Personal investigador de l’Àrea d’Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha iniciat un estudi l’objectiu del qual és identificar factors genètics que expliquen la variabilitat de la simptomatologia i severitat clínica davant la infecció per COVID-19 en la població.

En el marc del projecte, els investigadors del qual són Antonio Carmona i Lina Pérez, es realitzaran estudis comparatius genómics i transcriptòmics a gran escala en dos grups de pacients amb diferent severitat clínica davant la infecció per COVID-19 (lleu enfront de greu). L’objectiu és detectar i associar la presència de polimorfismes (variants genètiques en la seqüència de l’ADN) amb la variabilitat en la resposta a la infecció per SARS-CoV-2.

Segons les persones expertes, la identificació de marcadors d’expressió associats a l’evolució cap a una simptomatologia severa contribuiria a millorar el diagnòstic i el maneig clínic de pacients i augmentaria la capacitat predictiva a l’hora de gestionar els recursos humans i hospitalaris.

“La identificació dels components genètics que expliquen aquesta variabilitat obriria les portes a una medicina personalitzada contra el virus, amb la qual cosa es podrien administrar adequadament els diferents tractaments o vacunes que sorgisquen a curt i mitjà termini”, ha assenyalat el doctor Javier Díez-Domingo, director de l’Àrea d’Investigació en Vacunes de Fisabio.

El projecte ha començat amb la realització d’extraccions de sang a persones que van tindre un test PCR positiu per a COVID-19 i simptomatologia lleu. Es tracta d’un estudi retrospectiu, en el qual també serà fonamental la col·laboració dels hospitals per a la identificació de persones que hagen patit malaltia greu per COVID-19.

“Compararem dos grups el més homogenis possibles, en termes d’edat (entre 18 i 60 anys) i absència de factors de risc, per a investigar a nivell genètic per què individus, aparentment similars en condicions de salut, acaben presentant simptomatologies tan diferents”, ha indicat el doctor Antonio Carmona, investigador principal del projecte.

“Per això -ha afegit Carmona- el primer grup el constituiran pacients que manifesten símptomes lleus, i l’altre, pacients greus que han requerit hospitalització. Una vegada obtingudes les suficients mostres de cada grup, compararem la seua informació genètica i buscarem perfils genètics que puguen associar-se a una resistència o severitat a la COVID-19”.

“Continua sent un misteri el fet que pacients joves amb absència de factors de risc clàssics que pronostiquen una mala evolució davant una infecció respiratòria acaben requerint vigilància intensiva, per la qual cosa els resultats d’aquest estudi seran de gran rellevància clínica” ha comentat la doctora Lina Pérez Breva, investigadora del projecte.

Així mateix, es durà a terme una caracterització diferencial per sexe. Al llarg de totes les fases de l’estudi s’inclourà la perspectiva de gènere mitjançant procediments i anàlisis específiques que permeten l’avaluació i caracterització dels mecanismes i *biomarcadores diferencials en la resposta a la infecció per COVID-19 entre homes i dones.

Per al projecte serà fonamental la col·laboració amb la Xarxa Valenciana de Biobancos (RVB), que gestiona la Fundació Fisabio, per a establir una col·lecció de mostres de persones que han patit infecció per COVID-19 que puguen estar disponibles per a futurs estudis.

Per a l’obtenció de mostres de pacients lleus i asimptomàtics s’ha posat en marxa una nova col·lecció en el Biobanco-IBSP-CV de Fisabio. Aquelles persones que hagen donat positiu en test PCR amb simptomatologia lleu, i vulguen col·laborar amb el projecte donant una mostra de sang, poden contactar amb aquest biobanc trucant al telèfon 96 192 63 11.

Totes aquestes mostres, tant de casos lleus com greus, albergades en els biobancs de la RVB estaran a la disposició de la comunitat científica per al seu ús en projectes d’investigació que compten amb l’aprovació d’un comité d’ètica.

Més de 56.000 professionals sanitaris de la Comunitat participen en un estudi de seroprevalencia d’infecció per coronavirus

Els resultats preliminars d’un estudi de seroprevalencia de infecciò per SARS-Cov2 realitzat a professionals del Sistema Valencià de Salut mostren una prevalença global del 3,21%.

El personal facultatiu presenta la major prevalença (3,72%), seguit del personal TCAE (3,40%), encara que no s’observen diferències significatives estadísticament entre personal facultatiu, infermeria, TCAEs, personal zelador i personal tècnic.

L’estudi de seroprevalencia té com a objectiu estimar la prevalença d’infecció per SARS-Cov2 en el personal del Sistema Valencià de Salut. Es tracta d’un estudi transversal iniciat el mes d’abril en tots els Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que no es persegueix la detecció de nous casos, sinó conéixer el nivell de desenvolupament d’anticossos entre el personal sanitari, de manera que els casos positius no es comptabilitzen com a nous positius ja que havien sigut detectats amb anterioritat.

Els resultats són provisionals, a data 19 de maig de 2020, atés que en algun departament l’estudi no ha finalitzat. És un avanç de resultats de l’informe final que s’elaborarà quan l’estudi haja conclòs en tots els Departaments.

La participació en l’estudi ha sigut voluntària, oferint-se a tot el personal, sanitari i no sanitari. Han participat un total de 56.372 treballadors i treballadores, la qual cosa suposa una participació del 82% de participació dels diferents grups professionals.

Així mateix, s’ha ampliat l’estudi al personal d’empreses externes que presta serveis en els centres sanitaris. Fins hui, s’ha realitzat la prova a 6.639 treballadors i treballadores d’empreses externes i a 206 membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, d’acord amb els responsables sanitaris de les diferents unitats coordinats per Salut Pública.

La tècnica utilitzada ha sigut la determinació d’anticossos anti SARS-Cov-2, mitjançant la tècnica de Inmunocromatografía (Test ràpid de Ac SARS-COV-2) i segons resultat, confirmació mitjançant prova ELISA-CLIA.

Per províncies, a Castelló han participat un total de 7.676 professionals, amb un resultat de 1.809 test ràpids AC positius, la qual cosa suposa una prevalença d’infecció del 3,21%. Per part seua, a Alacant han participat 20.421 professionals, amb un resultat de 747 tests ràpids positius i una prevalença d’infecció del 3,66%.

A València, el total de professionals que han participat ascendeix a 28.421, amb 861 proves AC positives, i un resultat del 3,05% de prevalença d’infecció per SARS-Cov2.

Per categories professionals, dels 13.528 facultatius que han participat en l’estudi, 503 han donat positiu, la qual cosa suposa una prevalença d’infecció de 3,72%.

Per part seua, el total d’infermeres i infermers participants ascendeix a 16.144, amb un total de 534 positius i una prevalença del 3,31%. També han participat 9.304 TCAE, dels quals han donat positiu 316 amb una prevalença del 3,40%. Finalment, els zeladors que s’han realitzat la prova són 3961 proves, dels quals 130 són positius, la qual cosa suposa una prevalença del 3,28%.

Quant al personal no sanitari, només els tècnics superen la taxa del 3% amb un 3,18 d’un total de 1.951 tests realitzats, dels quals 62 han sigut positius. Al personal administratiu se li ha realitzat un total de 4.933 tests, dels quals 121 han sigut positius, la qual cosa suposa una taxa de prevalença del 2,45%.

Dades actualitzades de casos de Covid-19

El nombre de pacients amb coronavirus hospitalitzats en la Comunitat Valenciana segueix en descens. En l’última setmana s’ha reduït un 27%, i a en l’actualitat hi ha 161 persones. La distribució per províncies és la següent: 12 a Castelló, 55 a Alacant i 94 a la província de València.

En les Unitats de Vigilància intensiva el descens ha sigut del 25% en els últims 7 dies i, en aquests moments, hi ha 24 persones que necessiten aquestes cures en la Comunitat: 4 a Castelló, 13 a Alacant i 7 a la província de València.

Les altes, no obstant això, segueixen la seua tendència ascendent i, en les últimes 24 hores, s’han registrat 127, que eleven a 12.122 el total de pacients curats en la Comunitat Valenciana. En l’última setmana s’han donat 1.413 altes, la qual cosa suposa un augment del 13%. El desglossament per províncies és el que segueix: 1.553 a Castelló, 4.316 a Alacant i 6.248 a la província de València.

Quant a casos positius nous, des de l’actualització d’aquest divendres s’han detectat 3 nous casos a través de *PCR, que eleven a 11.207 el total de positius des que va començar la pandèmia. La distribució per províncies és aquesta :

· 1 a Castelló. Total: 1.552

· 1 a Alacant. Total: 3.919

· 1 a València. Total: 5.729

· 7 desplaçats (no nous)

De tots els casos positius detectats es troben actius en aquests moments 2.559, la qual cosa suposa només el 15,8%.

Des d’aquest divendres s’han produït 3 noves defuncions, la qual cosa eleva a 1.432 les persones que han mort en la Comunitat Valenciana per coronavirus: 216 a la província de Castelló, 504 a Alacant i 712 a la província de València.

El nombre d’altes de professionals sanitaris és de 2.198 i el nombre total de positius en professionals en aquests moments és de 515.

El nombre total de proves dutes a terme per a la detecció del coronavirus ha sigut de 324.203, de les quals 223.147 han sigut a través de PCR i 101.056 a través de test ràpid.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia