La consellera de Justicia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha donat a conéixer aquesta setmana que la Generalitat Valenciana tindrà cobertura contra incendis en qualsevol punt del territori.

En aquest sentit, Bravo ha volgut destacar que ens enfrontem a una de les campanyes contra incendis forestals més difícils de la història; per això ha presentat aquest dimarts el Pla de Lluita contra Incendis Forestals previst per a aquest estiu 2020, que comptarà amb un dispositiu de més de mil efectius de diferents organismes, coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE).

Així doncs, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències té preparat, cada dia, un dispositiu de 432 persones entre els mitjans terrestres i aeris.
A aquests se sumen els mitjans de prevenció de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica amb els seus observatoris forestals de vigilància.

Completen l’operatiu els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de *Divalterra, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments així com la Policia de la Generalitat.

D’aquesta forma, en el moment en què s’activa el Pla Especial d’Incendis Forestals, l’Agència coordina el treball de més d’un miler de professionals.

Aquest 2020, la AVSRE, que coordina aquesta campanya, disposarà de 432 professionals que inclouen 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat, que representen un total de 280 bombers o bomberes forestals disposats diàriament per a l’extinció; personal del Centre de Coordinació d’Emergències; 45 autobombes, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció) i 9 avions (7 de terra i 2 amfibis).

A causa de la incidència de la COVID-19 i a causa de les mesures de confinament, “el desplegament dels efectius de reforç d’enguany (que haguera començat en circumstàncies normals el passat 16 d’abril) s’ha traslladat al 16 de maig amb el que es mantindrà un mes més del que seria habitual, és a dir, fins al 15 de novembre i no fins al 15 d’octubre com estava previst”, ha detallat la consellera.

Unitat Satcom 2

La campanya inclou enguany com a novetat la posada en funcionament d’una nova Unitat de Comunicacions Avançada Satcom2, dotada de més capacitats tècniques via satèl·lit i que permetrà disposar d’internet de banda ampla amb tecnologia VSAT o establir una estació base mòbil de la xarxa *Comdes en aquells llocs on es declare un incendi i no hi haja cobertura d’aquesta.

“Gràcies a aquesta nova Unitat podem ampliar la xarxa Comdes a qualsevol punt del nostre territori. Els recorde que Comdes és l’acrònim de la xarxa de Comunicacions Mòbils Digitals d’Emergències i Seguretat de la Comunitat Valenciana, que és la que ofereix la Generalitat a totes les organitzacions i flotes que presten serveis de prevenció, rescat, emergències i seguretat en les tres províncies”, ha aclarit la màxima responsable de Justícia, Interior i Administració Pública.

Aquesta xarxa compta amb 174 estacions base i permet més de 1.270 comunicacions simultànies de veu i dades. A més, permet, entre altres coses, enviar imatges de l’incendi captades en temps real pels helicòpters de coordinació Víctor-0 i Víctor-1, i pels drons de l’Agència i, per tant, facilitar la presa de decisions per part del Lloc de Comandament Avançat.

La consellera ha apel·lat a la responsabilitat i col·laboració ciutadana per a evitar els incendis i també perquè s’utilitze el telèfon d’emergències 112, davant qualsevol sospita de foc, ja que “una crida a temps pot evitar un gran incendi i permet als serveis d’emergències actuar amb la celeritat desitjada en aquests casos”.

Així mateix, ha detallat que, des de l’1 de juliol i fins al 31 d’agost, el servei d’atenció de trucades del telèfon d’emergències 1·1·2 “incrementarà tant el nombre d’operadors com el de personal coordinador en un 18% més que en període ordinari”.

Bravo ha insistit en el particular d’aquest any degut a l’actual estat d’alarma per la pandèmia de la *COVID-19, i ha explicat que en l’Agència s’ha adoptat una sèrie de mesures preventives per a tot el personal que forma part de l’operatiu de vigilància i extinció d’incendis forestals.

“A més de les mesures higièniques que hem d’observar tots respecte a la rentada de mans o ús de màscares, cada lloc de treball serà desinfectat diàriament i ventilat dues vegades al dia”, ha destacat. D’igual manera, “s’evitaran els intercanvis de personal entre les unitats. Per aqueix motiu, no es realitzaran rutes de vigilància, ni es duran a terme pràctiques conjuntes que impliquen diverses unitats”, ha afegit.

Finalment, la consellera ha conclòs que les bases compartides entre mitjans terrestres i aeris “es reubicaran les tripulacions dels aeris sempre que siga possible i, en cas contrari, s’aplicaran mesures estrictes de distanciament”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia