El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut hui dissabte una nova reunió amb el grup de persones expertes que assessoren a la Generalitat per a abordar la passada de la Comunitat Valenciana a la Fase 1 del procés de desescalada i per a continuar avançant en el disseny d’actuacions davant la situació originada per la pandèmia de COVID-19.

En la trobada, celebrat per videoconferència, i en el qual també han participat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i la subdirectora General d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal, *Hermelinda Vanaclocha, s’han abordat qüestions relatives a la salut pública, la microbiologia, la intel·ligència artificial i el ‘*big data’, la química, la geografia, l’ètica, el medi ambient o l’economia, entre altres.

En la reunió han participat, entre altres persones expertes, *Ildelfonso Hernández, del Departament de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Jordi Sunyer, cap del programa de Salut Infantil de l’Institut de Salut Global de Barcelona i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra; Damià Tormo, doctor en Genètica Molecular i Immunologia per la Universitat de Bonn; Ricard *Meneu, vicepresident de la Fundació Institut d’Investigació en Serveis de Salut; Salvador Peiró, de la Fundació d’Investigació Sanitària Biomèdica de la Comunitat Valenciana; Ramón Limón, subdirector general d’Avaluació de la Gestió Assistencial de la Conselleria de Sanitat Universal; David Navarro, cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de València, i *Anastasio Montero, cirurgià cardíac de la Fe.

A més, també han assistit el director d’investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, Francisco Pérez; la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, que és també científica principal de Dades en el ‘think tank’ Data-Pop Alliance; el catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València Joan Romero, també membre de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, i la catedràtica d’Ètica de la Universitat de València i directora de la Fundació *Étnor, Adela Cortina.

Altres persones especialistes que s’han sumat han sigut Gloria Sánchez, investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la científica Pilar Mateo, reconeguda internacionalment en el camp de la Química; l’investigador de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC i Premi Rei Jaume I 2013 Xavier Querol; el catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València Rafael *Tabarés i la catedràtica de Lingüística General de la Universitat de València, Beatriz Gallardo.

Casos actualitzats sobre Covid-19

Durant les últimes 24 hores s’han produït 53 noves altes de pacients diagnosticats de *coronavirus. Per tant, amb aquestes noves altes, s’eleva a 9.761 el nombre de persones que ja han superat la malaltia en tot el territori (1.344 a Castelló, 3.577 a Alacant i 4.840 persones a la província de València). Suposen ja el 70% del total de casos positius

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest divendres s’han detectat 37 nous casos a través de *PCR que eleven a 10.850 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies, aquesta és la distribució:

· 5 a Castelló. Total: 1.480

· 10 a Alacant. Total: 3.778

· 22 a València. Total: 5.587

· 5 casos de desplaçats (no nous)

El nombre de positius per test ràpid és de 3.686.

En l’actualitat hi ha 25 persones menys ingressades als hospitals valencians respecte a aquest divendres, en concret són 367 persones ingressades (30 a Castelló, 105 a Alacant i 232 a València). En les UCI la tendència també és descendent, i en aquests moments hi ha 58 persones ingressades, 9 menys que en l’última actualització (5 a Castelló, 31 a Alacant i 22 a València). Els ingressos en UCI s’han reduït un 50% durant el mes de maig i les hospitalitzacions un 44%.

Des d’ahir s’han produït 8 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.381 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per coronavirus: 207 a la província de Castelló, 481 a Alacant i 693 a la província de València.

Des de l’última actualització de dades, s’han registrat 21 altes més en professionals de la Sanitat, la qual cosa eleva a 2.027 les altes. El nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 658.

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del *coronavirus han sigut 245.667 de les quals 161.673 han sigut a través de PCR i 83.994 a través de test ràpid.

Possible cinquena pròrroga de l’estat d’alarma

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha explicat aquest dissabte que l’hipotètic nou estat d’alarma que autoritze el Congrés podria durar menys d’un mes en aquells territoris que controlen el *coronavirus conforme a criteris epidemiològics.

En la compareixença que ha oferit en la Moncloa, Sánchez, a més, ha indicat que durant la nova ampliació de l’estat d’alarma, si l’autoritza el Congrés a partir del dimecres que ve, es produirà una desescalada institucional i les autoritats delegades que hi havia fins ara es concentraran en una, la del ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Ell marcarà els ritmes i modalitats de la desescalada, ha remarcat el president del Govern.

Durant el temps del nou estat d’alarma, que serà d’un mes sempre que l’avale el Congrés, els territoris que controlen l’epidèmia podran deslliurar-se de les limitacions.

Sánchez ha apuntat a aquesta possibilitat perquè respon a una de les principals característiques de les mesures de desescalada: l’asimetria territorial.

“El Govern d’Espanya, si veu que abans d’aqueix mes es pot alçar -l’estat d’alarma- en tot el territori o en una part, el farem”, ha recalcat.

De la mateixa manera que no avancen igual totes les comunitats, de fet la de Madrid seguirà en fase 0, el president del Govern ha assegurat que “hi haurà territoris amb un horitzó temporal que no siga de quatre setmanes”.

Això succeirà sempre que prevalguen els criteris epidemiològics, ha advertit el president.

Sánchez, a més, ha aprofitat la compareixença per a sol·licitar als grups parlamentaris que debatran i votaran el dimecres que ve la nova pròrroga d’un mes que “acosten el muscle” i donen suport a l’ampliació.

L’estat d’alarma, ha afegit, és “l’única eina del Govern per a fer front a l’epidèmia” i “ha funcionat bé”.

Després d’insistir que espera que siga l’última pròrroga, Sánchez ha deixat clar que el seu Executiu i el seu partit, el PSOE, parlaran amb els grups per a definir amb quins instruments legislatius “governar l’epidèmia” després de l’estat d’alarma i amb l’opció oberta de seguir amb “restriccions a la mobilitat”.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia