El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet aquest diumenge una crida a la “prevenció” i la “prudència” en l’entrada demà de tota la Comunitat a la fase 1 de la desescalada perquè, ha advertit, “no podem fer passos arrere” i tenim “l’obligació moral de seguir avant”.

Puig, en roda de premsa per videconferencia després de la conferència telemàtica de presidents autonòmics amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ha instat als ciutadans de la Comunitat a col·laborar amb la seua actitud responsable en la reactivació de “els nostres pobles, comarques i ciutats” i ajudar a tots els que mouen l’economia.

Des del punt de vista sanitari, ha assenyalat que a partir de demà la Comunitat Valenciana entrarà en una nova fase amb “més llibertat de moviment, activitat social i possibilitats de reunió, que ens obliga a més protecció, a més prevenció i a més prudència” perquè, ha advertit, “canviar de fase no significa canviar d’hàbits”.

València serà a més la principal ciutat i, juntament amb Alacant i Elx, una de les més grans d’Espanya a passar a la fase 1, la qual cosa al seu judici exigeix a la Comunitat “més responsabilitat en el procés general de desescalada, perquè no podem tornar a la part més fosca del túnel i seria a més un error imperdonable”.

Ha destacat que els valencians han sigut un poble fins ara “immensament responsable”, com indica un estudi recent de mobilitat de la Generalitat que assegura que el 92% de la població de la Comunitat no s’ha mogut de la seua àrea de residència en el confinament.

Puig ha anunciat així mateix que el Govern valencià és partidari de “flexibilitzar” el nombre de persones que es permet que assistisquen a les vetles en els tanatoris i als cementeris per “una qüestió d’humanitat”. En aquest sentit, la Generalitat sol·licitarà abans del pròxim dimecres el passe a la fase 2 de la Comunitat Valenciana, un avanç que es produirà “si es donen les circumstàncies”, i ha recordat que solament aquesta setmana s’han realitzat 25.181 PCR i 18.900 test ràpids, la qual cosa proporciona més informació sobre l’evolució real de la pandèmia i possibilita fer el seguiment per a evitar nous contagis.

“Si la pandèmia segueix la mateixa evolució que l’última setmana, estem en condicions de passar a la fase 2, però ho farem sota anàlisis tècniques i criteris d’assessors de la Generalitat i del Ministeri en un exercici de codecisió”, ha afirmat.

Mentre s’avança cap a la normalitat, s’ha de protegir als treballadors afectats per ERTE, dels quals el 92% ha cobrat ja la seua prestació i queden 39.000 persones que la percebran abans del dimecres, ha exposat.

“Les tendències sanitàries són esperançadores”, ha afegit, i ha apel·lat a “continuar sent responsables” i “no caure en excés de confiança” pel perill que podria suposar.

Per tot això ha demanat als ciutadans que a partir de demà, extremen les mesures de “protecció, prevenció i prudència” per a caminar cap a la normalitat definitiva.

Puig ha recordat així mateix que aquesta setmana s’ha constituït en Les Corts la comissió per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana, i “això ens convida a una reflexió prèvia i a mirar el que estan fent els hospitals i la seua responsabilitat, sacrifici i visió col·lectiva”.

Els representants públics “no poden ser menys”, ha advertit, i ha insistit que la visió dels poders públics i els seus representants ha de ser més que mai “profunda, amplia i transversal”.

“Això no va de partidismes sinó de salvar vides i el nostre futur”, ha insistit, i no veure’l així seria al seu judici “un immens error” pel que ha fet una crida a la voluntat de “acord, de pacte, d’entesa” entre tots els partits polítics.

Dades actualitzades sobre afectats per Covid-19 en la Comunitat Valenciana

Set de cada deu persones que van donar positiu per coronavirus en la Comunitat Valenciana ja han superat la malaltia. Durant les últimes 24 hores s’han produït 146 noves altes de pacients diagnosticats de coronavirus. Per tant, amb aquestes noves altes, s’eleva a 9.907 el nombre de persones que ja han superat la malaltia en tot el territori (1.363 a Castelló, 3.637 a Alacant i 4.907 persones a la província de València). Suposen ja el 70% del total de casos positius.

A més, les residències de majors de la Comunitat Valenciana no han registrat cap defunció des de l’última actualització, una situació que no es produïa des del passat 13 de març. I en la mateixa línia tampoc s’ha registrat cap defunció a les províncies de València i Castelló.

Pel que respecta als ingressos en unitats de vigilància intensiva, és el segon dia consecutiu en el qual només hi ha 1 ingrés en UCI. En aquests moments hi ha 59 pacients ingressats (5 a Castelló, 32 a Alacant i 22 a València). D’altra banda, hi ha 14 persones menys ingressades als hospitals valencians respecte a aquest dissabte. En concret són 353 persones ingressades (29 a Castelló, 102 a Alacant i 222 a València).

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest dissabte s’han detectat 43 nous casos a través de *PCR que eleven a 10.893 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies, la distribució és la següent:

· 6 a Castelló. Total: 1.486

· 15 a Alacant. Total: 3.794

· 22 a València. Total: 5.609

· 5 desplaçats (no nous)

El nombre de positius per test ràpid és de 3.787.

De tots els casos positius detectats, es troben actius en aquests moments 3.389, la qual cosa suposa només el 23%.

Des d’aquest dissabte s’han produït 3 noves defuncions (un confirmat per PCR i 2 per vincle epidemiològic), la qual cosa eleva a 1.384 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per coronavirus: 207 a la província de Castelló, 484 a Alacant i 693 a la província de València.

Des de l’última actualització de dades, s’han registrat 16 altes més en personal sanitari, la qual cosa eleva a 2.043 les altes. El nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 642.

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus han sigut 250.633. de les quals 166.299 han sigut a través de PCR i 84.334 a través de test ràpid.

Decisions a nivell general de la reunió de Sánchez amb tots els presidents autonòmics

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat als presidents autonòmics aquest diumenge la intenció del Govern d’eliminar les franges horàries per a realitzar determinades activitats en els nuclis de població de fins a 10.000 habitants, com ve ocorrent en els que tenen 5.000 o menys.

Fuentes dels governs autonòmics han confirmat a Efe que Sánchez ha comunicat aquesta mesura als seus homòlegs de les comunitats autònomes en la reunió setmanal que mantenen per videoconferència per a seguir l’evolució del *coronavirus i les mesures de desescalada que entraran en vigor aquest dilluns.

L’establiment de franges horàries per a realitzar activitats va entrar en vigor el 2 de maig amb la finalitat de regular determinades activitats, com les eixides de xiquets, majors i esportistes, en tot el territori, a excepció dels municipis de menys de 5.000 habitants.

El d’aquest diumenge ha sigut la primera trobada de Sánchez amb els presidents autonòmics després d’avançar que demanarà una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma i després de les crítiques de la Comunitat de Madrid per la decisió de l’Executiu de mantindre aquesta regió en la fase 0 de la desescalada.

La reunió s’ha produït en la vespra de l’extensió de la fase 1 al territori íntegre de 14 comunitats, que engloba el 70% de la població, i l’activació de la fase 2 en quatre illes, de Canàries i Balears.

A la reunió han assistit la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina *Darias; i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Per part seua, el director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que “la major part” dels municipis de fins a 10.000 habitants es troba en una “situació molt favorable”, per la qual cosa creu que la flexibilització de les condicions no originarà “cap problema”.

No obstant això, ha subratllat que les comunitats autònomes haurien d’estar alerta i prendre mesures “si es detecta algun nou brot de covid-19 en aquests municipìs”.

En roda de premsa en la Moncloa, Simón ha plantejat que l’evolució de l’epidèmia “va permetent” una major flexibilitat en les mesures de contenció, especialment en els municipis de menys de 10.000, que “han sigut en general menys afectats per l’epidèmia que les grans ciutats”, on les condicions i els riscos de transmissió són diferents.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia