(EFE) El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha avançat aquest dimecres que votarà no a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma perquè el Govern ha preferit pactar amb Cs abans que arribar a un acord amb la formació.

“Per la dignitat de cinc milions de valencians votarem rotundament no a la pròrroga de l’estat d’alarma”, assenyala Baldoví en un vídeo publicat en Twitter.

En el vídeo, el diputat de Compromís ha insistit que les reivindicacions de la seua formació a favor de més finançament per a la Comunitat Valenciana són de “justícia” per a fer front a la crisi sanitària i social.

“Votarem no i instem a Sánchez a rectificar”, ha dit Baldoví en la xarxa social.

Posteriorment, Baldoví ha expressat la seua “decepció” amb el Govern durant el debat en el Congrés sobre la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma que, a diferència de les quatre anteriors, aquesta vegada Compromís no recolzarà. Així, el portaveu de Compromís en el Congrés ha acusat aquest dimecres al Govern d’haver faltat el respecte als valencians per negar-los un fons de finançament i, no obstant això, haver pactat amb els qui li neguen “el pa i la sal” i “blanquegen a la ultradreta”.

El diputat valencià ha recriminat al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que haja sigut capaç de negociar les eleccions basques i no ho haja fet per a anivellar a les regions pitjor finançades perquè tinguen els mateixos recursos que la mitjana.

Ha subratllat que tots els anys es queden 811 milions d’euros fora del pressupost de la sanitat valenciana, perquè l’Estat no transfereix els recursos que necessita el sistema sanitari de la seua comunitat.

“No parle de diners, parle de sanitat, de vida, d’oportunitats”, ha recalcat Baldoví, que ha puntualitzat que els hospitals valencians “no es paguen amb l’aire” i ha defensat que la seua demanda és “raonable” i “justa” i el Govern “ho sap”.

Ha advertit a Sánchez que no intente ara ficar-los en el “vagó d’aquesta dreta irresponsable i histriònica”, perquè “ningú pot dubtar” de la responsabilitat i lleialtat del seu partit.

“Però aquesta vegada -ha dit-, Compromís votarà no, rotundament no, perquè el nostre compromís és amb les persones a les quals volem representar i perquè aquest Govern ha faltat el respecte a cinc milions de valencians”.

Sánchez demana disculpes pels errors i unitat per a “culminar la victòria”

Per part seua, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha conclòs la seua primera intervenció en el debat sobre la pròrroga de l’alarma demanant disculpes pels errors comesos, agraint la labor de tots els responsables públics i reclamant unitat per a “culminar” la “victòria” contra el coronavirus.

“Hem parat junts al virus, hem de culminar amb unitat aquesta victòria i hem d’emprendre també units la reconstrucció social i econòmica del país, ha dit Sánchez en aquest últim missatge per a reclamar el suport per a una cinquena pròrroga, per al qual encara no se sap si compta amb els vots suficients.

Ha enviat un mateix missatge de reconeixement i agraïment als seus rivals polítics i als responsables d’altres administracions i ha assegurat que “més enllà” de les diferències o del “soroll de fons” tots han treballat “braç a braç” amb el mateix desig de salvar vides i servir al país en la situació “més adversa” que es podia imaginar.

Ha subratllat així el seu reconeixement a tots els responsables públics als quals els ha tocat viure aquestes “setmanes terribles” des d’un lloc de comandament i des de “l’arena de la gestió directa”.

També ha agraït la labor de tots els representants de tots els partits en tots els territoris i totes les escales de l’administració.

A tots ells els ha traslladat la seua “comprensió” pels errors que han pogut cometre “donada la complexitat i el dramatisme de les decisions”, la “urgència” de les mesures i les dificultats de trobar a temps els recursos imprescindibles.

I tot seguit ha demanat ell disculpes pels “errors propis” dictats sempre, ha subratllat, per la “urgència dels temps, la penúria en els recursos i l’excepcionalitat i l’absència de precedents”.

Per aquest motiu, ha reconegut la gestió de tots “amb el mateix èmfasi” amb el qual recolza la gestió del seu Govern.

I ha assenyalat que, en qualsevol cas, “no hi ha satisfacció possible” de la gestió en aquesta crisi en la qual s’han perdut milers de vides i en la qual qualsevol balanç és “de pesar”, per a recordar que com a tot el país estiga en fase 1 declararà dol oficial i hi haurà un homenatge a les víctimes quan s’arribe la “nova normalitat”.

Pedro Sánchez, que en un altre moment de la seua intervenció ha advertit a tots de la “irresponsabilitat” i l'”error absolut” que suposaria no aprovar aquesta, pròrroga ha subratllat que “la unitat és la força més poderosa” perquè “ha salvat milers de vides” i és necessari que s’estenga també al “front econòmic i polític” per a salvar també empreses i ocupacions.

“Ara estem immersos en la crisi però no ens deixarem portar per aqueixa paüra, la superarem des de la unitat”, ha insistit el cap de l’Executiu.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia