L’ordre que flexibilitza les activitats permeses en la fase 1 de la desescalada de les mesures de confinament pel coronavirus permet una major mobilitat als ciutadans i determina la reobertura de nombroses instal·lacions i serveis encara que amb restriccions.

Les principals mesures de l’ordre són les següents:

POBLACIÓ AFECTADA

– Les mesures afecten la població dels territoris que passen a la fase 1, amb l’excepció de les persones que presenten símptomes, estiguen en aïllament domiciliari o quarantena per un diagnòstic per COVID-19 o ser contacte estret.

– Les persones vulnerables podran fer ús de les noves condicions sempre que la seua condició clínica estiga controlada i baix rigoroses mesures de protecció.

MESURES LABORALS

– Sempre que siga possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball. Per als quals vagen als seus centres, s’hauran d’adoptar les mesures necessàries per a complir les mesures d’higiene i/o prevenció per als treballadors.

– Garantir disponibilitat de gels hidroalcohòlicos, substituir la petjada “huella” en el fitxatge per un altre sistema o desinfectar el dispositiu i quan no puga garantir-se la distància de seguretat interpersonal assegurar equips de protecció adequats al nivell de risc.

-Si hi ha símptomes, col·locar al treballador màscara i contactar amb el telèfon habilitat o centre de salut, havent d’abandonar el seu lloc de treball fins que la seua situació mèdica siga valorada per un professional sanitari.

– Ajustos horaris en entrades i eixides per a evitar concentracions.

MESURES SOCIALS

– Circulació de grups màxim de 10 persones en la mateixa província, respectant la distància de dos metres i higiene de mans.

– Vetles amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o 10 persones en espais tancats

– Assistència a llocs de culte sempre que no se supere un terç del seu aforament

COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS

– Obertura de locals amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats, amb un 30% de l’aforament total, garantint distància mínima de dos metres entre clients.

– Horari d’atenció amb servei prioritari per a majors de 65 anys.

– Concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i els centres de jardineria i vivers de plantes podran reobrir al públic, preferentment mitjançant la utilització de la cita prèvia.

– Es podran obrir mercats a l’aire lliure, amb una limitació al 25% dels llocs habituals i afluència inferior a un terç de l’aforament habitual.

HOSTALERIA I RESTAURACIÓ

– Terrasses a l’aire lliure amb el 50% de les taules, amb una ocupació màxima serà de 10 persones per taula.

– Neteja i desinfecció entre un client i un altre, mantelleries d’un ús i dispensadors de gels.

– Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitarà l’ús de cartes de menú

SERVEIS SOCIALS

– Obertura de tots els centres recollits en el Catàleg de Referència de Serveis Socials, per a atendre de manera presencial a aquells ciutadans que el necessiten, especialment serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i atenció diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.

EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT

– Obertura de col·legis i universitats per a la seua desinfecció, condicionament i funcions administratives .

– Els llocs d’atenció al públic disposaran de mesures de separació entre els treballadors dels centres educatius i els usuaris.

– Obertura dels laboratoris universitaris i entitats vinculades a activitats d’investigació científica i tècnica, desenvolupament i innovació en tots els camps de l’economia i de la societat.

– Congressos i esdeveniments amb un màxim de 30 assistents i mantenint la distància física de dos metres.

– Es podran reobrir les biblioteques públiques i privades per a préstec i devolució, així com lectura en sala amb aforament del 30%, però no l’ús d’ordinadors.

– Obertura de locals per a actes i espectacles culturals, que no podran reunir en llocs tancats més de 30 persones i, a l’aire lliure més de 200 persones

– Reobertura dels Centres d’Alt Rendiment i d’esportius per a la pràctica individual i l’entrenament mitjà en lligues professionals.

– Es podran tornar a realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa en grups de fins a 10 persones

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS

– Servei de restauració només per als clients, no estarà permesa la utilització de piscines o gimnasos.

– Ús d’ascensors o muntacàrregues al mínim imprescindible i l’ocupació màxima d’una persona.

– En la recepció separació de dos metres entre treballadors i clients.

MESURES D’HIGIENE DELS ESTABLIMENTS

– Neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys dues vegades al dia i dels llocs de treball després de canvi de torn.

– La distància entre venedor i client serà d’almenys un metre quan es compte amb elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

– En el cas de serveis que no permeten el manteniment de la distància, com a perruqueries, centres d’estètica o fisioteràpia, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció adequat al nivell de risc.

– Provadors ocupats per una persona i desinfecció després del seu ús-

Més de 25.000 comerços podran obrir en la Fase 1

Així, més de 25.000 comerços minoristes de la Comunitat Valenciana, el 75,8% del total, podran obrir els seus negocis en aquesta fase 1 després de mantindre’s tancats durant les huit setmanes de confinament.

Un total de 25.212 comerços d’activitats no essencials amb una superfície inferior a 400 m² dels 31.665 existents compleixen les condicions per a la reobertura en la fase 1, mentre que altres 2.071 locals situats en centres o parcs comercials no tindran aquesta possibilitat, segons les dades recollides en un informe elaborat per l’Oficina Comerç i Territori –PATECO- de les Cambres de Comerç.

Dels 6.257 llocs de venda de productes no essencials situats en mercats ambulants o llocs de venda no sedentaris, s’estima que només un percentatge podrà procedir a la seua reobertura, sempre que es complisquen les condicions imposades que impliquen una limitació del nombre de llocs al 25% amb prioritat a la venda alimentària i de primera necessitat i amb l’aforament limitat al 30%.

Sense restriccions en La Ribera

Els catorze departaments de salut que no van poder avançar de fase aquest dilluns (quan si ho van fer els altres deu departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana) alberguen a un total de 266 municipis, en els quals viuen 3’4 milions d’habitants, dels 5 milions que té la regió.

La Conselleria de Sanitat ha informat que el departament de salut de la Ribera passa a la Fase 1 sense cap mena de restricció i s’aplicarà a tot el territori la proposta que es limite la celebració d’actes i espectacles a l’aire lliure a una capacitat màxima de 30 persones.

Segons ha explicat el director del Centre d’Emergències i Alertes de Sanitat, Fernando Simón, la setmana passada la Comunitat tenia 10 dels 24 districtes sanitaris que van passar a la fase 1 i en aquesta ocasió passen els 14 restants i a partir d’aquest moment la Comunitat Valenciana serà valorada per cadascuna de les seues tres províncies en conjunt una vegada que tot el territori està en la mateixa fase.

Cal mencionar que la Comunitat Valenciana va demanar de nou aquest dimecres al Ministeri de Sanitat que el conjunt del territori passara a la fase 1 de la desescalada, encara que a causa d’un repunt de casos en el departament de salut de la Ribera , que comprén 30 municipis amb 259.746 habitants, sol·licitava que aquest passara de fase però es posposara allí la possibilitat de celebrar reunions socials de fins a deu persones, encara que finalment no s’han establit restriccions.

El ministre de Sanitat Salvador *Illa, ha assegurat, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema nacional de Salut, que la tota la Comunitat Valenciana passa a Fase 1, però a partir del dilluns la unitat de mobilitat serà la província.

Illa ha explicat que el Govern valencià va sol·licitar que, com que tot el seu territori estava en fase 1, “a partir del dilluns la unitat de referència, i per tant la que determina la mobilitat dels ciutadans, siga la província”.

El ministre ha indicat que hauran de “avançar al mateix ritme, veurem en funció de com evoluciona l’epidèmia i en quines circumstàncies i quan es donen per a poder avançar de fase”.

Infografia d’interés sobre les Fases

Imprimir article
Comenta aquesta notícia