, especialment serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i atenció diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.

EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT

– Obertura de col·legis i universitats per a la seua desinfecció, condicionament i funcions administratives .

– Els llocs d’atenció al públic disposaran de mesures de separació entre els treballadors dels centres educatius i els usuaris.

– Obertura dels laboratoris universitaris i entitats vinculades a activitats d’investigació científica i tècnica, desenvolupament i innovació en tots els camps de l’economia i de la societat.

– Congressos i esdeveniments amb un màxim de 30 assistents i mantenint la distància física de dos metres.

– Es podran reobrir les biblioteques públiques i privades per a préstec i devolució, així com lectura en sala amb aforament del 30%, però no l’ús d’ordinadors.

– Obertura de locals per a actes i espectacles culturals, que no podran reunir en llocs tancats més de 30 persones i, a l’aire lliure més de 200 persones

– Reobertura dels Centres d’Alt Rendiment i d’esportius per a la pràctica individual i l’entrenament mitjà en lligues professionals.

– Es podran tornar a realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa en grups de fins a 10 persones

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS

– Servei de restauració només per als clients, no estarà permesa la utilització de piscines o gimnasos.

– Ús d’ascensors o muntacàrregues al mínim imprescindible i l’ocupació màxima d’una persona.

– En la recepció separació de dos metres entre treballadors i clients.

MESURES D’HIGIENE DELS ESTABLIMENTS

– Neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys dues vegades al dia i dels llocs de treball després de canvi de torn.

– La distància entre venedor i client serà d’almenys un metre quan es compte amb elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

– En el cas de serveis que no permeten el manteniment de la distància, com a perruqueries, centres d’estètica o fisioteràpia, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció adequat al nivell de risc.

– Provadors ocupats per una persona i desinfecció després del seu ús-

Imprimir article
Comenta aquesta notícia