La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica es va sumar ahir dilluns a la declaració ‘De la crisis se sale cooperando‘. Es tracta d’un document conjunt que han presentat totes les comunitats autònomes en referència a la cooperació descentralitzada i en resposta a la crisi sanitària mundial de la COVID-19.

En aquesta declaració s’acorden “propostes imprescindibles per a promoure el desenvolupament sostenible en un món complex, canviant i interdependent”. El document, fruit de l’acord i l’interés per impulsar accions conjuntes entre la Trobada Autonòmica anual celebrada a Euskadi el mes de febrer passat i la que es durà a terme a Extremadura en 2021, persegueix un objectiu comú per a les 17 comunitats autònomes i la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat que subscriuen l’escrit: situar en el centre el benestar i la vida digna de totes les persones i futures generacions.

“Les comunitats autònomes i ens locals apostem per consolidar aliances i consensos polítics i socials que permeten a la cooperació continuar invertint i contribuint a garantir un present i un futur sense deixar a ningú enrere”, expliquen en aquesta declaració que s’ha fet pública hui. “Perquè de la crisi s’ix cooperant”, conclouen, apuntant cap a una aposta decidida pel consens dins de la política de cooperació per al desenvolupament.

Davant els impactes ocasionats pel coronavirus en les diferents societats, que acceleraran sens dubte una transformació global tant a nivell econòmic, com a social i polític, des de la cooperació descentralitzada es proposa abordar els desafiaments existents des d’una perspectiva local-global, que siga coordinada i complementària. “La crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la interdependència geogràfica i entre els diversos àmbits del desenvolupament: salut, economia, protecció social, medi ambient… La visió comprehensiva de l’Agenda 2030 ens ofereix una oportunitat per a afrontar una crisi com l’actual des d’un enfocament de drets humans, tant en el nostre territori com en el pla internacional”, sosté l’acord.

D’altra banda, la cooperació descentralitzada assenyala la necessitat d’equilibrar l’urgent i l’important: “La gravetat de la situació ens obliga a prioritzar també aspectes a mitjà i llarg termini, com la revaloració dels béns públics globals, les conseqüències del canvi climàtic, o les causes de les grans migracions”.

Entre els acords reflectits en aquesta declaració conjunta, figuren els d’avançar cap a la sostenibilitat, reforçar el públic, reduir les bretxes (també la digital) i l’aposta pel local. A més, “la resposta a la pandèmia ha posat de rellevància l’aportació fonamental de les dones”, assenyalen, per la qual cosa es proposa també reforçar i l’enfocament de gènere en les polítiques de cooperació per al desenvolupament.

Finalment, aposten també per l’enfortiment de la societat civil organitzada i la seua participació en el disseny, gestió i avaluació de les polítiques públiques, “ja que des de la seua proximitat a les poblacions més vulnerables poden garantir la defensa dels seus drets i que ningú es quede enrere”, asseguren des de la cooperació descentralitzada. “La solidaritat internacional és una responsabilitat compartida i imprescindible per a garantir el futur del Planeta”, conclou l’escrit conjunt.

La cooperació valenciana, ha traslladat a la resta de CCAA una sèrie de propostes, en les quals s’està treballant de manera urgent, com la recent convocatòria d’ajudes de concessió directa amb caràcter excepcional, per un import de 500.000 euros, per a actuacions d’emergència per a fer front a la COVID-19 en països d’Àfrica Subsahariana, Orient pròxim i/o zones d’acolliment de població refugiada o desplaçada. Aquesta convocatòria, aprovada la setmana passada pel Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana, ha obert el termini de presentació de projectes que finalitzarà el pròxim 4 de juny.

Així mateix, s’han declarat d’interés general la convocatòria d’Acció Humanitària, per import de 3.400.000 euros, publicada també la setmana passada, i en la mateixa línia s’ha actuat respecte a la convocatòria de Cooperació Internacional al Desenvolupament, amb un import de més de 21,6 milions d’euros, la qual es publicarà en breu.

Al mateix temps, els convenis d’Acció Humanitària, s’han declarat especialment orientats a cobrir les necessitats generades per la pandèmia de la COVID-19, i també hi ha en marxa una iniciativa per a recolzar UNRWA (Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Pròxim) per un import de 270.000 euros.

Angulo explicarà aquestes propostes aquest dilluns a les 18 hores en el seminari virtual “De la crisis se sale cooperando”, organitzat per les comunitats autònomes i entitats locals per a reflexionar i plantejar aquestes propostes (consultar ací).

Cada comunitat autònoma manté les seues pròpies polítiques de cooperació i línies de subvencions d’ajudes i projectes. Aquesta iniciativa conjunta és un gest per a exemplificar i posar de manifest el compromís amb la solidaritat local global i el paper que les comunitats autònomes han de continuar exercint per la cooperació per al desenvolupament.

Junt amb la declaració conjunta ‘De la crisis se sale cooperando’, les comunitats autònomes també han acordat realitzar un gest conjunt de solidaritat amb les poblacions desplaçades i refugiades en situació d’especial vulnerabilitat agreujada per la crisi de la COVID-19: són els casos dels campaments saharauis de Tinduf i de les persones refugiades palestines a través d’UNRWA. Les autonomies aporten un total de 2.455.000 euros, per a aquestes iniciatives.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia