El Butlletí Oficial de l’Estat (B.O.E) publica aquest dissabte el reial decret que estableix la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que conclourà el 7 de juny, així com l’autorització del Congrés dels Diputats a aquesta última extensió. Les últimes actualitzacions del B.O.E. es poden consultar en el següent enllaç: https://www.boe.es/boe/dias/2020/05/23/

El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres el decret que regula les condicions d’aquesta nova pròrroga, que portarà l’estat d’alarma fins al 7 de juny. Durarà quinze dies i no el mes que a priori va voler el Govern.

El text d’aquesta última ampliació del termini incorpora diverses novetats. Des del moment en què entre en vigor, a partir del pròxim dilluns, ja no hi haurà quatre autoritats delegades per a la gestió de la crisi sanitària, sinó una, el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Les comunitats autònomes tindran un paper més decisiu en les mesures a aplicar durant la “desescalada”, ja que el Govern podrà acordar conjuntament amb cadascuna d’elles la modificació, ampliació o restricció de les actuacions i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, entre altres àmbits, per a adaptar-les millor a l’evolució de l’emergència sanitària.

A més, recull que en els territoris en fase 2 les administracions educatives podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials en l’àmbit educatiu no universitari.

També alça la suspensió dels terminis administratius l’1 de juny i dels terminis processals el 4 de juny.

El Congrés dels Diputats va validar dimecres passat la nova pròrroga de l’estat d’alarma, que es va activar inicialment per reial decret el 14 de març i conclourà, de no mediar una nova extensió, a les 00.00 hores del 7 de juny.

Va tirar avant amb marge de 15 vots, en obtindre 177 “sí” -els del PSOE, Unides Podemos, Cs, PNB, Més País, Coalició Canària, PRC i Teruel Existeix, el menor suport en les cinc pròrrogues votades. Els “no” van ascendir a 162.

La quarta extensió del període d’aplicació de l’estat d’alarma va obtindre 178 vots a favor, i la tercera 269 vots.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia