El recorregut pel poble ens apropa al Campanar de L’Església de la Purísima Concepció, de fet es veu des de-de prou lluny exceptuant la part al sud de la localitat.

En primer lloc m’agrada per la majestuositat i la seua construcció com molts altres de rajola massissa.

I ara parlant de l’interior, s’accedeix des del cor, trobem una primera sala on s’encontren algunes “eines” relacionades en les campanes com són badalls, cordes i altres, a més de la maquinària del rellotge antic (tot això la Colla de Campaners de la localitat ha anat “trobant” i exposant), ja per portetes més estretes, apleguem a una escala que ens portarà dalt, l’escala és d’obra amb forma de caragol i a causa de les dimensions de la dita torre cada vegada es va fent més estreta per la qual cosa és tota una experiència pujar, i ja apleguem al “pati” on estan les quatre campanes grans i una més menuda, des d’ací i per accedir a la campana de dalt, ho fem per una escala de ferro a una plataforma i d’esta n’ix una altra com inclinada de difícil per a pujar als que no són campaners i no estan acostumats.

Visitar-lo és una possibilitat, ja que la “Colla de Campaners de Bétera” organitza visites guiades tant de dia com a les nits, sols aportant una xicoteta quantitat que destinen a restaurar campanes i accessos.

Les visites no us les podeu perdre, ja que a banda de la pujada, les campanes i l’entorn, es disfruta tant en les del matí com en les de la nit d’unes vistes del poble, la calderona, la mar (en dies clars), etc. espectaculars.

El dit en altres ocasions, si voleu conéixer més i millor “tot” del Campanar i també de L’Església de la Puríssima Concepció, podeu consultar el llibre escrit per un fill de Bétera, Juan Manuel Pons Campos, amb el títol: IGLESIA PARROQUIAL DE LA PURÍSIMA CONCEPCIÓN DE BÉTERA; ESTUDIO HISTÓRICO Y DESCRIPTIVO DE SU PATRIMONIO, altre lloc pot ser el llibre d’Amparo Domènech Palau: BÉTERA UN POBLE PER A TOTS en el capítol Parròquies i, també com no, entrant per internet al CENTRE D’ESTUDIS LOCALS DE BÉTERA per Jorge Alonso en l’apartat Esglésies.

Les fotografies estan “fetes” en RAW, manual i revelades en Lightroom:

I donat que són de distints moments i llums, etc., per configurar als paràmetres podríem agrupar-les en sis grups (que conste que jo ho he fet més o menys així i no soc cap mestre per dir que és la forma correcta de fer-ho).

1 Vista campanar de lluny: a l’aire, isso 100, f/ 4,5 i,3 velocitat sobre 160-300,

2 Al replanell de campanes: a l’aire isso 100, f/ 3,5 i 5,4 velocitat 100 a 200.

4 Escala pujant: càmera sense moviment recolzat a la paret, isso 1600, f/ 5,6 velocitat 1/6.

5 Vistes a l’exterior: a l’aire isso 100, f/ sobre 11, velocitat pel 500.

6 De nit: amb trípode i disparador en aquest cas sense fils, isso 100, f/ 4,5, velocitat 13 segons.

I fins ací el campanar.

Text i imatges de Ximo Asensi i Alemany (Feu clic en cada foto per poder ampliar).
Imprimir article
Comenta aquesta notícia