(EFE) El president del Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat hui diumenge que demanarà al Congrés l'”última i definitiva” pròrroga de l’estat d’alarma d’altres dues setmanes, fins al 21 de juny, en la qual els presidents autonòmics seran la màxima autoritat una vegada els seus territoris estiguen en la fase 3.

En roda de premsa després de celebrar la seua dosena reunió de presidents autonòmics des que es va activar l’estat d’alarma, Sánchez ha explicat que si el Congrés aprova l’ampliació, a partir del 8 de juny l’estat d’alarma serà “molt diferent” i “molt més lleuger” però “necessari” per a culminar el procés de desescalada en la crisi del coronavirus.

El cap de l’Executiu ha explicat que seran els presidents autonòmics els qui pilotaran el pas de la fase 3 de la desescalada a la nova normalitat i els qui tindran l’última paraula sobre la duració d’aqueix període.

Els presidents autonòmics decidiran, per tant, quan s’alça l’estat d’alarma en els seus territoris una vegada ja hagen superat la fase 2, a més del nombre de dies que volen romandre en la 3, encara que podran sol·licitar recomanacions al Ministeri de Sanitat.

No obstant això, ha remarcat el president, “no hi haurà novetat” en els últims quinze dies d’estat d’alarma en aquelles comunitats autònomes que seguisquen en fase 2. A més, continuarà sent el Govern qui prenga la decisió definitiva de l’avanç a l’última etapa de la desescalada, com succeïa fins ara.

Però en la fase 3 hauria de trobar-se el 8 de juny més de la meitat del país, segons ha destacat Sánchez, que considera que aqueixa nova modalitat d’alarma suposa el pas de la “cogobernanza” a la “governança plena” de les comunitats autònomes, que ostenten la competències en matèria de sanitat.

En mans del Govern l’única cosa que quedarà serà la regulació de la mobilitat, ha remarcat Sánchez.

El cap de l’Executiu ha alertat que malgrat els bons resultats aconseguits en la lluita contra la pandèmia, cal actuar amb “prudència” i respecte a les regles sanitàries “per a evitar qualsevol tipus de recaiguda”, alguna cosa que suposa un “risc real”, ha advertit, no sols per a Espanya sinó per a tothom.

Sobre el pla que té el Govern per a limitar els moviments si hi ha rebrots una vegada finalitzat l’estat d’alarma, el cap de l’Executiu ha apuntat que “no hi ha un altre instrument per a restringir la mobilitat” de comunitats autònomes o àrees metropolitanes com les de Madrid o Barcelona si no és mitjançant aqueixa mesura excepcional.

“Per tant, la qual cosa hem de fer a mesura que s’alce l’estat d’alarma és reforçar, i no necessàriament ha d’haver-hi canvis legislatius. Haurem de parlar-ho amb les comunitats autònomes i reforçar el grau de cooperació”, ha assegurat el cap de l’Executiu.

El vot afirmatiu del PNB a aquesta nova ampliació i l’abstenció d’ERC aplanen el camí perquè el Govern de coalició aconseguisca llum verda del Parlament a aquesta última alarma, encara que el president ha dit que continuarà parlant amb els grups que no han expressat el seu rebuig a la pròrroga com són el PP i Vox.

En resposta a una pregunta sobre el diàleg amb Ciutadans, el cap de l’Executiu ha agraït “de cor” la responsabilitat dels grups polítics que han secundat restringir la mobilitat i la llibertat de reunió, mesures que “s’han revelat absolutament fonamentals per a la contenció de la COVID-19”.

I en aqueix sentit ha apel·lat de nou a la responsabilitat i la generositat dels grups per a prorrogar-la 15 dies més.

Segons ha lamentat el president, ahir el president català, Quim Torra, li va traslladar que no veia necessària aquesta pròrroga quan ell li va explicar com estaria dissenyada.

Sánchez ha remarcat que, no obstant això, a partir del 8 de juny podrà ser Torra qui decidisca si “alça l’Estat d’alarma” en aquelles zones que ja han superat la Fase 2, és a dir, “territoris que no siguen Barcelona ni la seua àrea metropolitana”, ha lliscat.

D’altra banda, el president del Govern ha lloat el paper en la gestió de la crisi sanitària del director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, i el del ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui “mai ha escorregut l’embalum ni ha culpat a ningú” ni s’ha permés una sola mala paraula.

De Fernando Simón -a qui no coneixia abans d’aquesta crisi i que segons ha remarcat va ser triat pel Govern anterior- ha dit que fins i tot en les “hores més fosques” l’ha vist sempre igual de “entregat”, pensat en el país, i suportant estoicament  “les crítiques més desficaciades”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia