(EFE) Les activitats permeses en la fase 1 de la desescalada de les mesures de confinament pel coronavirus s’han incrementat després de la publicació de diverses ordres dissabte passat i les modificacions prèvies ja aprovades el 16 de maig. La seua vigència es posarà en marxa dilluns que ve, 25 de maig.

La fase 1 permet una major mobilitat als ciutadans i determina la reobertura de nombroses instal·lacions i serveis, encara que amb restriccions. Les principals mesures, publicades en el BOE i recollides a més en una guia publicada per l’Executiu, són les següents:

POBLACIÓ AFECTADA

– Aquest dilluns estarà en fase 1 el 53% de la població: la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana, Toledo, Ciudad Real, Albacete, Màlaga, Granada, Lleida, Girona, Barcelona i el municipi de Totana (Múrcia) se situaran en aquesta fase.

– Les mesures afecten a tota la població dels territoris amb l’excepció de les persones que presenten símptomes, estiguen en aïllament domiciliari o quarantena per un diagnòstic per COVID-19 o ser contacte estret.

– Les persones vulnerables podran fer ús de les noves condicions sempre que la seua condició clínica estiga controlada i baix rigoroses mesures de protecció.

MESURES SOCIALS

Les franges horàries per a passejos de menors de 14 anys i activitat física d’adults continuen vigents en la fase 1, però les comunitats podran retardar-les o avançar-les dues hores.

– Els menors de 14 anys podran eixir acompanyats de tots els adults amb els quals convisquen i els passejos es podran realitzar en grups de fins a 10 persones.

– Per regla general, circulació de grups d’un màxim de 10 persones en la mateixa província, respectant la distància de dos metres i higiene de mans. No hi ha límit d’integrants del grup si les persones són convivents.

– Vetles amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o 10 persones en espais tancats.

– Assistència a llocs de culte sempre que no se supere un terç del seu aforament.

MESURES LABORALS

– Sempre que siga possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball. Per als quals vagen als seus centres, s’hauran d’adoptar les mesures necessàries per a complir les mesures d’higiene i/o prevenció per als treballadors.

– Garantir disponibilitat de gels hidroalcohòlics, substituir la petjada en el fitxatge per un altre sistema o desinfectar el dispositiu i quan no puga garantir-se la distància de seguretat interpersonal assegurar equips de protecció adequats al nivell de risc.

– Si hi ha símptomes, col·locar al treballador màscara i contactar amb el telèfon habilitat o centre de salut, havent d’abandonar el seu lloc de treball fins que la seua situació mèdica siga valorada per un professional sanitari.

– Ajustos horaris en entrades i eixides per a evitar concentracions.

SERVEIS SOCIALS

– Obertura de tots els centres recollits en el Catàleg de Referència de Serveis Socials, per a atendre de manera presencial a aquells ciutadans que el necessiten, especialment serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i atenció diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.

COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS

– Obertura de locals amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats. En el cas de superar aquest límit, hauran de fitar l’espai que es reòbriga al públic ajustant-se a aquest llindar, amb els requisits següents: 30% de l’aforament total en els locals comercials, en cadascuna de les seues plantes; distància mínima de dos metres entre clients i horari d’atenció prioritari per a majors de 65 anys.

– En el cas d’establiments dins de parcs o centres comercials, es permet la reobertura amb les mateixes condicions de superfície que la resta d’establiments i locals, sempre compten amb accés directe i independent des de l’exterior del parc o centre comercial.

– Podrà haver-hi rebaixes, sempre respectant les mesures de seguretat i higiene i evitant aglomeracions. Hauran de cessar immediatament les accions comercials o de promoció si resultara necessari.

– Concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i els centres de jardineria i vivers de plantes podran reobrir al públic, preferentment mitjançant la utilització de la cita prèvia.

– Es podran obrir mercats a l’aire lliure, amb una limitació al 25% dels llocs habituals i afluència inferior a un terç de l’aforament habitual.

– Estan permeses les obres en edificis.

HOSTALERIA I RESTAURACIÓ

– Terrasses a l’aire lliure amb el 50% de les taules, amb una ocupació màxima serà de 10 persones per taula o agrupació de taules.

– Neteja i desinfecció entre un client i un altre, *mantelerías d’un ús i dispensadors de gels.

– Es fomentarà el pagament amb targeta i s’evitarà l’ús de cartes de menú.

EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT

– Obertura de col·legis i universitats per a la seua desinfecció, condicionament i funcions administratives.

– Els llocs d’atenció al públic disposaran de mesures de separació entre els treballadors dels centres educatius i els usuaris.

– Obertura dels laboratoris universitaris i entitats vinculades a activitats d’investigació científica i tècnica, desenvolupament i innovació en tots els camps.

– Congressos i esdeveniments amb un màxim de 30 assistents i mantenint la distància física de dos metres.

– Es podran reobrir les biblioteques públiques i privades per a préstec i devolució, així com lectura en sala amb aforament del 30%, però no l’ús d’ordinadors. Com a excepció, a la Biblioteca Nacional i en biblioteques especialitzades o amb fons antics, únics o exclosos de préstec, es permetrà la consulta de publicacions excloses de préstec domiciliari amb reducció d’aforament. Una vegada consultades, les obres es depositaran en un lloc apartat i separades entre si durant almenys 14 dies.

– Els museus podran obrir a un terç del seu aforament, llevat que la comunitat autònoma establisca un diferent, que haurà d’estar entre el 30% i el 50%.

– Obertura de locals per a actes i espectacles culturals, que no podran reunir en llocs tancats més de 30 persones i, a l’aire lliure més de 200 persones.

– Reobertura dels Centres d’Alt Rendiment i d’esportius per a la pràctica individual i l’entrenament mitjà en lligues professionals.

– Els clubs esportius o societats anònimes esportives podran desenvolupar entrenaments amb tasques individualitzades o en grups d’un màxim de deu persones.

– Es podran tornar a realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa en grups de fins a 10 persones.

– Es permet la caça i la pesca recreativa.

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS

– Poden reobrir els hotels i establiments turístics. Servei de restauració només per als clients. No estarà permesa la utilització de piscines o gimnasos, *spas, zones infantils, discoteques, ni salons d’esdeveniments.

– Ús d’ascensors o muntacàrregues al mínim imprescindible i l’ocupació màxima d’una persona.

– En la recepció separació de dos metres entre treballadors i clients.

MESURES D’HIGIENE DELS ESTABLIMENTS

– Neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys dues vegades al dia i dels llocs de treball després de canvi de torn.

– La distància entre venedor i client serà d’almenys un metre quan es compte amb elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

– En el cas de serveis que no permeten el manteniment de la distància, com a perruqueries, centres d’estètica o fisioteràpia, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció adequat al nivell de risc.

– Emprovadors ocupats per una persona i desinfecció després del seu ús.

MESURES EN MUNICIPIS XICOTETS

La fase 1 introdueix mesures especials en els municipis i ens locals d’àmbit territorial inferior al municipi amb menys de 10.000 habitants i una densitat de població de menys de 100 habitants per quilòmetre quadrat, sempre que el seu nucli urbà consolidat no confine un altre.

– S’eliminen les franges horàries per als passejos de menors i d’adults, que podran tindre una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis adjacents si estan en la mateixa fase.

– Es permet el contacte social entre grups de 15 persones.

– Els establiments d’hostaleria poden permetre el consum a l’interior, amb un 40 per cent de l’aforament i asseguts en taula.

– Vetles d’un màxim de 25 persones a l’aire lliure o 15 en espais tancats. La comitiva per al comiat de la persona morta es restringeix a un màxim de 25 persones.

– Es permetrà l’assistència a llocs de culte sempre que no se supere un 50% del seu aforament.

Accés a tot el document del BOE (cal llegir bé el que s’aplica per a Fase 1 i per a Fase 2): document oficial complet.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia