Avui, i seguint en el nostre poble de Bétera, ens fixem en el Castell.

En l’actualitat està restaurant-se i, en esta ocasió,  se li està donant la importància que té com a monument. Només mostre unes fotografies fetes anys arrere. Dites fotografies ens valdran com a record d’allò que abans era i, el dit, passarà a ser sols la mostra d’un període més o menys “opinable”.

Estic fent un seguiment fotogràfic de tot el seu procés amb el permís tant del regidor de patrimoni “passat” Joano Baudés com de l’actual Ximo Gómez, les dites fotografies les vaig passant a l’arxiu Municipal entre altres. Bé, doncs he de dir-vos que s’està descobrint “història”, com per exemple Ibera, per la qual cosa quan finalitze ho disfrutarem de segur.

Aprofitant el tema, amb el permís i agraïment a betera.com i en especial a Carmen Sorlí, des d’estes línies avui em prenc la llibertat per parlar de “persones” a les que admire i que per a mi són, “guardant les distàncies”, com el Castell, referència del nostre poble. Estes persones també ho estan sent per la seua aportació desinteressada al nostre municipi. Escarben, farolegen, busquen, rebusquen i encontren tot el que hi ha de la història antiga i actual de Bétera. Són persones a les quals admire i vos convide que vos apropeu no sols per conéixer-les amb la seua tasca, sempre aportant a la cultura i a esta societat.
Són quatre i l’ordre d’enumerar-les no significa de cap manera importància, ja que tot el que fan és per a mi important. En fi, són:

  • Joan Manuel Pons i Campos. Fill de Bétera, resident a Palma de Mallorca, professor d’història i geografia de Secundària. De sempre, involucrat en tot allò que té a veure en la història i cultura del poble de Bétera. Ha escrit alguns llibres i hi ha col·laborat en altres.
  • Amparo Domènech i Palau. Fou mestra nacional a la llarga de la seua vida professional, a més les seues inquietuds culturals i històriques per Bétera han fet que haja escrit, que jo sàpia, tres llibres tots relacionats amb Bétera: “Bétera amb el seu Patrimoni”, “Bétera un poble per a tots” i ,amb el mateix títol, altre mes recent, molt més ample i actualitzat. De sempre, col·laboradora nata en tot el que representa la tasca social i cultural del nostre poble.
  • Jorge Alonso i Berzosa. Nascut a Burjassot, casat a Bétera, Mestre i Director al Col·legi Parroquial durant pràcticament tota la seua vida professional, sempre involucrat de cap a peus “ en el poble de Bétera. Investigador i buscador de la història, fets i cultura del nostre poble, fa anys començà una tasca d’allò més complexa i interessant que fou la creació d’una pàgina Web personal amb el nom de “Centre d’Estudis Locals de Bétera”, on arreplega cada cosa que tinga relació amb el nostre poble i que està “oberta” per a poder consultar en qualsevol moment i ni vos imagineu el que ha “arreplegat” este bon home. També ha escrit uns quants llibres.
  • Ramón Asensi i Ramón. Què dir del nostre paisà i bon amic Ramón que tots no sapieu. Ha viscut i viu també per tot el que parle i tracte del poble de Bétera. De la Festa ho té tot, ja que hi ha “recorregut” a biblioteques, arxius, ha visitat i recopilat tot el que puga haver-hi de la festa. Des de les seues aritges ha comprat, a nivell particular, immensitats de diaris antics, fotografies, articles i un llarg etc. Fou fundador de la colla “Xe que burrà”. És l’ànima del que es pretén que siga el Museu al Castell. És el motor de la cria de les alfàbegues. També va escriure un llibre: “Les Alfàbegues de Bétera. Tradició i Cultura”, on arreplega una gran investigació de l’origen d’esta planta a Bétera i totes les variants que hi ha al món (il·lustrades).

Tots quatre, treballen ajudant-se i en col·laboració en molts dels seus “treballs”.
M’agradaria i, és la meua intenció, que este escrit valga com homenatge a estos quatre amics que senten la seua terra i es desviuen “per buscar” i compartir desinteressadament els seus “treballs”, en favor d’esta societat.

Text i imatge de Ximo Asensi i Alemany.

(Cal fer clic damunt cada imatge per poder ampliar-la).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia