Després de la celebració d’una reunió telemàtica entre la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, i el conseller de Política Territorial, Arcadi España, aquesta setmana s’ha acordat la col·laboració entre la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i mobilitat, i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, on duran a terme els projectes innovadors vinculats a l’obra pública i el transport públic seleccionats per la Generalitat Valenciana per a desenvolupar solucions enfront de la COVID-19.

Un d’aquests projectes, desenvolupat per la Universitat d’Alacant, ajudarà a detectar aglomeracions de persones a través d’una App per a telèfons intel·ligents.

Es tracta d’un sistema nou que detecta assenyales wifi emeses, de tal manera que permet identificar ‘telèfons intel·ligents’ amb un codi aleatori i, per tant, anònim. L’App pot funcionar amb o sense intervenció de l’usuari o usuària, la qual cosa permet conéixer el nombre de ‘telèfons intel·ligents’ amb l’app activa en un entorn de centenars de metres.

Aquest sistema detector facilita conéixer en temps real la concentració de persones i permet evitar aglomeracions permetent a l’usuari o usuària que es descarrega l’aplicació saber si ha d’esperar per a evitar excés de contacte amb altres persones i, a més, especialment, al personal que treballa en estacions de transport públic, ja que facilita la gestió de control d’afluència de persones a l’entrada i eixida de les estacions, evitant possibles situacions de contagi.

Enquestes a usuaris i usuàries de Metrovalencia per a conéixer els nous patrons de mobilitat

D’altra banda, la Generalitat ha iniciat el procés de realització d’enquestes als usuaris i usuàries de Metrovalencia per a conéixer els nous patrons de mobilitat derivats de l’actual situació de crisi sanitària i estat d’alarma pel coronavirus.

L’objectiu les enquestes és disposar d’informació suficient de les noves pautes de mobilitat dels passatgers i passatgeres a cada moment concret de l’estat d’alarma, per a analitzar en profunditat les dades i poder determinar quin tipus de polítiques s’han d’aplicar al transport públic ferroviari a la província.

Una desena de professionals entrevistaran durant una setmana a 650 passatgers i passatgeres del metre i tramvia majors de 15 anys en l’actual fase 1 de confinament, situació i nombre de qüestionaris que es repetiran quan la província o els municipis pels quals s’estén la xarxa de Metrovalencia vagen canviant de fase, ja siga a la 2 o la 3. Al final, es duran a terme 1.950 enquestes entre les fases 1, 2 i 3.

Els entrevistadors i entrevistadores, que portaran ‘telèfon intel·ligent’ d’última generació, realitzaran una senzilla enquesta d’una dotzena de preguntes, aproximadament, que tindran una duració mitjana de deu minuts en diferents estacions de metro i tramvia.

A més de les dades estadístiques habituals, com a sexe, nivell d’estudis, ocupació actual i edat, es requerirà informació sobre el motiu del viatge que, si és per qüestions laborals, s’aprofundirà sobre el sector econòmic al qual es dediquen i l’horari de desplaçaments que utilitzen per a acudir al seu lloc de treball, qüestions bàsiques hui dia i en un futur immediat, quan els territoris avancen de fase i, probablement, canvien els costums d’inici i final d’una jornada laboral, com pot ser, per exemple, l’entrada i eixida del treball de manera escalonada.

Per a conéixer més la realitat de mobilitat de les persones usuàries en els seus desplaçaments per Metrovalencia, es preguntarà pels trajectes més utilitzats, la possibilitat de transbord, el tipus de títol de transport que utilitza i a través de quin dispositiu s’adquireix o recàrrega, així com el nombre de viatges que s’han fet en l’última setmana i la freqüència d’ús que es realitza del metre o tramvia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia