El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut aquest matí una reunió per videoconferència amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19 i les seues conseqüències a la Comunitat Valenciana.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat que ha sol·licitat al Ministeri de Sanitat “que els 14 departaments de salut, que actualment es troben en la fase 0 en aquests moments puguen passar a fase1.

Així mateix, Barceló ha demanat també “que es limite a tot el territori de la Comunitat Valenciana la mesura contemplada en la fase 1 del Pla per a la Transició a una Nova Normalitat, que permet la celebració d’actes i espectacles a l’aire lliure amb menys de 200 persones a una capacitat màxima de 30 persones, en les mateixes condicions que per a actes i espectacles culturals en espais tancats, i que la mesura sense limitacions puga entrar en vigor posteriorment”.

D’altra banda, la sol·licitud contempla que es puga deixar sense efecte en el Departament de Salut de la Ribera, donada la seua singularitat i situació actual, la mesura que permet la realització de reunions de fins a 10 persones durant la fase 1 del Pla per a la Transició a la Nova Normalitat, i que aquesta mesura puga entrar en vigor posteriorment.

Per a finalitzar, ha destacat Barceló la petició de “que una vegada tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana es trobe en fase 1, a l’efecte de mobilitat es puga circular dins del territori d’una mateixa província.

Dades actualitzades sobre afectats per coronavirus

La consellera ha assenyalat que, des de l’última actualització, “la Comunitat Valenciana no ha tingut cap ingrés en UCI a causa del coronavirus“. A més, ha explicat que un 2,2% dels casos actius requereix en aquests moments en la Comunitat Valenciana de vigilància intensiva i un 13% dels casos actius està hospitalitzat. En aquests moments, els casos actius representen el 24% del total i les altes representen ja el 66%.

Segons ha assenyalat Barceló, “són dades que mostren una evolució que conviden a l’esperança, encara que no hem de relaxar-nos perquè ens queda un llarg recorregut”.

En aquest sentit, durant les últimes 24 hores s’han produït 179 noves altes de pacients diagnosticats de coronavirus que ja s’han curat (28 a Castelló, 73 a Alacant i 78 a València). Per tant, amb aquestes noves altes s’eleva a 9.268 les persones que ja han superat la malaltia en tot el territori (1.271 a Castelló, 3.385 a Alacant i 4.612 persones a la província de València).

Quant a casos positius nous, en les últimes 24 hores s’han detectat 108 nous casos positius: 20 a través de PCR i 88 a través de test ràpid, que eleven a 14.045 (10.760 per *PCR i 3.285 per test ràpid) el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies:

· 16 a Castelló (4 per PCR). Total: 2.018

· 49 a Alacant (9 per PCR). Total: 4.857

· 43 a València (7 per PCR). Total: 7.164

· Total (no nous): 6 desplaçats (5 per PCR)

De tots ells, es troben actius en aquest moment 3.422 casos, per la qual cosa 3 de cada 4 casos confirmats ja no està actiu.

Així mateix, hui dia, hi ha 21 persones menys ingressades als hospitals valencians respecte al dimecres, en concret són 437 persones ingressades (39 a Castelló, 129 a Alacant i 269 a València). En les UCI, hi ha 78 pacients ingressats, 4 menys que en l’última actualització (9 a Castelló, 35 a Alacant i 34 a València).

Des del dimecres s’han produït 4 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.355 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana: 205 a la província de Castelló, 475 a Alacant i 675 a la província de València.

Des de l’última actualització de dades, s’han registrat 38 altes més que ahir en professionals sanitaris, la qual cosa eleva a 1.941 les altes. El nombre total de positius en professionals és de 2.667 (1.824 per PCR i 843 test ràpid), dels quals 726 romanen actius (57 a Castelló, 295 a Alacant i 374 a València).

D’altra banda, s’han dut a terme 6.090 proves més des d’aquest dimarts. El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus ha sigut 218.049, de les quals 148.025 han sigut a través de PCR i 70.024 a través de test ràpid.

41 projectes innovadors per a disposar de solucions “avançades” en màscares, PCR, respiradors o diagnòstic per intel·ligència artificial

D’altra banda, Puig, ha destacat la “potent” resposta del sistema valencià de ciència i innovació i del teixit productiu en la lluita contra la pandèmia de COVID-19, amb solucions que permetran al personal sanitari protegir-se de contagis i fer el seu treball en les millors condicions i que, a més, també ajudaran a tornar amb major seguretat a la convivència en espais comuns.

Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant una trobada telemàtica en el qual han participat el ministre de Ciència i Innovació, Pedro *Duque, així com la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual i investigadors i investigadores principals dels projectes seleccionats en l’anomenada a la investigació i a la innovació que va realitzar aquesta Conselleria, en col·laboració amb l’Agència Valenciana de la Innovació.

Personal investigador i agents del sistema de la innovació els projectes de la qual han sigut seleccionats en la crida han intervingut explicant els seus treballs i els avantatges que es poden obtindre amb el seu disseny i posada en marxa. En total, s’han triat 41 projectes, que rebran una inversió global de tres milions d’euros.

Els projectes presentats a la crida, triats per un comité avaluador extern, són solucions innovadores sobre equips de protecció i màscares, test i PCR, respiradors, solucions mèdiques i farmacològiques, sistemes de desinfecció, intel·ligència artificial (*IA) i optimització de recursos i logística.

En els equips de protecció i les màscares, el personal investigador ha dissenyat prototips amb diverses millores en la protecció, amb elements antivirals i antimicrobians, com en el disseny, al qual s’han incorporat determinats ajustos que protegeixen millor al personal sanitari i evitar contagis durant l’assistència.

Nous dissenys de PCR, de test i de respiradors amb millores afegides també contribuiran a la detecció de la malaltia i al tractament de pacients afectats. A més, permetran la producció d’aquesta mena de materials en el territori, sense haver d’acudir al proveïment exterior.

També hi ha noves aportacions des de l’àmbit mèdic i farmacològic per a estudiar com es desenvolupa la infecció i com reacciona el sistema immunitari i els medicaments antivirals, així com un sistema de producció d’oxigen en hospitals, mitjançant membranes de ceràmica.

Una altra de les àrees destacades és la desinfecció. Les propostes aporten l’ús de materials que garanteixen la seguretat sense conseqüències per a la salut, entre les quals es troben els raigs ultraviolats, electròlisis d’aigua salinitzada, purificadors d’aire que eliminen virus i bacteris, així com túnels de detecció de temperatura i ruixat de desinfectant per a l’accés a edificis i centres de treball.

La intel·ligència artificial també és un instrument que el personal investigador ha aplicat a diferents sectors per a contindre l’expansió del virus, amb projectes relacionats amb la detecció primerenca a través de raigs X i tomografies, el seguiment de l’estat de persones malaltes, l’expansió de la malaltia, així com per al control d’aglomeracions o detecció de la mobilitat a través del consum d’aigua dels domicilis.

També hi ha projectes que apliquen tecnologia d’última generació a la logística hospitalària i a l’optimització dels recursos, entre ells, l’ús de drons per a proveïment hospitalari, robòtica aplicada a la desinfecció i al repartiment de medicaments i menjar, així com pilots d’investigació operativa per a impedir propagació.

Les entitats beneficiàries de la crida són les cinc universitats públiques valencianes (UV, UPV, UA, UMH i UJI), i els instituts tecnològics Aiddime, Aiju, Aitex, IATA-CSIC, així com la Fundació Universitat Miguel Hernández, la Fundació Investigació Hospital General Universitari de València o la Fundació per a la Investigació de l’Hospital universitari La Fe de la Comunitat Valenciana

Altres investigadors pertanyen a Fisabio, el Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i l’Institut de Biomecànica de València.

També han sigut aprovats els projectes de les empreses Mila-Rosa, Darimo Carbon, Graphenglass., Kerioniks., IGLs, BestAir Technologies, Aquactiva Solutions, Alumini Tecnològic, Disseny i Construcció de Maquinària Automatitzada, Hidraqua, Quibim i Foment de Societat Agrícola Castellonenca.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia