La Generalitat Valenciana ha previst destinar en 2020 prop de 30 milions d’euros per a la rehabilitació i reforma d’edificis i habitatges. Prop de 25 milions d’euros es corresponen a ajudes per a la millora de la conservació i accessibilitat en edificis -0,5 milions per a la millora de l’eficiència energètica-, totes dues línies dins del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, cofinançades pel Govern central i l’Executiu autonòmic. Les subvencions cobriran, en el cas del Pla Estatal, fins a un 85% del pressupost total protegible segons la baremació obtinguda.

D’altra banda, les ajudes del Pla Renhata, que es convoquen per quart any consecutiu, s’emmarquen dins de les polítiques que impulsa la Generalitat dirigides a millorar les condicions dels habitatges d’ús habitual i permanent i que, en aquesta edició, i davant la situació generada per la crisi de la COVID-19, pretenen ser un revulsiu per a sectors paralitzats per la crisi econòmica.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha detallat que des de 2017 més de 2.000 famílies s’han beneficiat de les ajudes del Pla Renhata, “una eina de col·laboració públic-privada” que, segons ha recordat el cap del Consell, “amb la qual s’ha mobilitzat una inversió de prop de 18 milions d’euros i s’han creat o mantingut 1.200 llocs de treball”.

“En aquesta nova edició -ha continuat Puig- es duplica la dotació pressupostària”, que aconsegueix els 5 milions d’euros, “es flexibilitza i agilita el procés de reforma, gràcies a l’avanç de la quantia econòmica per part de la Generalitat”, i s’introdueixen nous criteris de sostenibilitat “per a fomentar la gestió sostenible, l’estalvi d’aigua o la climatització dels habitatges”.

En la passada convocatòria del Pla Renhata es van resoldre positivament el 100% de les peticions que complien els criteris, la qual cosa va suposar que, en 2019, un total 616 famílies es van beneficiar d’aquestes ajudes, dotades amb un pressupost global d’1.842.331,84 euros.

Novetats

El Pla Renhata està destinat a la reforma de cuines i banys i també a l’adaptació de l’habitatge de persones amb diversitat funcional i, en aquesta edició, també se subvencionaran les instal·lacions de domòtica associades a la millora de l’accessibilitat per a persones en situació de dependència, amb mobilitat reduïda i amb diversitat funcional.

Aquest Pla, finançat exclusivament per la Generalitat Valenciana, comprén ajudes que, segons ha assenyalat el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, “són molt importants de cara a la fase de reconstrucció i, sens dubte, serviran per a millorar les condicions de vida de les persones i per a estimular el sector de la construcció i de la ceràmica”.

Les ajudes es poden sol·licitar telemàticament fins al pròxim 30 de juny, encara que aquesta última data es veurà ampliada en funció dels dies que romanga decretat l’estat d’alarma.

Per a aquesta edició s’han inclòs en el Pla *Renhata criteris de sostenibilitat, que puntuaran en la baremació per a poder optar a una subvenció més elevada, i que aconseguiran en aquest cas fins al 50% del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es contemplen està l’ús de fusta, tant per a portes com mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC o derivats de la fusta les emissions de formaldehid de la qual estiguen per davall del 50% del límit establit; ús d’aixeteries d’obertura sempre en fred o d’obertura en dues fases i dotades d’airejadors o perlitzadores; instal·lació de cisternes de doble descàrrega; utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental tipus I, tant per a parets com sòl, entre altres.

Com a resultat de les consultes de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a diferents col·lectius, una altra de les novetats és la subvenció de la instal·lació de sistemes integrats de domòtica per a millorar l’accessibilitat i l’autonomia en l’ús de l’habitatge de persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

Tal com figura en l’ordre de les ajudes -que publica el DOGV- es tracta de subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, la posada en marxa dels mateixos de manera conjunta i la realització d’activitats a distància; els sistemes d’activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres a l’interior de l’habitatge per a informar visualment de l’estat de la persona dependent i els sistemes de detecció i alarma d’incendis.

En aquesta edició podran optar a aquestes ajudes tant les obres ja finalitzades, és a dir, realitzades amb anterioritat a la publicació de les ajudes, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades, és a dir, que estiguen en projecte o en curs en el moment de la sol·licitud amb un termini màxim de sis mesos, comptats a partir del 15 de maig.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia