El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va destacar aquest dilluns que “el Consell reclama permanentment al Govern central els 1.325 milions per l’infrafinançament i que la reforma del sistema contemple una compensació pel deute històric acumulat”.

“Cada vegada que parle amb el Ministeri, pose de manifest la situació de la Comunitat Valenciana. Som l’autonomia pitjor finançada i així i tot estem fent un esforç augmentant la inversió per càpita en serveis socials, especialment en Sanitat, per a acostar-la a la mitjana de les comunitats autònomes”, va indicar Soler.

“Ara el dèficit es genera no per la mala gestió, ni pel balafiament, ni la corrupció; sinó per la inversió en serveis bàsics fonamentals. Volem que se’ns compense per la part del deute que té el seu origen en l’injust model de finançament que castiga a la Comunitat Valenciana, la resta l’assumirem, perquè va ser generat pels representants dels valencians triats lliurement”, va afirmar el conseller.

Vicent Soler va realitzar aquestes declaracions en la seua compareixença en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, que va tindre lloc aquest dilluns en l’hemicicle del Palau dels Borja per a permetre el distanciament dels diputats i diputades.

“La ministra d’Hisenda és conscient que és necessari reformar el sistema de finançament autonòmic i en diverses ocasions ha posat de manifest que les diferències que genera entre les comunitats autònomes en recursos per habitant no són raonables”, va assenyalar Soler.

“És més, en nombroses ocasions ha reconegut que la Comunitat Valenciana està infrafinançada. Ho va fer a l’octubre de 2019 durant la seua visita a València, però també en el Congrés dels Diputats al febrer de 2020, quan va dir que som de les més perjudicades pel model de finançament i, més recentment al maig de 2020”, va apuntar Soler.

L’infrafinançament de la Comunitat Valenciana també ha sigut reconeguda per la Airef (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal) en els seus estudis.

“Es tracta de passos positius, ja que l’anterior Executiu mai va ser tan explícit en el seu reconeixement de la nostra situació. Però no ens conformem. A més de reconéixer la situació, volem també fets i així li ho hem fet saber al Govern central en les nostres trobades”, va expressar el conseller d’Hisenda.

Soler va assenyalar que “l’infrafinançament impossibilita la conseqüència dels objectius de dèficit i contribueix a augmentar el volum de deute de la Comunitat Valenciana, fins i tot gastant per davall de la mitjana”.

“La prioritat del Consell és garantir i millorar la qualitat dels serveis públics dels cinc milions de valencianes i valencians, i per a això el que hem estat fent és tractar de convergir amb la mitjana en despesa pública”, va manifestar el conseller.

“D’aquesta forma, la despesa en serveis públics fonamentals és el responsable del 44% del volum de deute regional des de 2002”, va lamentar Soler.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia