La reintroducció de l’activitat quirúrgica programada ha de fer-se de manera escalonada i segura, però la seua progressiva represa és essencial atés que “el retard d’una cirurgia pot condicionar el pronòstic d’algunes malalties” i “s’ha comunicat un augment de la morbimortalitat peroperatòria dels pacients quirúrgics amb infecció per COVID-19”. Així ho assenyala un document tècnic de recomanacions per a la programació de cirurgies durant la transició de la pandèmia, publicat pel Ministeri de Sanitat.

Aquest document ha sigut elaborat per un grup de treball compost per experts de l’Associació Espanyola de Cirurgians (AEC), la Societat Espanyola d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor (SEDAR), la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH), la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) i l’Associació Espanyola d’Infermeria Quirúrgica (AEEQ) i ha estat coordinat per la Subdirecció General de Qualitat Assistencial i Innovació, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries i la Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat.

L’objectiu d’aquest text és servir de guia als hospitals perquè elaboren els seus protocols locals de cara a reintroduir l’activitat quirúrgica programada als hospitals.

El document indica que és important avaluar de manera contínua les condicions epidemiològiques de la població on es troba el centre hospitalari i, per tant, el risc d’infecció de pacients i professionals. També estableix que és necessari crear circuits NO-COVID-19 per a la realització de les intervencions quirúrgiques.

El mateix document tècnic estableix les recomanacions per al disseny del circuit d’atenció quirúrgica programada entre les quals destaca la reducció de les consultes presencials i la restricció del nombre de visitants. S’inclou així mateix com realitzar el despistatge d’infecció activa de pacients previ al procediment quirúrgic programat així com la manera de prioritzar les cirurgies.

El text compta amb un apartat específic per a la protecció general dels professionals en el qual es recorda la importància d’extremar les mesures d’higiene de mans, la distància social amb pacients i companys de treball així com l’ús del EPI corresponent quan s’atenga pacients sospitosos de coronavirus.

A més, en el capítol que recull la informació a pacients i familiars, el protocol subratlla la importància d’enfortir-la en aspectes com per exemple sobre els riscos i beneficis de sotmetre’s a la intervenció, sobre la base de les seues comorbilitats, condicions del centre i característiques de la intervenció. Així mateix es ressalta que el pacient ha de ser informat de la importància que adquireix en la seua situació mantindre les mesures bàsiques per a evitar el contagi abans, durant i després de la intervenció.

I, respecte al consentiment informat es posa l’accent que s’ha d’informar el pacient dels riscos específics de la seua intervenció així com del de contagi i complicacions derivades de possibles infeccions nosocomials i especialment de la COVID-19. Aquest apartat ressalta el paper essencial de l’educació sanitària dels pacients hospitalitzats i els seus acompanyants en aquest moment.

A través del següent enllaç es pot accedir al document complet: 200517-DOCUMENTO_CIRUGIA-FINAL_(2).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia