El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest dijous que el procediment “exprés” de suport als ajuntaments per a tramitar llicències urbanístiques que el Consell aprovarà aquest divendres busca posar tots els recursos a l’abast de l’Administració autonòmica per a agilitar la burocràcia i facilitar al màxim la reactivació de l’activitat econòmica davant la pandèmia de COVID-19.

Ximo Puig ha traslladat aquesta iniciativa en la reunió mantinguda per videoconferència amb la directiva de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), a la qual ha informat que el Consell aprovarà en la seua reunió d’aquest divendres la regulació de les entitats col·laboradores en la verificació d’actuacions urbanístiques, les anomenades ECUV.

Aquesta “via ràpida”, tal com ha subratllat el president, permetrà agilitar la càrrega burocràtica a la qual s’enfronten els grans municipis per a la tramitació de llicències d’obres, i també suplir la falta de personal dels ajuntaments de menor dimensió, amb l’objectiu d’impulsar el creixement econòmic i l’ocupació i la revitalització d’aquest sector en l’actual escenari de crisi generat per l’expansió de la COVID-19.

El *president ha indicat que s’aconseguirà així “desembossar, en gran manera, moltes llicències d’obres, de reformes i rehabilitacions, fonamentals per a rellançar l’activitat econòmica”, i ha assenyalat que la Generalitat farà tot el que siga “a la seua mà” per a facilitar una major rapidesa en la tramitació de “projectes econòmicament rendibles, socialment favorables i que, evidentment, complisquen amb la normativa”, tot això “des de la corresponsabilitat entre els agents públics i els agents privats”.

Les entitats col·laboradores regulades en el decret que aprova aquest divendres el Consell tindran la funció de verificar que les actuacions urbanístiques s’ajusten a la normativa tècnica d’edificació i, si prèviament s’obté cèdula de garantia urbanística, que l’actuació urbanística s’ajusta a la legalitat urbanística i al planejament. D’aquesta forma, s’allibera als serveis tècnics municipals de la càrrega de treball que suposa el desenvolupament d’aquesta fase del procediment.

En concret, podran intervindre tant en el procediment de llicència d’obres municipal com respecte a les actuacions urbanístiques subjectes a declaració responsable i regulades en l’article 214 de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge.

Com a mecanismes de cautela respecte a l’actuació d’aquestes entitats, el decret estableix un règim estricte d’habilitació per a l’exercici de l’activitat i d’incompatibilitats. Així mateix, amb la finalitat de garantir la qualitat dels serveis prestats per aquestes entitats, la Direcció General d’Urbanisme fixarà un sistema de preus mínims i màxim que podran percebre en el desenvolupament de la seua activitat.

Aquestes entitats faran el treball administratiu previ, per la qual cosa la decisió final continuarà estant en mans dels ajuntaments. Es tracta de desburocratitzar l’Administració i agilitar els tràmits per a donar un impuls i contribuir a la reactivació econòmica.

Aquest nou instrument administratiu permetrà, per tant, agilitar i simplificar els procediments i, alhora, garantir l’autonomia local, ja que el contingut dels certificats de les entitats col·laboradores no limita ni exclou les actuacions municipals de verificació, comprovació o inspecció, ni pel que fa a les declaracions responsables, ni als procediments de llicència.

Ajudes directes de fins a 250 euros per a fomentar l’adquisició de bicicletes i patinets

Puig, ha anunciat la concessió d’ajudes directes de fins a 250 euros, a partir del 15 de juny, per a la compra de bicicletes i patinets amb la finalitat de potenciar l’ús de vehicles individuals sostenibles, i al seu torn, reanimar el consum i fomentar l’activitat del xicotet comerç.

Aquesta mesura, emmarcada dins del Pla de Foment d’Ús de la Bicicleta, se suma a una sèrie d’accions la fi de les quals és afermar un model de mobilitat sostenible com a eix estratègic per al nou període que s’obri com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19.

“Una de les qüestions bàsiques que ens ha portat la pandèmia és el *planteamieno de grans dificultats en la mobilitat”, ha afirmat el cap del Consell, qui l’ha valorada com una “qüestió estratègica”, que s’ha d’abordar des de diverses perspectives.

Aquesta nova línia d’ajudes directes, que compta amb una inversió de 500.000 euros, subvencionarà l’adquisició de bicicletes convencionals de caràcter d’urbà, bicicletes elèctriques, vehicles de mobilitat personal elèctrics (patinets) i kits d’electrificació de bicicletes, en tots aquells establiments i botigues amb seu en la Comunitat que s’adherisquen al pla.

En aquest sentit, les ajudes previstes són de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques (l’import de les quals no podrà sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim de les quals serà de 500 euros) i igualment 75 euros per a patinets elèctrics (el cost dels quals no podrà ser superior a 450 euros). Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de kits d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim del kit està fixat en 600 euros) o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil i en aquest cas les ajudes seran de 150 euros (en aquest cas el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

La tramitació d’aquestes ajudes serà un de les comeses que amb caràcter immediat emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.

Les persones interessades a accedir a aquestes ajudes per a la compra de vehicles individuals sostenibles, que hauran de complir amb el requisit únic de ser residents en la Comunitat, podran consultar el llistat de comerços adherits a la campanya en una pàgina web habilitada per a tal fi per la Conselleria de Mobilitat.

Una vegada seleccionat l’establiment, i seleccionat el vehicle de compra, la persona sol·licitant haurà d’emplenar en el local la documentació necessària. Posteriorment, una vegada acreditada i aprovada aquesta sol·licitud, podrà beneficiar-se de l’ajuda en el moment de la compra, ja que l’import de la subvenció serà descomptat directament del preu de venda.

També dins del paquet de mesures que posarà en marxa la Generalitat, figura el condicionament d’itineraris per a la mobilitat quotidiana en les àrees metropolitanes.

La creació de l’Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Conselleria, serà l’eina per a centralitzar i potenciar les accions de la Generalitat en aquest àmbit, segons ha explicat el conseller. “Naix amb vocació de permanència més enllà d’aquesta crisi, i concentrarà les diferents iniciatives.

L’Oficina de la Bicicleta comptarà amb un òrgan de participació permanent que serà el Consell Valencià de la Bicicleta, en el qual s’integraran els agents socials relacionats amb aquestes maneres de desplaçament. El Consell de la Bicicleta s’integrarà en el Fòrum de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana.

Dades actualitzades sobre afectats per Covid-19

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que és el segon dia consecutiu en el qual les Unitats de Vigilància intensiva (UCI) de la Comunitat Valenciana no han registrat cap ingrés per coronavirus. Així mateix, en aquests moments queden actius 3.300 dels casos detectats des de l’inici de la pandèmia, la qual cosa suposa el 23%. A la província d’Alacant representa el 20% i a Castelló i València el 25%.

D’altra banda, la consellera ha assenyalat que durant les últimes 24 hores s’han produït 222 noves altes de pacients diagnosticats de *coronavirus. Per tant, amb aquestes noves altes s’eleva a 9.490 les persones que ja han superat la malaltia en tot el territori, la qual cosa equival a quasi 7 de cada 10 persones (1.312 a Castelló, 3.446 a Alacant i 4.732 persones a la província de València).

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest dimecres s’han detectat 24 nous casos a través de PCR i 85 a través de test ràpid, que eleven a 10.784 per PCR i 3.370 per test ràpid el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies (PCR):

· 1 a Castelló. Total: 1.469

· 8 a Alacant. Total: 3.765

· 15 a València. Total: 5.545

· 5 desplaçats (no nous)

Així mateix, Barceló ha explicat que continua en descens el nombre de persones hospitalitzades. Hui dia, hi ha 26 persones menys ingressades als hospitals valencians respecte al dia d’ahir, en concret són 411 persones ingressades (36 a Castelló, 117 a Alacant i 258 a València). En les UCI la tendència també és descendent, i en aquests moments hi ha 69 pacients ingressats, 9 menys que en l’última actualització (6 a Castelló, 31 a Alacant i 32 a València).

Des del dimarts s’han produït 9 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.364 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per *coronavirus: 205 a la província de Castelló, 479 a Alacant i 680 a la província de València.

Des de l’última actualització de dades, s’han registrat 27 altes més en professionals sanitaris, la qual cosa eleva a 1.968 les altes. El nombre total de positius en professionals és de 2.675 (1.826 per PCR i 849 test ràpid), dels quals 707 romanen actius (55 a Castelló, 288 a Alacant i 364 a València).

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus han sigut 232.276 de les quals 152.361 han sigut a través de PCR i 79.915 a través de test ràpid.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia