Les màscares seran obligatòries en els espais tancats dins d’escassos dies. Així mateix, a més d’en el transport públic, també seran obligatòries al carrer on no es puga guardar el distanciament social de dos metres.

Aquesta mesura ha sigut acordada en el si del Consell Interterritorial de Salut.

L’ús de les màscares quedarà regulat en una ordre ministerial que es publicarà en els pròxims dies.

No obstant això, Quina és l’adequada per a cadascun de nosaltres?

Aquestes són les màscares que s’han de posar, atés l’estat de salut o a l’ambient en el qual treballa:

– PERSONES SANES / MÀSCARES HIGIÈNIQUES

Són les que han d’usar les persones sanes. Són un complement a les mesures de distanciament físic i higiene recomanades pel Ministeri de Sanitat en el context de la pandèmia de la COVID-19.

Cobreixen boca, nas i barbeta i estan proveïdes d’un arnés que envolta el cap o se subjecta en les orelles. Solen estar compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús.

Si són reutilitzables, el fabricant indicarà el nombre màxim de rentades. Les no reutilitzables han de ser eliminades després del seu ús recomanat.

Se sol recomanar no usar la màscara durant més de quatre hores.

Aquest producte no és un Equip de Protecció Individual (EPI) ni un producte sanitari.

– PERSONES MALALTES / MÀSCARES QUIRÚRGIQUES

Recomanades per a aquelles persones que hagen resultat contagiades, tinguen símptomes o siguen positives asimptomàtiques.

S’usen en ambients clínics i limiten la transmissió d’agents infecciosos perquè estan dissenyades per a filtrar l’aire exhalat.

Per tant, la seua missió és protegir als qui estan al voltant del portador evitant la dispersió vírica en esternudar, tossir o parlar.

Ha de comptar amb un mecanisme que permeta cenyir-la estretament sobre nas, boca i barbeta.

La duració depén del fabricador i, també, per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de quatre hores.

– PERSONES EN CONTACTE AMB EL VIRUS / MÀSCARES EPI

Recomanada només per a persones en contacte amb el virus, així com per a grups vulnerables i sempre sota prescripció mèdica.

De venda en farmàcies i establiments especialitzats, serveixen per a crear una barrera entre un risc potencial i l’usuari, filtrant l’aire inhalat i evitant l’entrada de partícules contaminants en l’organisme.

En funció del grau de protecció poden ser de tipus FFP1, FFP2 i FFP3. Els filtres que contenen contra les partícules també poden ser de tres tipus: P1, P2 i P3.

Per a la protecció contra la COVID-19 es recomana l’ús de màscares EPI FFP2.

La duració també depén del fabricador i se sol aconsellar no usar durant més de quatre hores.

-XIQUETS/MÀSCARES HIGIÈNIQUES

Si les utilitzen, a partir de 3 anys han de ser higièniques. Existeixen tres talles, concordes a cada rang d’edat, entre els 3 i els 12 anys. Si són positius per COVID-19, amb símptomes o asimptomàtics positius han d’usar preferentment quirúrgiques o higièniques amb especificació UNE.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia