Un projecte de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) acaba d’obtindre una ajuda de 168.050 euros per a finançar projectes d’investigació entorn del nou coronavirus. Aquesta ajuda l’ha concedida el Fons COVID-19, llançat per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).

Aquesta investigació, el número d’expedient de la qual és COV20/00236, es troba entre els més de 100 projectes que han sigut aprovats pel ISCIII fins hui i, concretament, entre les 48 concessions de la Convocatòria d’expressions d’interés per al finançament de projectes d’investigació sobre el SARS-CoV-2 i la *COVID-19.

Està liderada pel Servei de Microbiologia de l’Hospital General Universitari d’Alacant, a través de Isabial, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

En ell intervindran persones expertes en microbiologia, biologia molecular i bioinformàtica, i comptarà amb el suport del Servei de Medicina Preventiva i la Unitat de Malalties Infeccioses (UEI).

L’objectiu principal del treball, titulat ‘Estudi del Microbioma i Viroma associats a la malaltia COVID-19’, és determinar un marcador que puga predir la gravetat de la infecció.

La hipòtesi de la qual part és que la interacció entre virus i bacteris amb el SARS-CoV-2 es dona de diferents formes en pacients lleus i greus. Per això, “s’estudiarà el microbioma i el viroma (bacteris i virus presents en la mucosa respiratòria) associats a la malaltia *COVID-19, mitjançant l’ús de les tècniques de seqüenciació massiva (NGS), per a identificar de quina manera contribueixen a l’agreujament de la malaltia i això pot obrir noves possibilitats en el pronòstic i tractament d’aquests pacients”, ha explicat el cap del Servei de Microbiologia, Juan Carlos Rodríguez.

Amb això, es podria generar un mètode de pronòstic senzill (un kit ràpid), amb el qual detectar de manera primerenca als pacients que poden evolucionar a un procés greu.

“Disposar d’aqueixa informació suposaria una gran ajuda per al facultatiu, qui podria oferir de manera precoç un millor tractament a aquests pacients, al mateix temps que permetria una millor planificació dels recursos”, ha apuntat Rodríguez.

Així mateix, el cap de Microbiologia ha posat l’accent que aquest mètode servirà de complement a les dades clíniques i estarà integrat en l’estudi general del pacient.

Projecte en sí

El projecte té una duració d’un any, encara que s’espera disposar de resultats preliminars en uns tres mesos. S’estudiaran al voltant de 1.000 mostres, entre les quals han sigut processades per a la detecció del virus SARS-CoV-2 a la província d’Alacant.

Corresponen a pacients de diferent gravetat, a més de persones sanes, que han tingut un control negatiu. Aquestes mostres procedeixen de la Col·lecció COVID-19 del Biobanc de Isabial.

En aquest punt, cal destacar que el Servei de Microbiologia ha sigut aquests mesos el laboratori de referència per als departaments de la província, exceptuant el Departament d’Elx, per a la realització de les proves de COVID-19.

Així mateix, el Servei de Microbiologia compte, des de fa uns anys, amb una línia d’investigació en seqüenciació massiva; per exemple, en bacteris multiresistents, en l’estudi del microbioma de pacients amb transferència de microbiota fecal o en la detecció del *viroma en hepatitis agudes, per la qual cosa s’està traslladant aquest coneixement a la lluita contra la COVID-19.

A més, això és possible per disposar de l’última tecnologia en seqüenciació massiva o tecnologia NGS, una tècnica que encara no està estesa en els laboratoris de Microbiologia de la província d’Alacant.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia