La Universitat de València (UV) ha presentat una sol·licitud de patent d’una candidata a vacuna contra la COVID-19. Aquesta vacuna està desenvolupada per un equip d’investigació del Departament de Microbiologia, que ja ha produït una primera versió en el sistema de cèl·lules d’insecte i baculovirus i en breu començarà els experiments amb animals.

Segons ha informat la universitat en un comunicat, es tracta d’una vacuna de la mena de subunitat (aquelles dissenyades a partir de components de virus o bacteris) i està basada en la proteïna S del SARS-CoV-2.

“Per a aquesta patent, el inmunógen proposat (qualsevol molècula estranya per a l’organisme que provoca una resposta immune) s’obté de cèl·lules d’insecte amb la tecnologia de baculovirus, tècnica que també han triat grans farmacèutiques per al desenvolupament de la seua vacuna enfront de la COVID-19“, ha explicat l’investigador Jesús Rodríguez.

Rodríguez, que forma part del grup investigador al costat de Roberto Rovira i Javier Buesa, ha informat que el registre de la patent es va realitzar el 12 de maig i suposa una “fita” per a la lluita enfront del SARS-CoV-2.

“Encara que és cert que hi ha moltes vacunes en desenvolupament per entitats públiques i privades, quantes més candidates a vacunes es desenvolupen majors seran les probabilitats d’obtindre una vacuna eficient en un curt període de temps”, ha indicat Rodríguez, també investigador Ramón y Cajal.

La investigació planteja, a més de desenvolupar una vacuna, crear sistemes de diagnòstic ràpid basats en la proteïna S del *SARS-CoV-2 i en el desenvolupament d’anticossos amb potencial terapèutic enfront de la COVID-19.

Actualment, l’equip ja ha produït una primera versió de la vacuna en el sistema de cèl·lules d’insecte i *baculovirus, i està millorant el sistema de producció i purificació per a en breu començar els experiments amb animals.

Quant al finançament, ha presentat projectes a la convocatòria de l’Institut de Salut Carles III (a l’espera) i al programa CaixaImpulse, en el qual ha passat a la segona fase, segons les mateixes fonts.

El grup també s’acaba d’integrar en un consorci format per un altre personal investigador de la Universitat de València i l’Institut de Biomedicina del CSIC a fi de presentar-se a la convocatòria llançada per la CRUE i el Banc Santander.

Ara bé, davant la necessitat d’una vacuna enfront del SARS-CoV-2, Rodríguez va dedicar fons d’investigació obtinguts de fonts de finançament compatibles (contractes amb empreses) per a costejar els experiments necessaris per a arribar a aquest resultat d’investigació.

Per aquest motiu, han assenyalat les mateixes fonts, “s’ha pogut arribar tan ràpid a una vacuna patentable”. No obstant això, l’investigador precisa que “encara queden molts experiments per realitzar per a provar la seua eficàcia i seguretat en animals abans de poder passar a estudis en humans”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia