El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat que aquesta setmana vinent la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública presentarà la documentació per a sol·licitar que el conjunt de la Comunitat Valenciana passe a la fase 2 a partir de l’1 de juny. Al seu torn, ha plantejat al Govern central la necessitat d’abordar amb les comunitats l’adopció de mesures per a garantir la igualtat de les famílies en l’accés a les màscares.

Així ho ha avançat durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de l’onzena reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que les dades sanitàries i les recomanacions de persones expertes aconsellaven aquesta setmana consolidar la situació i no demanar la progressió a la fase 2 a partir del 25 de maig. Es va decidir “per prudència, per responsabilitat i per no anar cap endarrere en aquesta desescalada”.

No obstant això, ara, després de la bona evolució sanitària constatada aquesta setmana, a partir d’aquest mateix dilluns es presentarà la documentació per a sol·licitar que tota la Comunitat puga entrar en la fase 2 a partir de l’1 de juny.

“Així tindrem la garantia necessària per a una reactivació més robusta, més vigorosa, perquè és molt allò que ens juguem. Per això, ha afegit “anem pas a pas” i “amb prudència, amb confiança, amb responsabilitat”, ja que la Generalitat “mai serà imprudent” amb la salut de la ciutadania.

El *president ha explicat que l’evolució de la pandèmia és clarament positiva en la Comunitat Valenciana, com això de mostra que, en els últims 15 dies, han augmentat un 23% les altes, s’han reduït les persones hospitalitzades a menys de la meitat i a més el nombre de persones ingressades en les UCI són 32, una tercera part de les quals hi havia fa dues setmanes.

Respecte a la incidència en els últims 14 dies, ha subratllat que la mitjana de casos continua sent 2,5 vegades inferior a l’estatal. “Som la segona comunitat que més ha incrementat el número de *PCR: un 20% més en la setmana passada. I hem descobert un fet interessant: de les 5.300 proves realitzades entre el dijous i el divendres, només un 7% de casos van ser positius. Això ens indica que la transmissió és baixa i que som capaces d’anar detectant-la diàriament”, ha defensat.

“Si bé s’ha detectat un repunt en l’índex de reproducció del virus que ens obliga a ser prudents” la situació “és més favorable que fa dues setmanes i que la setmana passada”, ha afegit.

Puig ha defensat en la conferència de presidents i presidentes que el Govern i les comunitats autònomes han de “trobar una solució” per al cost econòmic que comporta l’ús obligatori de les màscares. “La pandèmia no pot agreujar les desigualtats. No podem deixar en hibernació el principi d’igualtat que inspira el nostre model social”, ha reivindicat.

“Hem de buscar una solució”, ha dit Puig referent a això, que ha advocat per “una corresponsabilitat d’anada i volta”. “La gent està fent un esforç per l’Estat frenant el contagi. Ara, l’Estat ha de fer un esforç per la gent en aquesta qüestió”.

El cap del Consell també ha plantejat en la reunió la necessitat de configurar un marc legal per a la reactivació econòmica que permeta donar seguretat i facilitar la inversió i la col·laboració públic-privada.

A més a més, el president ha demanat la creació d’un Centre Estatal de Salut Pública amb presència i participació de les comunitats autònomes, per a comptar amb major capacitat de reacció davant les epidèmies.

Puig s’ha mostrat partidari, d’altra banda, de mantindre l’actual marc d’estat d’alarma i d’unitat d’acció en l’últim tram de la desescalada, atés que la contenció de la mobilitat ha sigut decisiva per a frenar el contagi.

Al mateix temps, ha sol·licitat “avançar al màxim en una major capacitat de decisió de les comunitats autònomes”. En aquest punt, ha advocat per la “màxima subsidiarietat possible”, ja que en cada territori existeixen “realitats diferents”.

Sobre aquest assumpte, Puig ha precisat que el president del Govern s’ha mostrat receptiu a “descentralitzar més qüestions que no hagen de residenciar-se necessàriament en el Govern central”, com les franges horàries per a la pràctica d’activitats, l’ús de les platges o els límits provincials i per municipis.

Puig també s’ha referit a la necessitat d’avançar en un acord que implique el conjunt de la societat i als partits polítics en la recuperació econòmica de la Comunitat. En aquest sentit, ha recordat que aquest mateix dilluns començarà un procés intens amb la primera reunió de la Taula General del Diàleg Social.

Puig s’ha referit també a la importància dels treballs de la comissió parlamentària per la reconstrucció de la Comunitat i a l’estudi que ha aportat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, per encàrrec de la Generalitat, en el qual es demana “treballar junts i units per l’interés general”.

Dades actualitzades sobre afectats per coronoavirus Covid-19

La Comunitat Valenciana acumula en aquests moments 3.156 casos actius de persones amb coronavirus, la qual cosa representa el 20% del total de casos detectats des de l’inici de la pandèmia. És una xifra que pateix un descens continu gràcies a que, cada dia, les altes superen al nombre de nous casos.
En la mateixa línia, s’han registrat des de l’última actualització 54 altes, que eleven a 10.866 el total des que va començar la pandèmia en la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra suposa més del 70% de tots els casos detectats.
També continua en descens el nombre de persones ingressades als hospitals i en les Unitats de Vigilància intensiva de la Comunitat. En l’actualitat només hi ha 32 persones que requereixen UCI en tota la Comunitat, una xifra que es manté respecte a la d’aquest dissabte. Per províncies: 4 a Castelló, 18 a Alacant i 10 a la província de València. Per part seua, el nombre de malalts de *coronavirus hospitalitzats també ha experimentat un descens entre aquest dissabte i aquest diumenge. En aquests moments hi ha 216 persones ingressades, 4 menys que aquest dissabte. Per províncies: 14 a Castelló, 63 a Alacant i 139 a la província de València.
Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest dissabte s’han detectat 22 nous casos a través de PCR que eleven a 11.073 el total de positius des que va començar la pandèmia. Per províncies:
• 5 a Castelló. Total: 1.512
• 11 a Alacant. Total: 3.866
• 6 a València. Total: 5.690
• 5 desplaçats (no nous)
Des d’aquest dissabte s’han produït 3 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.412 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per coronavirus: 212 a la província de Castelló, 497 a Alacant i 703 a la província de València. Per quart dia consecutiu no es registra cap defunció a causa de *coronavirus a la província de Castelló.
El nombre d’altes de professionals sanitaris és de 2.145 i el nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 560.
El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus han sigut 289.175 de les quals 195.869 han sigut a través de PCR i 93.306 a través de test ràpid.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia