El port de València és un dels huit ports d’Espanya que han sigut designats pel Ministeri de Transport i Mobilitat com a únics punts d’entrada al país a través de vaixell. L’objectiu és minimitzar els riscos d’importació de casos de coronavirus durant el procés de desescalada.

Segons l’ordre ministerial publicada aquesta passat divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), els ports designats com a únics punts d’entrada són els de València, Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Màlaga, Palma, Tenerife i Vigo.

El Ministeri de Transport i Mobilitat ha designat també cinc aeroports com a únics punts d’entrada a Espanya a través d’avió, una mesura que, igual que en el cas dels ports, estarà vigent del 16 al 24 de maig, termini que es pot prorrogar.

Els aeroports són: Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Gran Canària, Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Màlaga-Costa del Sol i Palma.

Aquestes instal·lacions són les que ja es van establir com a punts d’entrada amb capacitat d’atenció d’emergències de salut pública d’importància internacional per acord de Consell de Ministres el 7 de març de 2014, atenint-se al Reglament Sanitari Internacional.

L’ordre publicada és aplicable a vols de passatgers amb origen en qualsevol aeroport situat fora del territori espanyol i a vaixells de passatge que presten servei de línia regular.

També s’aplicarà a vaixells de transbord rodat i vaixells de passatge que presten servei de línia regular amb origen en qualsevol port situat fora de territori espanyol amb passatgers que no siguen els conductors dels caps tractors de la mercaderia rodada.

El llistat dels punts d’entrada pot modificar-se, si s’acorda conjuntament amb una comunitat autònoma modificar, ampliar o restringir alguna de les mesures previstes en l’ordre amb la finalitat d’adaptar-les millor a l’evolució de l’emergència sanitària en cada comunitat autònoma, i sempre d’acord amb la proposta que finalment faça el ministre de Sanitat.

La limitació establida per a entrar des de fora d’Espanya només per aqueixos aeroports no afecta a aeronaus de l’Estat, escales amb finalitats no comercials, vols exclusius de càrrega i posicionals, humanitaris i d’emergència.

Tampoc tenen la limitació d’entrar només pels ports designats els vaixells de l’Estat, els que transporten càrrega exclusivament ni els que naveguen amb finalitats humanitaris, mèdics o d’emergència.

A més, el Ministeri de Sanitat pot autoritzar puntualment entrar per altres instal·lacions a aeronaus o vaixells que transporten exclusivament ciutadans espanyols o residents a Espanya, encara que, com en tots els casos exceptuats, s’adoptaran mesures de control sanitari per a evitar riscos a la població d’Espanya.

Conselleria ofereix al Ministeri de Sanitat la seua col·laboració per a habilitar els aeroports de la Comunitat Valenciana com a punts d’entrada

Per part seua, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha oferit al Ministeri de Sanitat la seua total col·laboració per a habilitar els aeroports de la Comunitat Valenciana com a punts d’entrada nacional.

Així ho han comunicat a través d’una carta signada pel conseller Arcadi España en la qual el Govern valencià sol·licita una reunió de manera immediata amb la Direcció General de Sanitat Exterior, dependent del Ministeri de Sanitat, amb la voluntat d’oferir la seua cooperació perquè els aeroports d’Alacant-Elx i València, que ocupen el cinqué i huité lloc nacional respectivament en nombre de passatgers anuals, siguen habilitats com a punts d’entrada designats amb capacitat d’atenció a emergències de salut pública internacional.

Fins al moment, l’ordre que limita l’entrada a Espanya a les aeronaus i vaixells de passatge deixa a tots els aeroports de la Comunitat sense possibilitat de convertir-se en punt d’entrada al país.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia