La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, va anunciar aquest dimarts la contractació de 1.210 professionals per al seguiment de contactes de casos positius de coronavirus a través d’Atenció Primària. L’objectiu és aconseguir la major traçabilitat de tots els contagis que es produïsquen al llarg del procés de desescalada.

En aquest sentit, va explicar que s’incorporaran 600 professionals d’Infermeria, 334 auxiliars d’Administració, 185 zeladors i zeladores i 91 tècnics i tècniques en Cures Auxiliars d’Infermeria.

D’altra banda, va donar a conéixer que la Comunitat Valenciana no demanarà aquesta setmana el passe a la fase 2 del procés de desescalada. Segons va comentar Barceló, “ha sigut una decisió molt meditada, adoptada per prudència, ja que la nostra principal obligació és protegir la salut dels valencians i valencianes”.

Per part seua, la subdirectora general d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, *Hermelinda Vanaclocha, va explicar que la raó principal que ha motivat la presa d’aquesta decisió és l’augment de l’índex de reproducció bàsic, que ha passat de 0,66 a 0,85.

“Aquest augment s’ha registrat amb la passada dels deu primers departaments a la fase 1, per la qual cosa creiem convenient estudiar l’evolució que es produïsca amb la passada dels 14 departaments restants”.

Obertura progressiva dels centres d’atenció primerenca amb assistència presencial i voluntària de menors en sessions individuals establides

Per part seua, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit l’obertura progressiva dels centres d’atenció primerenca (CAT) després del seu tancament per l’estat d’alarma decretat el mes de març passat per la COVID-19, amb les mesures d’higiene i protecció necessàries per a preservar la salut i el benestar de les persones usuàries, així com de les i els treballadors dels centres.

Una resolució elaborada per la Conselleria estableix els protocols, mesura preventives i coordinació per a l’obertura progressiva dels centres d’atenció primerenca de la Comunitat Valenciana abans de l’últim dia de la fase 1.

D’aquesta manera, en primer lloc s’avaluarà de manera individual la capacitat de retorn dels xiquets i xiquetes usuaris, tenint en compte l’assistència voluntària i la situació biopsicosocial també de la família.

Així, s’acordarà un mínim de sessions individuals que es complementaran amb teràpies ‘online’ i atenció domiciliària per a aquells xiquets i xiquetes que el seu desplaçament al CAT puga suposar un risc greu per a la seua salut.

La direcció de cada centre serà l’encarregada d’elaborar un pla d’atenció on s’establisquen, de manera detallada, els dies d’atenció presencial i els horaris acordats per a evitar que en les entrades i eixides es puguen produir aglomeracions.

Respecte a les mesures adoptades en matèria de seguretat i higiene, es procedirà al condicionament dels diferents espais amb l’objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat de 2 metres.

En entrar la persona usuària en les instal·lacions del CAT, es desinfectarà el calçat i les rodes del carro i les mans amb solució hidroalcohòlica i, a més, se’ls prendrà la temperatura, restringint el seu accés si té o supera els 37,5 graus.

En la sala d’espera no podrà romandre més d’una persona acompanyant per xiquet o xiqueta i sempre mantenint les recomanacions d’higiene i garantint les mesures de distanciament interpersonal.

Així mateix, es realitzarà neteja i desinfecció els dies de funcionament del servei, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents, garantint una ventilació adequada de totes les dependències.

Respecte als i les professionals, la disposició dels llocs de treball, l’organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i d’aquestes respecte a les usuàries.

Quan no siga possible, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció previst en cada fase per a la mena de servei de què es tracte.

En la planificació de les transicions establides per la Conselleria per als centres d’atenció diürna, recursos residencials i serveis ambulatoris comptaran, excepte indicació contrària, amb aquells efectius que hagueren sigut reassignats i que es reincorporaran als seus llocs ordinaris.

Queden exceptuades de la incorporació a l’atenció presencial les persones amb pluripatologies per a les quals el contagi per COVID-19 puga suposar un greu risc, així com les dones embarassades. En aquests casos concrets s’adaptarà el lloc de treball a unes funcions que no requerisquen atenció al públic o a funcions de treball telemàtic.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia