El president de la Generalitat, Ximo Puigha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la pandèmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

D’aquesta manera, Puig ha comunicat aquest diumenge que la Comunitat Valenciana rebrà 377 milions d’euros per a la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital que beneficiaran a 100.00 famílies i, en el seu conjunt, a 280.000 persones, de les quals 82.000 són menors.

En concret, la inversió del Govern en l’aplicació d’aquesta mesura en la Comunitat Valenciana serà de 377 milions d’euros i anirà dirigit a 100.000 famílies amb rendes inferiors als 310 euros mensuals, amb un total de 280.000 persones beneficiàries, de les quals 82.000 són menors (el 30%). El 15% d’aquestes famílies són monoparentals i més del 40% tenen menors a càrrec.

Per províncies, hi haurà 125.000 persones i 45.000 famílies beneficiàries a la província de València, altres 125.000 persones i 45.000 famílies a la província d’Alacant i 28.000 persones i 10.000 famílies a la província de Castelló.

El president, que ha destacat la necessitat que hi haja coordinació entre administracions perquè l’ingrés arribe a les persones beneficiàries de la manera més eficaç, demanarà un conveni per a poder congestionar aquesta renda mínima “al més prompte possible”.

El president ha proposat al Govern central en la dotzena conferència de presidents i presidentes l’aprovació de quatre “plans conjunts” amb les comunitats autònomes: un pla d’infraestructures, un pla d’impuls a les energies renovables, un pla d’habitatge per a afavorir l’accés a la mateixa de la població juvenil i per a reactivar la construcció i un pla per a donar suport a la indústria de la mobilitat.

Sobre el sector de la mobilitat, ha sol·licitat l’activació d’un pla “ambiciós”, “per l’ocupació que crea, pel desenvolupament econòmic i la innovació que genera i per la seua implicació en la lluita contra el canvi climàtic”.

“Si els cotxes són el principal agent de la contaminació a les ciutats, hem de reduir-lo fomentant la renovació ecològica del parc automobilístic”, ha dit el president, que ha advocat també per mesures relacionades amb el transport públic, “un dels més afectats en aquesta pandèmia”.

Reforma del finançament autonòmic

Puig ha reivindicat també la reforma urgent del model de finançament per a evitar que la recuperació econòmica i social d’Espanya es realitze a diferents velocitats. “No podem permetre una reconstrucció d’Espanya a dues o tres velocitats diferents per una desigualtat d’origen que accentua, més encara, la desigualtat de renda”, ha argumentat el president.

“Hem de transitar cap a l’equitat i per això he insistit en la necessitat d’un finançament autonòmic just”, ha subratllat Puig, que ha demanat la “mateixa capacitat” per a caminar cap a la recuperació sense desigualtats entre territoris.

Puig ha insistit en la importància de la unitat d’acció i la transversalitat per a superar la crisi. “Convindria que alguns representants polítics a Espanya deixaren ja de cridar i de crispar. Si baixa la corba sanitària i estem guanyant la batalla de la pandèmia i pugen, d’altra banda, els decibels del debat, és que alguna cosa s’està fent malament”, ha emfatitzat, per a agregar: “es pot fiscalitzar i criticar i, al mateix temps, dialogar i consensuar, perquè acordar no és claudicar, pactar no és trair”.

“La ciutadania no ha fet tant d’esforç per a escoltar baralles diàries en la televisió. No és temps per al crit i el bloqueig; és el temps per a la paraula i l’acció”, ha afegit.

Puig ha assenyalat que els esforços per a aconseguir aqueixa unitat d’acció en la Comunitat Valenciana se centraran no sols en els treballs de la comissió parlamentària per a la recuperació de la Comunitat i en la Mesa del Diàleg Social impulsada pel Consell, sinó també en “una tercera branca, fonamental per a donar major solidesa a aqueixa voluntat d’alçar-nos junts: l’àmbit territorial”.

Consens territorial

Segons ha anunciat Puig, aquest mateix dilluns ha convocat a una reunió “per a treballar junts” en favor de la cohesió de la Comunitat, als alcaldes de València, Alacant i Elx i a l’alcaldessa de Castelló, així com als presidents de les tres diputacions provincials, al president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al president del Fòrum de Municipis d’Interior i al president de la Mancomunitat de la Ribera Alta i president de la Comissió de Mancomunitats de la FVMP. Tots estan convocats a un “consens territorial i institucional” que augmente l’eficiència de les mesures per a la recuperació, ha indicat.

Puig ha reiterat a més la seua intenció de sol·licitar la convocatòria d’un ple monogràfic en Les Corts que permeta “recollir totes les iniciatives que els diferents grups puguen plantejar amb mirada europea”, ja que resulta fonamental -ha defensat- que la Comunitat “trie bé” com, de quina manera i en què “vol injectar els diners europeus”, especialment després que el president del Govern haja anunciat aquest diumenge a les comunitats la seua participació en la gestió dels fons concretats aquesta setmana per la Comissió Europea.

Puig ha valorat també que el president del Govern haja comunicat que, a partir de la fase 3, les comunitats autònomes gestionaran la desescalada i podran demanar que s’alce l’estat d’alarma en el seu territori.

D’altra banda, el president ha proposat institucionalitzar la conferència de presidents i presidentes autonòmics, perquè “ha sigut un mecanisme molt positiu per a plantejar iniciatives comunes”, així com també totes les conferències sectorials. “Aquesta cooperació d’esperit federal ha d’enfortir-se per als reptes que venen i que no sols competeixen en les comunitats autònomes o a l’Estat, sinó a tots i a totes”, ha manifestat.

Al seu torn, Puig ha informat que ha demanat també en la reunió “un marc legal per a la reactivació que permeta, amb seguretat jurídica, flexibilitzar lleis per a activar la inversió pública i privada”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia