(EFE) El líder històric d’Esquerra Unida Julio Anguita ha mort aquest dissabte als 78 anys a l’hospital Reina Sofia de Còrdova, on ha estat ingressat en estat crític en una UCI des que fa una setmana va patir una parada cardiorespiratòria en el seu domicili.

El que va ser alcalde de Còrdova entre 1979 i 1986 ha necessitat durant tots aquests dies ventilació mecànica i ha mort sobre les 11.00 hores, segons ha informat l’hospital Reina Sofia.

L’Ajuntament de Còrdova ha decretat tres dies de dol i, d’acord amb la seua família, s’habilitarà el saló de plens del Consistori per a acollir la capella ardent del exalcalde de Còrdova.

Com l’actual situació per l’estat d’alarma impedeix que puga ser oberta al públic, es crearà un “llibre virtual de condolences” en la web de l’Ajuntament perquè qui ho desitge puga “deixar el seu missatge de condolença o ànim a la família”.

Durant tota la jornada s’han succeït els missatges de condolença, entre ells el del president del Govern, Pedro Sánchez, que ha lamentat la mort d’Anguita, de qui ha elogiat que defensara “de manera incansable la igualtat i la justícia social”, alhora que ha traslladat el seu “afecte a la seua família, companys i amics”.

També el vicepresident segon del Govern i líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha lamentat la mort de l’històric líder d’Esquerra Unida, un polític que “es va atrevir sempre a assenyalar al poder” i va dir “les més crues i incorrectes veritats amb tot en contra i fins al final”, amb el que “va indicar el camí que alguns vam voler seguir”.

Per part seua, el ministre de Consum i coordinador federal d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha expressat la seua incredulitat i ha agraït a Anguita la seua “inspiració” i exemple. “Hem perdut al més gran. El nostre amic, el nostre camarada. Et tirarem tant de menys. Has sigut i seràs la inspiració de molts. Gràcies pel teu exemple. Seguim la teua lluita. Descansa en pau”, ha escrit l’actual líder d’IU.

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha reconegut la capacitat de l’històric dirigent d’IU per a “arribar a acords malgrat les discrepàncies” i ha assegurat que Anguita tenia “tots els seus respectes i reconeixement per la seua aportació a la política a Espanya”.

Així mateix, el president del PP, Pablo Casado, després de mostrar les seues condolences a la família i amics, ha indicat a través de les xarxes socials que Anguita ha sigut un polític que “ha defensat els seus ideals amb passió a l’Espanya democràtica, plural i oberta que tots volem”.

La família de Julio Anguita ha mostrat, en un comunicat remés a Efe i davant la “impossibilitat de donar resposta personalment” a les “innombrables mostres de suport rebudes en l’última setmana”, el seu “més sincer agraïment per l’afecte mostrat”.

“Tota la força que en aquests dies heu enviat a Julio, ens acompanya i reconforta ara a nosaltres. Gràcies, de cor”, ha expressat la família.

No era la primera vegada que Julio Anguita patia problemes de cor, ja que va tindre un infart a Barcelona en plena campanya electoral en 1993 i un altre a Còrdova cinc anys després, mentre que en 2009 i 2014 també va ingressar per problemes cardíacs en centres hospitalaris de Cadis i Salamanca, respectivament.

Julio Anguita ha sigut una de les figures claus en l’organització i la representació de l’esquerra en la història d’Espanya. Va ser secretari general del PCE entre 1988 i 1998, i va promoure la unitat de formacions que llavors estaven en contra del PSOE, amb el qual va marcar sempre les distàncies, en Esquerra Unida, en les files de la qual va ser coordinador general entre 1989 i 2000, quan va tornar a l’ensenyament en un institut de Còrdova.

Primer alcalde comunista de Còrdova des de la Guerra Civil, en 1996, com a candidat a la presidència del Govern, va conduir a IU ser la tercera força parlamentària, amb 21 escons, només superada pel PP i el PSOE.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia