El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha instat a la “unitat fora de visions partidistes” i a “continuar avançant en la coparticipació i la cogobernança entre Govern, comunitats autònomes i municipis” per a fer front a la pandèmia.  Puig ha fet aquestes declaracions després de participar en el Consell de Política Territorial del PSOE celebrat telemàticament aquest dilluns i convocat pel secretari general del partit i president del Govern, Pedro Sánchez, segons informa el PSPV en un comunicat.Per a Puig, la unitat dels grups polítics, socials i econòmics ha d’estar “per damunt del partidisme” i durant la trobada ha assenyalat la necessitat de prioritzar “la salut i l’autoprotecció col·lectiva”.

Sobre la reunió, ha indicat que s’ha tractat d’una trobada per a “posicionar el paper del Partit Socialista” i ha destacat que la voluntat del PSOE és “posar-se a la disposició del conjunt de la societat” i abandonar les visions “electoralistes i partidistes”, una actitud que, per a Ximo Puig, “haurien de tindre tots els partits en aquests moments”.

També ha assenyalat la necessitat de “continuar arribant a acords entre empresaris, sindicats i governs” per a impulsar la reactivació econòmica i social, alguna cosa que, per al *president de la Generalitat, serà necessari fer també “amb el suport europeu”.

Respecte als mecanismes de finançament de les comunitats autònomes, durant la reunió ha plantejat “la corresponsabilitat fiscal, que és un element clau perquè, quan es faça el repartiment dels 16.000 milions d’euros destinats a les comunitats, es tinga en compte també l’esforç fiscal que fa cadascuna i les diferències de la renda per càpita”.

“Tot això ha de fer-se en un espai de cooperació federal”, ha subratllat Puig, qui ha agraït que “en aquest temps hi haja hagut coparticipació” i ha destacat la necessitat de “avançar en la cogobernança entre el Govern d’Espanya, les comunitats autònomes i el teixit municipal, que ha de tindre els recursos necessaris per a fer front des de la proximitat a les conseqüències de la pandèmia”.

A més, ha defensat que la llibertat d’expressió i la democràcia “són fonamentals i s’han de preservar” però ha indicat que s’ha d’actuar sempre “tenint en compte les limitacions d’aquesta situació”: “És fonamental que en democràcia se sàpia combinar l’exercici dels drets i llibertats amb la seguretat sanitària”.

Segons el PSPV, el president de la Generalitat ha assenyalat durant la reunió la necessitat que els joves “tinguen esperança” i per això ha afegit que ha d’haver-hi per a ells “un horitzó de futur”, ha instat a una “aliança intergeneracional” i ha considerat “fonamental” que no apareguen “certes actituds” contra els majors.

Reunió amb conselleria de Sanitat

D’altra banda, Ximo Puig, també ha mantingut aquest dilluns una reunió per videoconferència amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a analitzar la situació de la pandèmia de coronavirus i la desescalada en la Comunitat Valenciana.

Dades actualitzades sobre casos de Covid-19

Durant les últimes 24 hores s’han produït 63 noves altes de pacients diagnosticats de coronavirus, una xifra que triplica al nombre de nous casos positius detectats. Per tant, amb aquestes noves altes s’eleva a 9.970 el nombre de persones que ja han superat la malaltia en tot el territori (1.368 a Castelló, 3.662 a Alacant i 4.940 persones a la província de València). Suposen ja el 70% del total de casos positius

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest diumenge s’han detectat 21 nous casos a través de PCR que eleven a 10.914 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies:

· 0 a Castelló. Total: 1.486

· 8 a Alacant. Total: 3.802

· 13 a València. Total: 5.622

· 4 desplaçats (no nous)

El nombre de positius per test ràpid és de 3.810.

De tots els casos positius detectats, es troben actius en aquests moments 3.366, la qual cosa suposa només el 22,8%.

Hui dia, hi ha 359 persones ingressades en hospitals de la Comunitat Valenciana (29 a Castelló, 107 a Alacant i 223 a València). En les UCI hi ha 59 pacients ingressats (5 a Castelló, 32 a Alacant i 22 a València).

Des d’ahir s’han produït 4 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.388 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per coronavirus: 210 a la província de Castelló, 485 a Alacant i 693 a la província de València.

El nombre d’altes de professionals sanitaris és de 2.027 i el nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 658.

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus han sigut 253.121 de les quals 168.222 han sigut a través de PCR i 84.899 a través de test ràpid.

Nou material sanitari

La càrrega de dos avions que han aterrat aquest cap de setmana a Saragossa i Madrid, respectivament, arriba aquest dilluns al centre logístic de València amb material sanitari per a la Comunitat Valenciana. Es tracta dels vols vint-i-tresé i vint-i-quatré noliejats en el marc de l’Operació Ruta de la Seda.

El primer d’ells, que va aterrar a Saragossa el dissabte, transporta 700.000 guants, i el segon, que va arribar a Madrid el diumenge, 10.000 bates i 90.000 màscares FFP2.

En total, ja s’han adquirit 652,4 tones dels següents productes: 20,7 milions de màscares, 11 milions de guants, 1,3 milions d’equips EPI de protecció, 700.000 ulleres de protecció, 20.000 termòmetres, 310.000 bates, 100.000 test ràpids, 336.000 capells quirúrgics i 200.000 calces.

 
Imprimir article
Comenta aquesta notícia