El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha oferit aquest dijous a la societat valenciana un homenatge unitari a les víctimes de la pandèmia de COVID-19 i ha subratllat que la confrontació “ni salva vides ni ocupacions”. “La crispació, no és la solució”, ha afirmat.

Així, el cap del Consell ha proposat un acord de les Corts Valencianes per a consensuar els actes de memòria i homenatge que la Comunitat Valenciana farà en memòria de les víctimes. “Hem d’estar units en el dolor”, ha remarcat Puig, qui ha tingut paraules d’agraïment per a l’actitud responsable dels membres de les Corts, “que la ciutadania valenciana ha valorat”.

“Ara hem d’estar també units en la memòria d’aqueix dolor”, ha continuat el president de la Generalitat, “per a acomiadar junts a les nostres víctimes d’una manera sentida”.

Així s’ha pronunciat el cap del Consell en la sessió de control de la Cambra autonòmica, on ha recordat que “els valencians i valencianes estem patint la major crisi que hem viscut en les nostres vides” i que la Generalitat “ha donat i està aquesta donant una resposta proporcional a aquesta magnitud”.

En aquest sentit, el president ha explicat que l’Executiu autonòmic està actuant per a “reforçar l’estat de benestar valencià”, a través d’accions en àmbits com la sanitat, la protecció social o l’educació “com a blindatge a futures pandèmies, crisis i incerteses”.

A més, Puig ha recordat l’impuls per part del Consell de “un gran acord valencià per a la reconstrucció” econòmica, social i cívica “sumant totes les mirades i fent possible que tots i totes participem en aquest procés”.

Participació de diputacions i ajuntaments

El president de la Generalitat ha anunciat la convocatòria d’un espai d’acord local per a avançar, al costat d’ajuntaments i diputacions, en el disseny de polítiques de creixement econòmic i protecció social.

Així, en el marc institucional de l’Acord per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana, el cap del Consell ha avançat que la setmana pròxima es convocarà una reunió amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), els presidents de les diputacions i alcaldes i alcaldesses per a dissenyar polítiques conjuntes que contribuïsquen a impulsar l’economia i aprofundisquen en la cobertura social.

A més, en l’àmbit de la Transparència, el president Puig ha avançat que, a partir d’aquest dijous, es publicarà, per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’informe detallat de la situació del coronavirus per municipis.

Ple monogràfic

“Hem intentat fer un exercici de responsabilitat des del primer moment”, ha assegurat el màxim responsable del Consell, qui ha informat que els diferents departaments de l’Executiu autonòmic han dut a terme més de 130 actuacions enfront del coronavirus en 60 dies. “S’ha fet un esforç enorme” i “s’ha desenvolupat una acció coordinada per part del Govern valencià”, ha emfatitzat Puig.

D’altra banda, el president de la Generalitat ha proposat la convocatòria d’un ple monogràfic de les Corts per a abordar el paper de la Comunitat Valenciana en els plans de recuperació econòmica i social de la Unió Europea.

Segons el màxim responsable del Consell, Europa és “un pilar fonamental” en el procés de recuperació de la pandèmia de coronavirus i ha instat als diputats i diputades del parlament valencià a “treballar junts” davant les institucions europees.

Lluita contra el frau fiscal

En la seua intervenció en la sessió de control parlamentària, el president de la Generalitat ha informat també que el Govern valencià ha recuperat, a través de l’Agència Tributària Valenciana, 101 milions en 2019 en la lluita contra el frau fiscal.

A més, ha proposat la creació d’una agència tributària federal, amb participació de les administracions autonòmiques, que, en la seua opinió, “ajudaria a ser més eficaces en la lluita contra el frau fiscal”.

Casos actualitzats sobre Covid-19

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix a partir d’aquest dijous les dades per municipis de la incidència de coronavirus en la Comunitat Valenciana.

Les dades es publicaran en la pàgina web de la Conselleria consultar ací i s’oferirà informació del total de casos positius acumulats, diagnosticats a través de PCR i la seua taxa d’incidència. A més, s’inclourà el nombre de casos positius dels últims 14 dies i la taxa d’incidència en cada població en aquest període, mostrant així la incidència actual de la pandèmia. En aquest apartat es mostrarà també el número de morts per coronavirus en cada localitat i la taxa en funció del nombre d’habitants. D’aquesta manera, es pretén oferir una anàlisi tant diacrònica, amb les dades acumulades des de l’inici de la pandèmia, com a sincrònic, és a dir, amb la visualització de la incidència del coronavirus en l’actualitat en cada municipi.

Criteris per a la publicació de les dades

S’ha considerat com a ubicació més fiable per a visualitzar l’impacte del COVID-19 en la Comunitat Valenciana aquella que es coneix com a ubicació de risc, és a dir, la que figura en l’enquesta epidemiològica per a fer un seguiment del virus i les actuacions pertinents en matèria de salut pública. Aquesta informació d’ubicació de risc pot diferir, en comptades ocasions, amb la ubicació de residència dels casos, informació que s’obté a través de les dades que figuren en el SIP i que, en algunes ocasions, no es correspon ni amb el lloc de contagi ni amb la permanència d’aquest cas al llarg de la malaltia.

Així doncs, es considera que és més apropiat usar la ubicació de risc per a guiar millor les actuacions a realitzar, tant en vigilància epidemiològica com en control de la infecció i, per tant, permet oferir a la ciutadania una visió més ajustada de la incidència del virus al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana.

Les dades s’oferiran periòdicament, si bé necessitaran un decalatge d’entre 24 i 48 hores per a ser carregats en la pàgina web amb major fiabilitat. No obstant això, és necessari recalcar que les dades amb gran nivell de desagregació, com succeeix amb els municipis i també amb els departaments, són molt sensibles a qualsevol mínima variació que es pot produir a causa de diverses causes (retards en la notificació, ajustos de resultats de laboratoris, assignació de casos desconeguts o major definició en la informació de les enquestes), per la qual cosa poden produir-se xicotetes variacions que necessiten ser verificades per a traslladar la informació de la forma més veraç possible. D’aquesta manera, l’interval d’actualització permet la reassignació de casos acumulats totals i casos acumulats en els últims 14 dies en el 99,95% dels casos.

Aquestes dades són, com fins ara, visibles gràcies a la col·laboració amb el Institut Cartográfic Valencià, dependent de la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i els fitxers es poden descarregar en la pàgina web de GVA Oberta.

Entre les dades que es desprenen de la publicació per municipis, es pot observar que només 11 municipis de tota la Comunitat Valenciana han notificat cinc o més casos de coronavirus en els últims 14 dies, la qual cosa representa només el 2%.

D’altra banda, 454 municipis (el 84% del total), no ha registrat casos en els últims 14 dies.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia